Αρχική Νέα Whaam: Η ελληνική εφαρμογή για παιδιά με υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής, πολύτιμο εργαλείο για γονείς και γιατρούς

Whaam: Η ελληνική εφαρμογή για παιδιά με υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής, πολύτιμο εργαλείο για γονείς και γιατρούς

happy-girl-writingBOXΤα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι μαθητές που διαγνιγνώσκονται με υπερκινητικότητα και διάσπαση ελλειματικής προσοχής (ΔΕΠΥ). Εκδηλώνεται στο 5-8% των παιδιών σχολικής ηλικίας, συνήθως πρωτοαναγνωρίζεται όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση προσοχής και τήρηση κανόνων και, αν παραμείνει αδιάγνωστη, οδηγεί σε πληθώρα προβλημάτων. Συχνά συνυπάρχει με ειδικές μαθησιακές διαταραχές (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαριθμησία), προβλήματα εναντιωματικής συμπεριφοράς και διαγωγής, ή διαταραχές άγχους ή κατάθλιψης, ενώ κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται στην εφηβεία σοβαρότερα προβλήματα στη συμπεριφορά. Η αιτιολογία της ΔΕΠΥ είναι νευροβιολογική ενώ η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και οι σύγχρονες μελέτες οδηγούν σε γονίδια ως την κύρια αιτία της. H αντιμετώπισή της προϋποθέτει πολύπλευρη αξιολόγηση του παιδιού και της οικογένειάς του από εξειδικευμένη ομάδα, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα, καθώς και συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Μία απλουστευμένη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για την παρακολούθηση και καταγραφή της συμπεριφοράς παιδιών με υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής, που θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στον ειδικό γιατρό και στους γονείς, μέσα από τη διαμόρφωση ιστορικού, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν τις επόμενες μέρες στην αγορά των android. Η καινοτόμος εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι αποτέλεσμα ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και έχει μακροπρόθεσμο στόχο την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, αφού ο γιατρός τους θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό της καταγραφής και πορείας της καθημερινότητας του παιδιού, μέσα από τα δεδομένα που θα έχουν καταγράψει γονείς και δάσκαλοι.

10530897_548661215245238_6088164428332743529_n

Η εφαρμογή διαθέτει μία πληθώρα επιλογών, από τον χρήστη, σε ένα ειδικό λεξικό για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, μέσα από το οποίο αξιολογείται η καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού, όπως για παράδειγμα "χοροπηδά ασταμάτητα", "ξεχνά να κάνει κάτι", "διαταράσσει τη ροή της συζήτησης", "δεν έχει αίσθηση του κινδύνου" κ.ά. Ο χρήστης επιλέγει χαρακτηριστικά συμπεριφορών, τα οποία καταγράφονται και αποστέλλονται σε κεντρικό site που έχει δημιουργήσει η ερευνητική ομάδα, τα οποία, συσσωρευμένα, αποτελούν σε βάθος χρόνου το ιστορικό συμπεριφοράς του παιδιού, προς αξιολόγηση και διάγνωση από τον ειδικό γιατρό. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της ακριβούς πορείας του παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εφαρμογή υποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC, όπου καταγράφεται το τι προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής και τι ακολούθησε. Ο ειδικός, αξιολογώντας την παρατήρηση, μπορεί να προτείνει ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί/έφηβο, και η εφαρμογή υποστηρίζει τις στρατηγικές παρέμβασης, μέσω της καταγραφής παρατηρήσεων. Τέλος, η χρήση της εφαρμογής, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, που ολοκληρώνεται με την έκδοση αναφορών με αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα, βοηθά τον ειδικό να αξιολογήσει την επιτυχία ή καταλληλότητα των παρεμβάσεων.

"Στόχος είναι να συνδέσουμε την εφαρμογή με θεραπευτικά πρωτόκολλα, σε συνεργασία με ψυχιάτρους και ψυχολόγους έτσι ώστε να υπάρξει καινοτόμος αντιμετώπιση του προβλήματος" ανέφερε ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης.

Το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, τις ώρες 11:00 με 14.00, σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Στο έργο συμμετέχουν, επίσης, το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας - Ινστιτούτο Τεχνολογιών Διδακτικής της Ιταλίας, η Παιδαγωγική Σχολή Του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Trinity College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας και η ΜΚΟ ADDISS (National Attention Deficit Disorder Information and Support Service) της Αγγλίας με σημαντική δράση στην υποστήριξη των οικογενειών.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.whaamproject.eu και http://medphys.med.auth.gr/.

Διαβάστε επίσης:

8 Μύθοι για τη ΔΕΠΥ και τι ισχύει πραγματικά

ΔΕΠΥ στα παιδιά: πέρα από τη διάσπαση προσοχής!

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη διάσπαση προσοχής;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.