«Βρήκα γυμνές φωτογραφίες της 12χρονης κόρης μου στο κινητό της: Ξέρετε τι έγινε μετά;»

Μια μαμά που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, μας έστειλε πρόσφατα το παρακάτω γράμμα, με σκοπό να προειδοποιήσει τους γονείς που έχουν δώσει στα παιδιά τους κινητό τηλέφωνο, να ελέγξουν πολύ προσεκτικά τι κάνουν τα παιδιά τους με αυτό. Πολλοί έφηβοι σήμερα, συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που λέγεται «φίλα-παντρέψου-σκότωσε», στο πλαίσιο του οποίου ανταλλάσσουν γυμνές φωτογραφίες. Κανείς δεν ξέρει, όμως, πού θα καταλήξουν αυτές και σε πόσο δύσκολη θέση μπορεί να βρεθεί ένα παιδί, αν τυχόν κάποιος τις δημοσιοποιήσει π.χ. σε όλο το σχολείο! Δείτε τι έχει να μας πει αυτή η μαμά:

«Όταν ήμασταν εμείς έφηβες, οι μαμάδες μας ανησυχούσαν για το πού είμαστε, όταν ήμασταν εκτός σπιτιού, και πότε θα γυρίσουμε. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν, ότι θα τους ανησυχούσε περισσότερο το να είμαστε στο σπίτι, στο δωμάτιό μας, με κλειστή την πόρτα. Γιατί αυτό είναι το θέμα με τους σημερινούς έφηβους: Δεν τους «φοβάσαι» εκτός σπιτιού, παρά εντός!

Την περασμένη εβδομάδα κατάσχεσα το κινητό της κόρης μου. Της το είχαμε κάνει δώρο στα γενέθλιά της, πριν από μερικούς μήνες, με την συμφωνία, ότι θα το χρησιμοποιεί μόνο όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού και εκτός σχολείου –κοινώς, μόνο για λόγους ασφαλείας. Φυσικά, τα πράγματα δεν έγιναν καθόλου έτσι. Τα κινητά είναι εθιστικά. Κι αν τσακώνομαι κάθε βράδυ με τον άντρα μου που δεν ξεκολλά από το Facebook, φανταστείτε τι γίνεται με την κόρη μου… Συνήθως παίζει παιχνίδια ή συνομιλεί με τις φίλες της στο Viber. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν λίγο πιο… περίεργα. Αυτή τη φορά, παρατήρησα πως έκρυβε το κινητό της. Εκλείνε την πόρτα στο δωμάτιό της, ενίοτε την κλείδωνε, και έμενε εκεί για ώρα. Και όταν της ζήτησα να δω το τηλέφωνο… το απενεργοποίησε πριν μου το δώσει.

Αστραπιαία ήρθε στο μυαλό μου η εποχή που εγώ ήμουν 12 και πόσο με πανικόβαλε η ιδέα να διαβάσει η μαμά μου το ημερολόγιό μου, το οποίο διπλοκλείδωνα και έκρυβα κάθε μέρα και σε άλλο σημείο του δωματίου μου, για να την μπερδεύω. Τι θα διάβαζε εκεί; Ποιο αγόρι μου αρέσει στο σχολείο και πώς φανταζόμουν ότι θα είναι να με φιλάει για πρώτη φορά. Ερχόμενη στο σήμερα, τι θα μπορούσε να θέλει να κρύψει η κόρη μου από εμένα; Το ότι τελείωσε μια ώρα αρχύτερα τον δωρεάν χρόνο ομιλίας της; Μήπως «κατέβασε» κάποια εφαρμογή που δεν έπρεπε; Τι άλλο να σκεφτώ για ένα παιδί που κατά τ’άλλα είναι εξαιρετική μαθήτρια, ευγενικό και με φίλους που γενικά εγκρίνω;

