Αρχική InfoTeens Υγεία Βοηθώντας τον έφηβο να αντιμετωπίσει την ψωρίαση

Βοηθώντας τον έφηβο να αντιμετωπίσει την ψωρίαση

Stressed Schoolboy with Head in HandsΗ σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ψωρίασης. Η ψωρίαση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αυτοεκτίμηση ορισμένων εφήβων. Η ψωρίαση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη στην αρχή της εφηβείας, όπου παρατηρούνται σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη συναισθηματική ανασφάλεια. Παγιδευμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους για ανεξαρτησία και το φόβο της εγκατάλειψης, οι έφηβοι ορισμένες φορές βλέπουν την αυτοεκτίμησή τους να καταρρακώνεται με αφορμή την πιο ασήμαντη φυσική ατέλεια.

Παράλληλα, οι έφηβοι βιώνουν τις πρώτες συναισθηματικές και σεξουαλικές τους σχέσεις, οι οποίες συνοδεύονται από τις αντίστοιχες χαρές και απογοητεύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει έντονη επιθυμία αποφυγής καταστάσεων που προκαλούν άγχος (όπως οι κολυμβητικές δραστηριότητες ή τα πάρτυ), λόγω της ανασφάλειας για την εξωτερική τους εμφάνιση και του φόβου της απόρριψης. Είναι σύνηθες φαινόμενο στους εφήβους να προβάλλουν την ψωρίασή τους ως δικαιολογία για να μην δεσμεύονται με τους άλλους και να κλείνονται στον εαυτό τους.

Αν η ψωρίαση εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, χειροτερεύει κατά την εφηβεία;

Το 15% των περιπτώσεων ψωρίασης εκδηλώνεται για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία ενώ μια στις τρεις περιπτώσεις εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 20 ετών. Όταν η ψωρίαση εμφανίζεται σε νεαρούς ασθενείς είναι συνήθως αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων, ενώ συχνά πρόκειται για πιο σοβαρές περιπτώσεις σε σχέση με τις περιπτώσεις ψωρίασης που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 30 ετών. Η σταγονοειδής ψωρίαση είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή κατά την παιδική ηλικία και συχνά εκδηλώνεται μετά από κάποια φαρυγγική στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ορισμένα παιδιά μπορεί μετά από μερικά χρόνια να παρουσιάσουν υποτροπή που να αφορά διαφορετική κλινική μορφή της ψωρίασης, όπως την κατά πλάκας ψωρίαση. Οι ορμονικές διακυμάνσεις στην εφηβεία φαίνεται να έχουν ελάχιστη επίδραση στην ψωρίαση, ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιστημονικές έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα. Τα αντισυλληπτικά χάπια δε φαίνεται να επηρεάζουν την ψωρίαση.

Psoriasis-VulgarisΥπάρχει μορφή ψωρίασης που προσβάλλει ειδικά τους εφήβους;

Παρατηρείται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ωστόσο το γεγονός αυτό σχετίζεται κυρίως με την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης παρά με τις ορμονικές αλλαγές. Οι έφηβοι μπορούν να προσβληθούν από οποιαδήποτε κλινική μορφή της ψωρίασης. Τα κλινικά σημεία ποικίλλουν και μπορεί να αφορούν είτε εντοπισμένες βλάβες (για παράδειγμα, στο τριχωτό της κεφαλής ή τα νύχια) που εμφανίζονται μετά από τοπικό τραύμα, είτε εκτεταμένη ψωρίαση που προσβάλλει το σύνολο των άκρων του σώματος ή ακόμα και ολόκληρο το σώμα. Ορισμένες μορφές είναι άτυπες και θεραπεύονται δυσκολότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Το πρόσωπο σπάνια προσβάλλεται. Οι έφηβοι παρουσιάζουν τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σταγονοειδή ψωρίαση ή κατά πλάκας ψωρίαση.

article-new-ehow-images-a00-07-fe-treat-psoriasis-800x800Μπορεί οι έφηβοι να εκδηλώσουν ψωριασική αρθρίτιδα;

Το 1 με 2% των εφήβων με ψωρίαση υποφέρουν ταυτόχρονα και από ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από τον τύπο των βλαβών. Οι βλάβες στους εφήβους είναι συνήθως εντοπισμένες, ενώ υποφέρουν ταυτόχρονα και από αρθρίτιδα. Η θεραπεία συνίσταται κυρίως σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Υπάρχουν θεραπείες για τη ψωρίαση που πρέπει να διακόπτονται κατά την εφηβεία;

Οι περισσότερες θεραπείες κατά της ψωρίασης μπορούν να εφαρμοστούν για τη θεραπεία της ψωρίασης κατά την εφηβεία, ωστόσο ορισμένες από αυτές απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση. Σε περίπτωση ψωριασικής αρθρίτιδας ή σοβαρής και/ή ανθεκτικής στη θεραπεία ψωρίασης, ο δερματολόγος μπορεί να χορηγήσει θεραπεία με από του στόματος χορηγούμενα ανοσοκατασταλτικά ή ρετινοειδή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, πρέπει να παρακολουθούνται στενά, προκειμένου να διαπιστώνονται τυχόν επιδράσεις στην ανάπτυξη και την πνευματική τους υγεία. Η θεραπεία PUVA και η θεραπεία με UVB ακτινοβολία μπορεί επίσης να συστηθεί στους εφήβους

teen-girlΟι έφηβοι συνήθως υποβάλλονται σε θεραπεία για την ακμή. Μπορούν οι θεραπείες για την ακμή να επηρεάσουν την ψωρίαση;

Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως οι από του στόματος χορηγούμενες τετρακυκλίνες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής, μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Ωστόσο, οι συστηματικές θεραπείες που περιέχουν ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α, δεν αντενδείκνυνται, ενώ αντίθετα φαίνεται να βελτιώνουν την ψωρίαση σε περιορισμένες δόσεις. Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδάργυρο δεν έχουν αρνητική επίδραση στην ψωρίαση.

Αντίστροφα, μπορούν οι θεραπείες για την ψωρίαση να οδηγήσουν σε έξαρση της ακμής;

Οι επαναλαμβανόμενες επαλείψεις με κορτικοστεροειδή σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής, αλλά το πρόβλημα αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την εφαρμογή μικρότερων ποσοτήτων με ηπιότερα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, οι κορτιζονούχες κρέμες δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο πρόσωπο και τη γραμμή των μαλλιών προκειμένου να αποφεύγεται η έξαρση της ακμής. Τα από του στόματος χορηγούμενα ρετινοειδή δεν επιδεινώνουν την ακμή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.