Βόλος: Τη διαβεβαίωναν ότι γέννησε αγόρι ενώ ήταν κορίτσι – Η αποκάλυψη των γιατρών ήταν σοκαριστική

Η απίστευτη και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω έλαβε χώρα στο Βόλο και αποτέλεσε θέμα συζητήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και τελεσιδίκησε πριν λίγες μέρες υπέρ των γονέων που κέρδισαν αγωγή κατά τη κλινικής, ενός γυναικολόγου και ενός παιδιάτρου που συνεργάζονται μαζί της. Οι γονείς δικαιώθηκαν εννέα χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού τους και εφόσον το είχαν δηλώσει ως αγόρι στο Ληξιαρχείο.

Τη διαβεβαίωναν ότι γέννησε αγόρι ενώ ήταν κορίτσι

Γέννησαν κορίτσι και οι γιατροί σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλίας τους είπαν πως απέκτησαν ένα υγιέστατο αγόρι, το οποίο όμως μέσα σε τρεις ημέρες, από τη γέννησή του μεταφέρθηκε από την κλινική σε ημικωματώδη κατάσταση στο Αχιλλοπούλειο, γιατί δεν είχε γίνει διάγνωση της σοβαρής ασθένειας από την οποία έπασχε.

Ο ευτυχισμένος πατέρας κερνούσε στο χωριό του όλη την πλατεία όταν γέννησε η 35χρονη σύζυγός του αγόρι, σε προγραμματισμένη καισαρική τομή σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλίας. Το παιδί ζύγιζε 2,5 κιλά και παρουσίαζε δυσμορφία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ήταν  εμφανής η έλλειψη οσχέου και όρχεων

Ο γυναικολόγος διαβεβαίωσε τους ευτυχισμένους γονείς που είχαν αποκτήσει το δεύτερο παιδί τους ότι το μωρό είναι αγόρι «με φυσιολογικά όργανα άρρενος» επισημαίνοντας πως η δυσμορφία οφείλεται «σε υποσπαδία πρώτου βαθμού πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμου με μια μικρή επέμβαση, κατάσταση για την οποία δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας. Και ο παιδίατρος διαβεβαίωσε πως το παιδί είναι υγιές και εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι είναι αγόρι. Υποστήριξε πως η δυσμορφία των γεννητικών οργάνων οφείλεται σε υποσπαδία , αλλά δεν ανέγραψε στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού την πάθηση.

Σε ερωτήσεις γιατί το βρέφος δεν είχε όρχεις και οσχέο απάντησαν στους γονείς ότι οφείλεται σε κρυψορχία. Η 35χρονη γυναίκα έμεινε με το παιδί τρεις ημέρες στην κλινική, με το βρέφος να βρίσκεται σε υποτονική κατάσταση ενώ δεν θήλαζε. Ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος συνέχιζαν όμως να είναι καθησυχαστικοί. Το παιδί τρεις ημέρες μετά τη γέννησή του μεταφέρθηκε σπίτι του, όπου έχανε βάρος και έκανε εμετούς. Η παιδίατρος συνέστησε μεταφορά του άμεση στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Η αποκάλυψη των γιατρών που έφερε την ανατροπή

Εκεί διαγνώστηκε με υπονατριαιμία και έγινε άμεσα εισαγωγή στην εντατική. Ωστόσο η παιδίατρος στο Νοσοκομείου εξεπλάγη όταν διαπίστωσε από την καρτέλα του παιδιού ότι ήταν δηλωμένο αγόρι. Οι γιατροί στη συνέχεια ενημέρωσαν τους γονείς ότι το κοριτσάκι έπασχε από δυσλειτουργία των επινεφριδίων που προκάλεσε επινεφριδική κρίση και αμέσως το βρέφος μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό. Έμεινε για νοσηλεία 20 ημέρες και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από τη νόσο της Συγγενούς Υπερπλασίας Επινεφριδίων, η οποία σχετίζεται με την αρενοποίηση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Στο υπερηχογράφημα εντοπίστηκαν φυσιολογικά θηλυκά γεννητικά όργανα και έγιναν γενετικές εξετάσεις και στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο.

Οι γονείς αποφάσισαν να κινηθούν νομικά και κατηγόρησαν τους γιατρούς και την κλινική, όχι μόνο γιατί τους διαβεβαίωσαν εσφαλμένα για το φύλο του παιδιού , αλλά γιατί δεν έκαναν τις αναγκαίες εξετάσεις ώστε να διαγνώσουν την υπερπλασία επινεφριδίων, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

Η απουσία προγεννητικής διάγνωσης

Η προγεννητική διάγνωση της νόσου είναι δυνατή , αλλά όπως υποστήριξε η μητέρα στην αγωγή της , παρότι ήταν μεγαλύτερη των 35 ετών όταν έμεινε έγκυος , δεν της συνέστησε ο γυναικολόγος που είχε αναλάβει και τη γέννα της , αμνιοπαρακέντηση για να διαπιστώσει χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Επίσης ο γιατρός δεν θορυβήθηκε όταν στο υπερηχογράφημα δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση του φύλου και όταν έγινε δεύτερος υπέρηχος που ζήτησε ο ίδιος διαβεβαίωσε πως το παιδί είναι αγόρι και στη χειρότερη των περιπτώσεων να εμφανίζει υποσπαδία.

Ο γυναικολόγος και παιδίατρος κατηγορήθηκαν πως δεν εκπλήρωσαν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.