- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Βράζει” η Παιδεία – 700 Γυμνάσια και Λύκεια σε καθεστώς κατάληψης – Φωτιά σε υπό κατάληψη σχολείο – Η θέση της Κεραμέως

Η τρίτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινά με 119 σχολεία και τάξεις να έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους [1]λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού την ίδια στιγμή που το κύμα καταλήψεων [2] στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν κοπάζει.

Φουντώνει το κύμα των καταλήψεων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότερα από 700 Γυμνάσια και Λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, εκ των οποίων περισσότερα από 250 στην Αττική,  στην Κεντρική Μακεδονία 60, στη Θεσσαλονίκη 40, 25 στο Ηράκλειο Κρήτης και σε αρκετές περιοχές ακόμη. Οι μαθητές με τις καταλήψεις ζητούν να συγκροτηθούν τμήματα με (το πολύ) 15 μαθητές, να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας με στόχο να γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία με ασφάλεια και να ανατραπεί ο νόμος  για την τράπεζα θεμάτων.

Διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους διευθυντές σχολείων προσπαθούν να βρουν λύσεις για να μην κινδυνεύουν μαθητές αλλά και τα κτήρια στα οποία υπάρχουν καταλήψεις.

Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους

Το μαθητικό κίνημα είναι ενωμένο και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Όπως τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας “Αναμετρηθήκαμε με τη συκοφάντηση και διαστρέβλωση του αγώνα μας, μας παρουσίασαν ως “το κίνημα του τίποτα”, ως “μαθητές- αρνητές μάσκας”, είπαν πως “το κάνουν για να χάσουν μάθημα” και τα γνωστά.. Μας λένε, τώρα πως οι κινητοποιήσεις μας είναι υγειονομικές βόμβες. [3]. Τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες ! Εμείς αγωνιζόμαστε ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ, φορώντας τη μάσκα μας και κρατώντας αποστάσεις… Και αυτό είναι που μας βγάζει στο δρόμο!“.

Τονίζουν πως το μόνο που ζητούν είναι “Το δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολείο. Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και να μπορούμε να μορφωνόμαστε σε αυτά ολόπλευρα και χωρίς φόβο για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας“.

Μαθητικό Συλλαλητήριο την 1η Οκτώβρη

Ανανεώνουν το ραντεβού στο δρόμο για να διεκδικήσουν ένα δημόσιο σχολείο ασφαλές για μαθητές και εκπαιδευτικούς και καλούν σε νέο μαθητικό συλλαλητήριο την προσεχή Πέμπτη 1η Οκτωβρίου [4], απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλους τους γονείς και τους καθηγητές να τους στηρίξουν. Με κεντρικό σύνθημα “Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή! Θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά!” στέλνουν ισχυρό μήνυμα ενότητας και απαιτούν να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

Φωτιά σε υπό κατάληψη σχολείο (εικόνες)

Φωτιά εκδηλώθηκε σε υπό κατάληψη ΕΠΑΛ, στη Χαλκίδα. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:00 την Κυριακή, όταν σύμφωνα με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας, μπήκαν στο κτήριο εξωσχολικοί, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε αίθουσα αναφέρει το eviathema.gr.  Στο σημείο έσπευσαν η Πυροσβεστική και ο διευθυντής του σχολείου. Η φωτιά κατασβήστηκε άμεσα χωρίς να επεκταθεί στο υπόλοιπο κτήριο ενώ ελέγχθηκαν όλοι οι χώροι του Σχολείου.

Κεραμέως: «Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία»

Το Υπουργείο Παιδείας κρατά χαμηλούς τόνους [3]για το ζήτημα των καταλήψεων στα σχολεία και τηρεί στάση αναμονής. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για τις χαμένες ώρες μαθημάτων, αλλά και για τη δημόσια υγεία, αφού, όπως λέει, στις καταλήψεις τα παιδιά συνωστίζονται.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως [5], στο πλαίσιο της περιοδείας της σε σχολεία της Αρκαδίας και της Κορινθίας ερωτηθείσα για το ζήτημα των καταλήψεων απάντησε ότι «Δεν είναι απάντηση οι καταλήψεις. Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Διευθυντές. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία.»