Αύριο από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ
Μια ξεχωριστή εκδήλωση, μια βραδιά αφιερωμένη στην έρευνα και την επιστήμη, διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή και τον Δήμο Παλλήνης, την Παρασκευή 27/9/2024 από τις 5.00 μ.μ. έως τις 11.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην Παλλήνη.
Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό ταξίδι στα μυστικά του σύμπαντος, ένα ταξίδι που διατρέχει 400 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων, από την εποχή που ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιό του στον ουρανό μέχρι την καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων.
Ελάτε να περιηγηθούμε στο ηλιακό μας σύστημα, να συζητήσουμε με ερευνητές για τη διαστημική τεχνολογία και τις διαστημικές αποστολές, να μάθουμε πώς οι ερευνητές μελετούν το σύμπαν, ανιχνεύοντας τα φευγαλέα νετρίνο στα βάθη της θάλασσας και του πάγου και μετρώντας βαρυτικά κύματα. Ελάτε να παρατηρήσουμε με τηλεσκόπια τον φθινοπωρινό ουρανό από το Αστεροσκοπείο του σχολείου και να εξερευνήσουμε το σύμπαν μέσα από προβολές του φορητού πλανηταρίου «Planetarium on the Go».
Το ταξίδι μας θα επεκταθεί από τη «διαστημική γειτονιά» μας στα βάθη του σύμπαντος και θα μάθουμε πώς οι ερευνητές μελετούν το σύμπαν υπό το πρίσμα της πολυμηνυματικής Αστρονομίας. Με βοηθούς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής θα δούμε πώς συνδέεται η έρευνα αιχμής στη Φυσική με το σχολικό μάθημα αλλά και πώς παρουσιάζουμε την έρευνά μας μέσα από επιστημονικές δημοσιεύσεις, όπως αυτές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Μαθητικού Συνεδρίου του σχολείου μας, ΙδΕΑ.
Η εκδήλωση στην Ελλάδα διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας (EGO-Virgo), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας (ΙNFN), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Γαλλίας (CNRS) και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ισπανίας (IFAE) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Η βραδιά διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PICO «Φυσική για Όλους».
Σας περιμένουμε λοιπόν όλους να ανακαλύψουμε μαζί τον μαγικό κόσμο της Έρευνας και της Επιστήμης.