Αρχική Βιβλία Βραβείο παιδικού και εφηβικού βιβλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Βραβείο παιδικού και εφηβικού βιβλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

poli
Το βραβείο του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο για το 2014 απονεμήθηκε στις Στέλλα Μιχαηλίδου (συγγραφή) και Πέρσα Ζαχαριά (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Πολυξένη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το βραβείο μοιράστηκαν με τις Αγγελική Δαρλάση (συγγραφή) και Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Το Παλιόπαιδο».

Επιπλέον, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε την αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ του βιβλίου «Θαύμα» της R. J. Palacio για τη μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, κρατικό βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού βιβλίου για το 2014 απονεμήθηκε στην συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο «Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και έχει προλογίσει η Αλκη Ζέη.

Στα βραβεία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τις βραχείες λίστες των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. Η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής έχει ως εξής: Αναστασία Κατσίκη - Γκίβαλου (πρόεδρος), Αναστασία Οικονομίδου (αντιπρόεδρος), Δέσποινα Δαμιανού, Ευαγγελία Καλισκάμη, Ιωάννης Παπαδάτος, Γιολάντα Πατεράκη, Αναστασία Ροδοπούλου, Ευσταθία Λαδά και Πέτρος Μπουλούμπασης (Μέλη).

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσης ο εκδότης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε: «Όλοι μας στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά το νέο της βράβευσης της Αλεξάνδρας Μητσιάλη για το νεανικό μυθιστόρημά της και θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην συγγραφέα που μας εμπιστεύτηκε το έργο της. Είμαστε σίγουροι ότι με τη βράβευση αυτή θα συμφωνήσουν τόσο οι έφηβοι που έχουν ήδη απολαύσει αυτό το πραγματικά υπέροχο μυθιστόρημα, όσο και οι νέοι αναγνώστες που θα το αναζητήσουν τώρα στα βιβλιοπωλεία».

Αναλυτικότερα, το βιβλίο «Πολυξένη» της Στέλλας Μιχαηλίδου σε εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά μιλάει ένα ευαίσθητο και μοναχικό παιδί, του οποίου η διαταραχή λόγου που παρουσιάζει, το κάνει να κλείνεται στον εαυτό του και στον κόσμο του, που είναι γεμάτος φανταστικά πλάσματα, χρώματα και ήχους. Μέσα από το υπέροχο κείμενο μας εξηγούνται όλα όσα κάνουν την μικρή Πολυξένη να αισθάνεται παρά-ξενη και μόνη, αλλά για τους γύρω της μοιάζουν αλλόκοτα, περίεργα και εξωφρενικά. Και επειδή στην Πολυξένη αρέσει πολύ το τραγούδι, όταν είναι έτοιμη να τραγουδήσει, θα πει η ίδια τι είναι, τι νιώθει, τι ελπίζει, τι αγαπά, τι την κάνει κομμάτι του μεγάλου μας κόσμου και ταυτόχρονα ξεχωριστή και μοναδική, όπως κάθε παιδί. Η εικονογράφηση είναι αέρινη και ντελικάτη και συνοδεύει υπέροχα την ευαίσθητη παρουσία της Πολυξένης.

«Η Πολυξένη είναι ντροπαλή. Δυσκολεύεται να μιλήσει γρήγορα όπως τα συνομήλικά της παιδιά, όταν όμως τραγουδάει αυτά που θέλει να πει, η γλώσσα της πάει ροδάνι!», αναφέρει το βιβλίο που με τη μινιμαλιστική εκφραστική του δύναμη θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ff

Την ίδια ώρα, το βιβλίο «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη μιλάει για το trafficking, την εφηβεία, τη φιλία, τον έρωτα. Είναι ένα βιβλίο για τη μαφία που εμπορεύεται παιδιά και εφήβους, για τη σύγχρονη δουλεία, για το όνειρο μιας άλλης ζωής και τη δύναμη που δίνει ο έρωτας για την πραγματοποίησή του. Ο Ντιμίτρι, ο Νίκος, η Σόνια και η Γκάλια στην εφηβεία τους, μπορεί να εμποδίζονται από τις συνθήκες δεν παραδίνονται, όμως, στο μοιραίο. Παλεύουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βγουν νικητές σε μια άνιση μάχη με δυνάμεις αδίστακτες και σκοτεινές.

Μέσα από μια αριστοτεχνική σύζευξη πραγματικότητας και φαντασίας, παρόντος και παρελθόντος, εξωτερικής και εσωτερικής δράσης, κλειστού και ανοιχτού χώρου, η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη ξεδιπλώνει σελίδα τη σελίδα τα κίνητρα, τα διλήμματα, τα όνειρα και τους φόβους ενός νέου ανθρώπου που έχει γεννηθεί σ' εκείνη την πλευρά της ζωής όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα και όπου οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους για τα στοιχειώδη.

Μια διακειμενική αναφορά σημαντική για την πλοκή και την ουσία της ιστορίας είναι το μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκώ "Ο άνθρωπος που γελά". Εκατοντάδες χρόνια πριν άλλοι έμποροι παιδιών στην Αγγλία, οι κομπρασίκος, αγοράζουν, παραμορφώνουν και ξαναπουλούν παιδιά. Ο Γκυπλαίν είναι ένα από αυτά. Πίσω από τη γιγάντια σκιά του, ο Ντιμίτρι θα υψώνει το ανάστημά του στις δύσκολες στιγμές παίρνοντας κουράγιο. Ο έρωτας του Γκυπλαίν για τη Ντέα, τη μικρή τυφλή του Ουγκώ, θα δίνει κουράγιο στο Ντιμίτρι όταν το θάρρος του θα αναμετριέται με τα πιο δύσκολα εμπόδια. Θα του δίνει δύναμη στον αγώνα του για τη σωτηρία της Σόνια και τη δική του απελευθέρωση από τα δεσμά μιας ποικιλώνυμης δουλείας.
Οι ήρωες του Ουγκώ είναι στο μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη το ιστορικό και λογοτεχνικό βάθος που στη σύνδεσή τους με το παρόν σχολιάζουν διαχρονικά τους μηχανισμούς της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης ενοποιώντας την καταγγελία της αδικίας μέσα στους αιώνες. «Δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα. Υπάρχει μόνο η δικαιοσύνη. Τεράστια υψώνονται τα κύματα για να την καταπιούν. Μα αυτή δεν καταποντίζεται. Ξεπηδάει πάλι και πάλι μέσα από τα σκότη» Βίκτορ Ουγκώ.

Ο ουσιαστικός πρόλογος της Άλκη Ζέη στο «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει» υπογραμμίζει τη σημασία του μυθιστορήματος της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, ενώ οι εικόνες του ζωγράφου Αντρέα Μαράτου στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο αποδίδουν την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος με τον καλύτερο τρόπο.

Μια σκοτεινή νύχτα του Μάρτη ο Ντιμίτρι ανεβαίνει κρυφά στο τρένο με τα ξύλινα βαγόνια έχοντας ένα σκοπό: να σώσει την αγαπημένη του που κινδυνεύει. Θα περάσει τα σύνορα και θα βρεθεί μόνος και εκτεθειμένος σε μια άλλη χώρα για να εφαρμόσει ένα σχέδιο που έχει προετοιμάσει καλά. Θα βρει αναπάντεχο σύντροφο στην προσπάθειά του έναν συνομήλικό του από την άλλη πλευρά των συνόρων, που θαρραλέα θα σταθεί δίπλα του. Όμως οι αντίπαλοι, που εμπορεύονται παιδιά και εφήβους για κάθε χρήση, κρατούν όπλα και δεν έχουν ενδοιασμούς. Η Σόνια και η φίλη της η Γκάλια απειλούνται κάθε στιγμή. Φτάνει η λαχτάρα του ήρωά μας και το πείσμα του για να νικήσει μια μαφία που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα; Πόσο βαθιά πρέπει να είναι μια αγάπη για να κατορθώσει να υψωθεί πάνω από τα εμπόδια; Πόσο δύσκολο είναι να βρει ο Ντιμίτρι τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του για να διορθώσει όχι μια αλλά πολλές αδικίες και να υπερασπίσει το όνειρό του για μια αλλιώτικη ζωή με τη Σόνια.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε το 1967 στην Κέρκυρα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τότε εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος. Γράφει λογοτεχνία για παιδιά και μεγάλους. Ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2009) και για το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (2008 και 2010). Βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας («Το Αστερόσπιτο» 2009, «Με λένε Νιλουφέρ» 2012, «Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο» 2014, «Το υπόσχομαι» 2014) καθώς για άλλα βραβεία («Το Αστερόσπιτο» και «Η νύχτα των Πυγολαμπίδων» λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω 2008 και 2009 αντίστοιχα, «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει» Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Αναγνώστης 2014).

Πηγή: www.protothema.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.