Κι όμως, επέμεινα. Και μου έδωσε το pin. Και αυτό που είδα, όταν μπήκα στις φωτογραφίες του κινητού της, με έκανε να παγώσω. Είμαι σίγουρη, ότι θα έκανε ακόμα και την Τζούλια Αλεξανδράτου να κοκκινίζει…

Σιγά-σιγά έμαθα, ότι η κόρη μου, οι φίλες της και κάποια μεγαλύτερα αγόρια έπαιζαν ένα παιχνίδι, το «Φίλα, Παντρέψου, Σκότωσε», στο πλαίσιο του οποίου τα αγόρια έπρεπε να πουν τι από τα τρία (φίλα-παντρέψου-σκότωσε) θα έκαναν με το κάθε κορίτσι της ομάδας. Για να γίνει αυτό, όμως, έπρεπε τα κορίτσια να στείλουν στα αγόρια την πιο «σέξι» φωτογραφία τους.

(Τα σκέφτομαι ξανά τώρα που τα γράφω και με πιάνει πάλι το κεφάλι μου)

Το καλύτερο; Τα κορίτσια που έπαιρναν «καλές κριτικές», άνοιγαν δική τους, ιδιωτική «κουβέντα» με τα αγόρια και εκείνα ζητούσαν είτε να δείξουν το στήθος τους, είτε τα γεννητικά τους όργανα, είτε οτιδήποτε άλλο τους ερχόταν στο μυαλό.

Αντίστοιχα, τα αγόρια έστελναν δικές τους γυμνές φωτογραφίες. Σε κάποιες από αυτές, εξηγούσαν πώς τους αρέσει να τους κάνουν τα κορίτσια στοματικό σεξ! Υπενθυμίζω: Πρόκειται για 13χρονα αγόρια! Όταν εμείς ήμασταν 12-13, τα αγόρια δεν ήξεραν καν πώς ανοίγει ένα σουτιέν –δεν είχαν πιάσει καν σουτιέν στα χέρια τους!

Τι έγινε μετά;

Αφού έδειξα στην κόρη μου μία-μία τις φωτογραφίες και φανερά πανικόβλητη ζήτησα εξηγήσεις, μου απάντησε, ότι είμαι υπερβολική και ότι σχεδόν όλα τα κορίτσια στην τάξη της κάνουν το ίδιο πράγμα. Και αφού της εξήγησα, ότι θα επικοινωνήσω με όλους τους γονείς των συμμαθητών της και θα τους ενημερώσω για το τι συμβαίνει στα δωμάτια των παιδιών τους, όταν η πόρτα κλείνει, τότε έπαθε εκείνη τον πανικό! Μου είπε, ότι έτσι θα γίνει ρεζίλι σε όλο το σχολείο, ότι μπορεί ακόμα και να της επιτεθούν, ότι θα γίνει περίγελος. Το ξανασκέφτηκα. Πιθανώς να έχει και δίκιο. Ο σκοπός δεν είναι να την κάνω ρεζίλι, αλλά να της δώσω να καταλάβει πόσο λάθος είναι αυτό που κάνει. Πόσο ρεζιλεύεται από μόνη της, αλλά και πόσο κινδυνεύει.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να γράψω και να σας στείλω αυτό το γράμμα. Να το δημοσιεύσετε και ίσως έτσι να προειδοποιήσω τους γονείς που έχουν δώσει στα παιδιά τους κινητό, να μη διστάζουν να το ελέγχουν πού και πού.

Ο χρόνος θα δείξει αν έκανα καλά. Προσωπικά, αν ήμουν μία εντελώς ανυποψίαστη μαμά, αυτό θα μου «άνοιγε τα μάτια»!

Ο χρόνος, επίσης, θα δείξει αν είχα δίκιο που πήρα οριστικά πίσω το κινητό της κόρης μου και θα περάσει καιρός μέχρι να της το ξαναδώσω. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όσο ακόμα είναι ανήλικη, θα την προστατεύω με κάθε πιθανό τρόπο!»