Βοηθήστε τους μαθητές να “αγκαλιάσουν” τα λάθη τους

teacher-and-student (1)Τα λάθη είναι το πιο σημαντικό πράγμα που συμβαίνει σε κάθε τάξη, επειδή κατευθύνουν τους εκπαιδευτικούς εκεί που πρέπει να εστιάσουν τη διδασκαλία τους.

Γιατί, όμως, οι μαθητές δεν βλέπουν τα λάθη ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση τους; Η απάντηση είναι ότι δεν σκέφτονται ορθολογικά αλλά συναισθηματικά. Τα λάθη τους κάνουν να αισθάνονται μειονεκτικά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αυτό το αίσθημα ντροπής που νιώθουν και προσπαθούν να αποφύγουν την πηγή του.

Για παράδειγμα, αν πούμε κάτι ντροπιαστικό κρύβουμε το πρόσωπό μας. Έτσι και οι μαθητές, αν πάρουν ένα χαμηλό βαθμό κρύβουν το διορθωμένο διαγώνισμα. Αυτή είναι η χειρότερη συμπεριφορά για έναν μαθητή που επιθυμεί να γίνει καλύτερος. Εξάλλου, η ακαδημαϊκή επιτυχία δεν έγκειται στο πόσο έξυπνος είναι ένας μαθητής, αλλά στο πώς αισθάνεται για τα λάθη του.

red-371550Η αλλαγή της οπτικής των μαθητών για τα λάθη τους είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ως εκπαιδευτικός. Το όνειρο κάθε δασκάλου είναι να έχει μια τάξη από μαθητές που βελτιώνονται συνεχώς. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί στις μέρες μας αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο δύστροπους μαθητές που αρνούνται να συνεργαστούν για τη βελτίωση τους.

Για να βοηθήσετε τους μαθητές σας να επανεξετάσουν τα λάθη τους, διδάξτε τους να είναι συγκεκριμένοι με αυτά. Το να γνωρίζουν ότι η απάντηση στην τάδε ερώτηση είναι λάθος δεν σημαίνει πολλά. Δίνοντάς τους όμως να καταλάβουν το λάθος, τους δίνετε ένα επιπλέον κίνητρο για μελλοντική βελτίωση.

Μπορείτε, επίσης, να τους βοηθήσετε να θεωρήσουν χρήσιμα τα λάθη τους. Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε αυτή τη στάση είναι να βρείτε τα πιο συχνά λάθη των μαθητών σε ένα διαγώνισμα και να τα αναλύσετε ομαδικώς. Όσο πιο ανοιχτοί είναι οι μαθητές για τα λάθη που έχουν κάνει, τόσο πιο άνετα θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.