Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Βρεφικό μασάζ - Τι προσφέρει - μαθήματα με τα μωρά

Βρεφικό μασάζ - Τι προσφέρει - μαθήματα με τα μωρά

Χαρούμενα γέλια, ανακούφιση, χεράκια που τεντώνονται, κοιλίτσες που πάλλονται από ευχαρίστηση. Μα, τι συμβαίνει εδώ; Απλώς, βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετουργία του βρεφικού μασάζ. Πρόκειται για μια πανάρχαια πρακτική που ασκείται μέχρι και σήμερα σε παραδοσιακές κουλτούρες-κοινωνίες. Ακόμα και σήμερα στην Ινδία οι μητέρες κάνουν μασάζ στα μωρά τους μέχρι τον έκτο μήνα, κάθε πρωί και βράδυ, για 20 λεπτά περίπου κάθε φορά. Σε κάποια μέρη τα μωρά μασάρονται με ζεστή σαπουνάδα και σε έντονο ρυθμό με αποτέλεσμα να κοιμούνται αμέσως μετά. Σε άλλες περιοχές της Ινδίας το μασάζ γίνεται χρησιμοποιώντας λάδι και είναι πιο αργό και βαθύ.

Τι προσφέρει το βρεφικό μασάζ
Οι λόγοι που γίνεται το μασάζ ποικίλλουν. Στην Ινδία, το Νεπάλ, το Θιβέτ και τη Μαλαισία πιστεύεται ότι το μασάζ προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας στη μητέρα και το παιδί, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την υγεία του βρέφους. Οι Ινδοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητο ώστε τα κορίτσια να γίνουν όμορφα και υγιή και τα αγόρια δυνατά και ευκίνητα. Στις χώρες της Αφρικής, το μασάζ γίνεται για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει το μωρό, στη Νότιο Αμερική για να βελτιωθεί η ενέργεια, η υγεία και η ευτυχία. Στη Ρωσία οι μητέρες κάνουν μασάζ στα μωρά τους ώστε να αναπτυχθεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι Ινδιάνοι Κβακίτι της Βόρειας Αμερικής για να αναπτύξει το βρέφος μηχανισμούς επιβίωσης και να προληφθούν οι αρρώστιες, ενώ στη Νιγηρία τα κορίτσια μασάρονται καθημερινά μέχρι να κλείσουν το πρώτο τους χρόνο, για να δημιουργηθεί η όμορφη καμπύλη των γλουτών.

massage

Άλλες χώρες στις οποίες το βρεφικό μασάζ θεωρείται απαραίτητο κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του βρέφους είναι το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Ταϊτή, Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, τα Φίτζι, η Ουγκάντα, το Μπαλί, η Νέα Γουινέα και η Βενεζουέλα. Στις χώρες της Μεσογείου το μασάζ δεν υπήρξε ποτέ καθημερινή πρακτική αλλά σε χώρες όπως η Κύπρος, Κάτω Ιταλία, Ελλάδα κλπ. γινόταν σε ειδικές περιπτώσεις από μεγαλύτερες γυναίκες, συνήθως μαίες, οι οποίες καλούνταν σε περίπτωση που ένα μωρό έπασχε από έντονους κολικούς για να το ανακουφίσουν.

Τι γίνεται σήμερα
Ο Δυτικός κόσμος “ανακάλυψε” το βρεφικό μασάζ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και από τότε γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση. Το 1981 ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Βρεφικού Μασάζ και από τότε μέχρι σήμερα τα μαθήματα του βρεφικού μασάζ έχουν κατακτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Αυστραλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι τόσο διαδεδομένο ώστε να θεωρείται απαραίτητο και είναι πλέον καθημερινή πρακτική. Τα μαθήματα είναι ενσωματωμένα στα μεταγεννητικά προγράμματα των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, διδάσκονται σε κοινοτικά κέντρα, σε κέντρα εκπαίδευσης γονέων και φυσικά σε ιδιωτικά κέντρα.
Το βρεφικό μασάζ, όπως ασκείται σήμερα, περιλαμβάνει μαλάξεις ινδικού βρεφικού μασάζ, σουηδικό μασάζ, ρεφλεξολογία και κάποιες κινήσεις γιόγκα.

BabyYogaMassageLarge

Μαθήματα με τα μωρά
Αν συμμετέχετε σε μαθήματα βρεφικού μασάζ, πρέπει να έχετε το μωρό σας μαζί. Μη φοβάστε για τις πρώτες αντιδράσεις του μωρού, μέχρι να εξοικειωθεί με το χώρο και τις κινήσεις σας. Ανάλογα με την αντίδραση του μωρού ο εκπαιδευτής δίνει εναλλακτικές κινήσεις ή στάσεις ώστε να είναι δυνατόν το μωρό να απολαύσει ένα ολοκληρωμένο μασάζ. Επίσης τα μαθήματα θα πρέπει να είναι διαμορφωμένα πάντα ανάλογα με το group και όχι με προκαθορισμένο περιεχόμενο.
Το βρεφικό μασάζ είναι μια θαυμάσια εμπειρία και προσφέρει στους γονείς γνώσεις και πληροφορίες απαραίτητες για το μεγάλωμα του μωρού.

Ωφέλειες του βρεφικού μασάζ

* Αναπτύσσει την επικοινωνία μεταξύ μωρού και γονιού και βοηθά στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ τους.
* Αναπτύσσει την πρώτη γλώσσα του μωρού, το άγγιγμα.
* Αναπτύσσει στο μωρό το συναίσθημα της ασφάλειας, και τη γνώση ότι το αγαπούν και το σέβονται.
* Αναπτύσσει τη γνωριμία με το σώμα του.
* Αναπτύσσει το συντονισμό κινήσεων.
* Αντιμετωπίζει οριστικά τους κολικούς, τη δυσκοιλιότητα .λπ.
* Βοηθά στην ομαλή λειτουργία και ενδυναμώνει το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.
* Διεγείρει το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα.
* Μειώνει τον εκνευρισμό και την ένταση των μωρών και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
* Προωθεί τη χαλάρωση και την ηρεμία.
* Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος.
* Βοηθά τους γονείς να καταλάβουν τη μη λεκτική επικοινωνία του μωρού τους.
* Δυναμώνει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα των γονιών να περιποιηθούν και να φροντίσουν το μωρό τους.
* Βοηθά στην αντιμετώπιση της μεταγεννητικής κατάθλιψης (λόγω της παραγωγής ενδορφίνων και οξυτοκίνης).
* Οι γονείς και το μωρό χαλαρώνουν μαζί.
* Προωθεί την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν (μέσω της ενεργοποίησης των ορμονών προλακτίνης και οξυτοκίνης).

Από τη Θάλεια Παναγίδου


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.