Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν πότε έχουν φάει αρκετά

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν πότε έχουν φάει αρκετά

10-ways-to-raise-food-smart-kids-s1-photo-of-girl-eating-lunch-with-parentsΉδη από τη βρεφική ηλικία ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει πότε έχει χορτάσει. Βοηθήστε το παιδί σας να συνεχίσει να «ακούει» το σώμα του όσο μεγαλώνει ακολουθώντας τις οδηγίες που μάς δίνει η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας & Διατροφής Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης:

• Αφήστε το παιδί να σερβιριστεί μόνο του. Μάθετε του να βάζει μικρή ποσότητα στην αρχή και πείτε του πως αν εξακολουθήσει να πεινάει, μπορεί να ξαναβάλει φαγητό.

Μην του ζητάτε να αδειάσει το πιάτο του. Είναι καλό να σταματάει να τρώει όταν έχει χορτάσει, και όχι όταν αδειάσει το πιάτο.

• Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό για να επιβραβεύσετε το παιδί σας. Λίγα καλά λόγια και περισσότερος χρόνος μαζί του είναι η καλύτερος τρόπος επιβράβευσης. Δίνοντας του γλυκά όταν είναι στενοχωρημένο ή ως αντάλλαγμα μαθαίνετε στο παιδί σας να τρώει παρόλο που δεν πεινάει. Η επιβράβευση με γλυκά έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να νομίζει πως τα γλυκά είναι «καλύτερο» τρόφιμο συγκριτικά με άλλα και γι’ αυτό του δίνεται σαν δώρο.

• Προσπαθήστε να μη βάζετε περιορισμούς σε τρόφιμα. Ο περιορισμός οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση όταν το παιδί βρει αυτό το τρόφιμο. Μη χρησιμοποιείτε τον περιορισμό των γλυκών σαν τιμωρία.

• Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δώστε προσοχή στις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «Φάε αυτό για τη μαμά» ή «κάνε μου το χατίρι και φάε τις φακές σου» ή «άφησες τη δύναμή σου». Προτιμήστε να το ρωτήσετε αν χόρτασε ή να εκφράσετε πόσο νόστιμες είναι πχ. οι φακές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.