Χαρίστε στο παιδί σας το εισιτήριο για να ανακαλύψει τη μαγεία του κόσμου

Χαρίστε στο παιδί σας το εισιτήριο για να ανακαλύψει τη μαγεία του κόσμου

Ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερα κατανοούμε γι’ αυτό, τόσο πιο όμορφο γίνεται.

Richard Dawkins, Βρετανός βιολόγος & συγγραφέας

Ένα καλό βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης, για αυτό πρέπει να διαλέγουμε με επιμέλεια εκείνα που θα χαρίσουμε στα παιδιά. Η φιλαναγνωσία είναι μια αρετή που μόνο οφέλη έχει για τον αναγνώστη, επομένως όσο νωρίτερα καλλιεργήσουμε στο παιδί μας την αγάπη για το διάβασμα, τόσο καλύτερα θα είναι για εκείνο.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από μαγικά πράγματα που περιμένουν υπομονετικά να ανακαλυφθούν

Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα ταξιδέψουν στον κόσμο της γνώσης και θα γευτούν την αναγνωστική απόλαυση που πηγάζει στις ιστορίες που θα διαβάσουν. Πέρα από τα λογοτεχνικά βιβλία, η βιβλιοθήκη των παιδιών πρέπει να έχει και βιβλία γνώσεων. Eπενδύστε σε εντυπωσιακές εκδόσεις, που διαβάζονται εύκολα, έχουν παιχνιδιάρικη εικονογράφηση που αιχμαλωτίζει τα παιδιά, δίνουν βασικές πληροφορίες για ένα θέμα και αποτελούν την αφορμή για νέες απορίες και άρα νέες γνώσεις.

3 ολοκαίνουργια βιβλία γνώσεων που διαβάσαμε με τα παιδιά

Τα δικά μου παιδιά, που είναι “ταξιδιάρες ψυχές”, όπως τα αποκαλώ χαϊδευτικά, καθώς δεν σταματούν να ρωτούν για διάφορα μέρη του κόσμου και ονειρεύεται να ταξιδέψει στις πιο μακρινές γωνιές του χάρτη, εντυπωσιάστηκαν με τρία ολοκαίνουρια βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στις σελίδες τους ανακάλυψαν άγνωστες πτυχές του κόσμου μας, έμαθαν για τα ήθη και τα έθιμα άλλων χωρών, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων και διαπίστωσαν τον ρόλο της επιστήμης.

Το καλό με αυτά τα βιβλία είναι ότι μπορούμε να τα διαβάσουμε όλοι μαζί, αποτελούν θέμα συζήτησης για μικρούς και μεγάλους, – μια δημιουργική και πάνω απ’ όλα ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα. Συν ότι δείχνουμε στα παιδιά ότι το ταξίδι της γνώσης δεν σταματά ποτέ.

Η επιστήμη είναι πιο συναρπαστική από όσο νομίζουμε

Ακούγοντας τη λέξη “επιστήμη”, το παιδί σκέφτεται δυσνόητες έννοιες, πειράματα και θεωρία που δεν το αφορούν. Κι όμως το βιβλίο “Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί πάντων (σχεδόν)” είναι η καλύτερη απόδειξη περί του αντιθέτου. Σε αυτή τη μοναδική στο είδος της εικονογραφημένη έκδοση τα παιδιά από 8 ετών και άνω θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι γνώσεων στον μαγευτικό κόσμο της επιστήμης.

Όλα τα πεδία της επιστημονικής σκέψης παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου του Bill Bryson μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα.

Ξεχάστε τις μακροσκελείς αναλύσεις που κουράζουν, καθώς το βιβλίο βασίζεται σε συνοπτικά κείμενα με επιστημονικές έννοιες που εξηγούνται με σαφήνεια και απλότητα, ενώ απαντούν σε καίρια ερωτήματα που αξίζει να γνωρίζουμε όλοι μας.

Ξέρετε από τι είναι φτιαγμένη η Γη και τι ηλικία έχει; Γνωρίζετε ότι ο άνθρωπος αποτελείται κατά 65% από νερό και είναι κατά 98,4% όμοιος με τους χιμπατζήδες; Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι μισό εκατομμύριο άτομα το ένα δίπλα στο άλλο θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από μια ανθρώπινη τρίχα;

Αυτές και άλλες ακόμη πιο ενδιαφέρουσες γνώσεις θα αποκομίσουν τα παιδιά – και εσείς μαζί τους – διαβάζοντας το. Χάρη στο βιβλίο αυτό θα έρθουν σε επαφή με τη χημεία, τη βιολογία, τη φυσική και την γεωλογία με διασκεδαστικό τρόπο! Πέρα από την επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, καταφέρνει να κεντρίσει και τη φυσική περιέργεια των παιδιών, ενώ τους δίνει ερεθίσματα για να τον ανακαλύψουν και  τους δείχνει πώς να προσεγγίζουν τη φύση με διάθεση εξερεύνησης και πειραματισμού.

