Βορίδης: «Με ικανοποιεί η επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης»

Boridis

Έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το πλαφόν στη συνταγογράφηση επανέρχεται σε ισχύ, παρά τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων.

Το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι η παραπάνω απόφαση αποτελεί μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Περαιτέρω το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της, που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, κατανέμεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις εξετάσεις ανά νομό και ανά πάροχο, δηλαδή ανά διαγνωστικό κέντρο ή γιατρό, σε όλη τη χώρα και παράλληλα μπαίνει ανώτατο όριο (πλαφόν) στον αριθμό των εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράφονται ανά παραπεμπτικό, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

Για το θέμα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης τονίζει ότι «Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία ‘στροφή’ στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ΄ αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη».