Θρησκευτικά: Βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας για τη διδασκαλία του μαθήματος

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Υπουργού Παιδείας, κ. Νίκου Φίλη, με κεντρικό της θέμα τις επικείμενες αλλαγές τόσο στο περιεχόμενο των βιβλίων όσο και στο τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες βρέθηκε η «χρυσή τομή» που δίχαζε Εκκλησία και Υπουργείο Παιδείας.

«Εγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας,» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», υπογραμμίσθηκε στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αμέσως μετά από την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης δήλωσε «Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε, η Εκκλησία και η Πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Θα εφαρμοστούν. Είναι απόφαση, ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης. Βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανέμει τα περσινά βιβλία. Και όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα θρησκευτικά, θα αξιολογηθεί το μάθημα των θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα. Θα ακουστούν ξανά οι απόψεις και τις Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.»

Ερωτηθείς για τα βιβλία με τα οποία θα γίνει φέτος η διδασκαλία των Θρησκευτικών ανέφερε ότι «Δεν έχουμε φτιάξει νέα βιβλία. ισχύουν τα περσινά που μοιράσαμε. Τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν από φέτος και θα γίνουν τα μαθήματα με βάση τα προγράμματα αυτά και θα αξιολογηθούν. Θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία. Δεν είπαμε ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο στη τάξη, πόσο μάλλον το μάθημα των θρησκευτικών. Θέλουμε να είναι πιο πλούσιο πιο έντονο το μάθημα θέλουμε να είναι μία αντίληψη βιωματικής διδασκαλίας, διαθεματικής διδασκαλίας. Πάντοτε, τηρώντας και τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο. Η πρώτη που αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος.  Η δεύτερη που αφορά να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και η τρίτη μία κατεύθυνση για τον Ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.»