Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει το λόγο μέσα από το παιχνίδι!

Πολλοί είναι οι γονείς που ρωτάνε πώς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους στην ανάπτυξη του λόγου του, ακόμα και από τον πρώτο καιρό της γέννησης του. Ένας πολύ εύκολος αλλά τόσο εποικοδομητικός τρόπος είναι να παίζουμε μαζί του!

Όσο απλό και αν φαίνεται, το παιχνίδι βοηθάει το παιδί μας να αποκτήσει πολλές δεξιότητες στο κομμάτι του λόγου και της επικοινωνίας ακόμα και όταν δεν έχει ξεκινήσει να μιλάει. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά και «εξειδικευμένα» παιχνίδια για να απασχολήσουμε το παιδί. Κάποια κοινά και γνωστά σε όλους μας αντικείμενα, όπως είναι η μπάλα, τα τουβλάκια, τα κυπελάκια κ.α., αρκούν.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα οφέλη του παιχνιδιού στους πρώτους μήνες ενός μωρού, όπου φυσικά το παιχνίδι είναι κυρίως μονόπλευρο. Το ότι δεν μπορεί να παίξει μαζί μας όπως ένα μεγαλύτερο παιδί δεν σημαίνει ότι δεν μαθαίνει. Ένα μωρό, από τους πρώτους, ήδη, μήνες της γέννησης του μας παρατηρεί. Παρατηρεί τις κινήσεις των χεριών μας, των χειλιών μας και συλλέγει πληροφορίες που θα το βοηθήσουν αργότερα στην επικοινωνία. Ακούει τους ήχους που παράγουμε και προσπαθεί, ήδη από τους 6 μήνες, να τους μιμηθεί. Το βάβισμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια του μωρού να μας μιλήσει μιμούμενο ήχους και κινήσεις πουέχει παρατηρήσει από εμάς. Παίζοντας λοιπόν με το μωρό μας το βοηθάμε να κάνει τα πρώτα του βήματα για επικοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy