- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Βρεφικά Γάλατα Lactalis: Νόσησε από σαλμονέλα παιδί στην Ελλάδα

Το σκάνδαλο με τα τα μολυσμένα βρεφικά γάλατα της εταιρείας Lactalis αποκτά νέες ανησυχητικές διαστάσεις καθώς πλέον αακαλούνται όλες οι παρτίδες βρεφικού γάλακτος, ανεξαρτήτως ημερομηνίας παρασκευής, που έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο της Lactalis στην Κραόν.

Κρούσμα σαλμονέλας σε παιδί και στην Ελλάδα

Ύποπτα κρούσματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα έχουν εντοπιστεί στην Ισπανία και την Ελλάδα, ανακοίνωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής  το γαλλικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα παιδί ασθένησε στην Ισπανία, ενώ ερευνάται επίσης ένα ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως το βρεφικό γάλα της Lactalis, στη χώρα μας κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία FrezylacΤο κρούσμα επιβεβαίωσε ο λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για παλαιότερο περιστατικό, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) ελέγχουν τα κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος στη χώρα μας, σε σχέση με τις παρτίδες βρεφικού γάλακτος Frezylac οι οποίες ανακλήθηκαν. Οι γονείς  μετέφεραν το παιδί στο νοσοκομείο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε για δύο ημέρες. Πλέον είναι καλά στην υγεία του.

Μπορείτε να δείτε τις παρτίδες που έχουν ανακληθεί εδώ [1]

«Θα τους αποζημιώσουμε όλους» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lactalis

Με μια μακροσκελή συνέντευξη, την πρώτη που έχει δώσει ποτέ στον Τύπο, ο Εμανουέλ Μπενιέ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, υπερασπίζεται τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση της Lactalis, ενώ επικρίθηκε ανοικτά τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση και τους καταναλωτές.

«Σε καμιά στιγμή δεν υπήρξε βούληση να κρύψουμε τα πράγματα», διαβεβαιώνει ο Μπενιέ, ο οποίος διευθύνει από το 2000 την επιχείρηση, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του πριν απ’ αυτόν. Όμως «σε μια κρίση όπως αυτή, προσπαθείς κατ’ αρχάς να δράσεις», λέει για να εξηγήσει την άρνησή του μέχρι τώρα να πάρει τον λόγο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις «εκατοντάδες» προσφυγές που έχουν κατατεθεί από γονείς σε όλη τη Γαλλία, όπου έχει αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για «τραυματισμούς εξ αμελείας» και «διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής», ο Μπενιέ υποσχέθηκε ότι δεν θα κρύψει τίποτε.

«Υπάρχουν προσφυγές, υπάρχει μια έρευνα, θα συνεργασθούμε με τη δικαιοσύνη δίνοντας όλα τα στοιχεία που θα μας ζητήσει. Ουδέποτε σκεφτήκαμε να ενεργήσουμε διαφορετικά».

«Θα αποζημιώσουμε όλες τις οικογένειες που υπέστησαν βλάβη», πρόσθεσε. «Το επάγγελμά μας είναι να φέρνουμε στην αγορά ασφαλή για την υγεία προϊόντα. Αν αυτό δεν συνέβη, αποτελεί ευθύνη μας», αναγνωρίζει ο Μπενιέ, προσθέτοντας πάντως ότι κατά την άποψή του, «δεν υπήρξε παράλειψη από την πλευρά μας στις διαδικασίες».

Ανακαλούνται πάνω από 12 εκατομμύρια κουτιά

Έπειτα από μια συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο όμιλος Lactalis ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των παρτίδων βρεφικού γάλακτος που παρήχθησαν στο εργοστάσιο της Κραόν (δυτική Γαλλία), ανεξαρτήτως ημερομηνίας παραγωγής, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις διαδοχικές ανακλήσεις που είχαν αρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να υπολογιστεί η έκταση αυτής της επιχείρησης: αφορά περισσότερα από 12 εκατομμύρια κουτιά», υπογραμμίζει διαβεβαιώνοντας πως οι διανομείς δεν θα χρειάζεται πλέον να διαλέγουν τα προϊόντα ανάλογα με την ημερομηνία παραγωγής. «Γνωρίζουν πως πρέπει να τα αποσύρουν όλα από τα ράφια».

38 κρούσματα σαλμονέλας σε μωρά μόνο στην Γαλλία

Τριάντα επτά μωρά προσβλήθηκαν από σαλμονέλλωση στη Γαλλία, 18 από τα οποία χρειάσθηκε να νοσηλευθούν, αφού κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα ή προϊόν βρεφικής διατροφής της Lactalis, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Όλα τα μωρά πηγαίνουν «καλά», σύμφωνα με τις δημόσιες υγειονομικές αρχές.