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά θα έχουν εξοικειωθεί με τη σκέψη ότι τα πάντα γύρω μας είναι ένα επίτευγμα εφαρμογής νόμων της επιστήμης και εξέλιξης της τεχνολογίας.

Η εξαιρετική προσέγγιση του συγγραφέα συμπληρώνεται με την καλοδουλεμένη εικονογράφηση, που μετουσιώνει οπτικά τα όσα περιγράφονται. Δεν υπάρχει καλύτερη αφετηρία για να γνωρίσει- και σε δεύτερο χρόνο να αγαπήσει- ένα παιδί τη μαγεία της επιστήμης.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο πατώντας εδώ

Ταξιδεύουμε στα πέρατα του κόσμου από την άνεση του σπιτιού μας

Ένα από τα πράγματα που έχουμε στερηθεί αναγκαστικά λόγω πανδημίας είναι τα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Λατρεύουμε οικογενειακώς να γνωρίζουμε χώρες, διαφορετικές κουλτούρες από τη δική μας και να ανακαλύπτουμε την πολυσυλλεκτικότητα του πλανήτη μας.

Το βιβλίο “Αυτός είναι ο κόσμος μας” της Τρέισι Τέρνερ μάς έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε έστω και νοερά σε 20 συναρπαστικούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφθούμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας για να διαπιστώσουμε και από κοντά το μεγαλείο τους . Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι 20 παιδιά, μέσα από τις αφηγήσεις των οποίων μαθαίνουμε την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία, τα σημαντικότερα μέρη και το τοπόσημο κάθε χώρας.

Ξεφυλλίζοντάς το, ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τον Νότιο και από τη χιονισμένη Σιβηρία έως την  αφρικανική σαβάνα, όπου θα μάθετε όλα όσα χαρακτηρίζουν κάθε χώρα. Αυτός ο θαυμαστός γύρος του κόσμου κρύβει απρόσμενες εκπλήξεις… Ξέρατε ότι στη Δυτική Μογγολία μόνο τα αγόρια γίνονται κυνηγοί με αετούς και υπάρχει μόλις ένα φημισμένο κορίτσι κυνηγός; Η μικρή Τζέσικα, που ζει με την οικογένειά της σε μια καλύβα από κορμούς δέντρων στην άγρια φύση της Αλάσκας, μας λέει ότι δεν πάει σχολείο, αλλά παρακολουθεί τα μαθήματα στο σπίτι, ενώ εκεί όπου μένει δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς που έχουμε όνειρο ζωής να πάμε στην Κένυα και να γνωρίσουμε από κοντά τους Μασάι μάθαμε πολλά που μέχρι σήμερα δεν ξέραμε για αυτούς!

Πέρα από εισαγωγικό άτλαντα σημαντικών χωρών, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί και ένα έξυπνο μάθημα πολυπολιτισμικότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας για τα παιδιά από 6 ετών και άνω. Χάρη σε αυτό «ταξιδεύουν» σε άλλους πολιτισμούς, σε όλες τις ηπείρους,  μαθαίνουν και αναγνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες, χώρες και έθιμα, ενώ ευαισθητοποιούνται πάνω σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεων.

Είναι χρέος μας να εμφυσήσουμε από νωρίς στα παιδιά μας την ανεκτικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού (χρώματος, εθνότητας και θρησκείας) ώστε να μην αναπτυχθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών, ο αναγνώστης διευρύνει τους ορίζοντές του και είναι ανοιχτός στην κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η εξοικείωση με την πολιτισμική πολυφωνία συμβάλλει στην καταπολέμηση του ρατσισμού, την αλληλεγγύη, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη διαμόρφωση σκεπτόμενων πολιτών. Αξίζει να σταθούμε και στην ξεχωριστή εικονογράφηση της Άσα Γκίλαντ που καταφέρνει να αποτυπώσει τα χρώματα κάθε χώρας και λαού με μια δική της πρωτότυπη αισθητική.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ 

Ας γίνουμε εξερευνητές της οικουμένης

Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που κοσμούν πλέον τη βιβλιοθήκη μας είναι “Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις”, των Τρέισι Τέρνερ και Άντριου Ντόνκιν, με τις εξαίσιες εικόνες της Λίμπι Βάντερπλουγκ, που απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και άνω.

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο ταξίδι σε 25 πόλεις του κόσμου μέσα από ένα πολύχρωμο εικαστικό περιβάλλον, το οποίο αναδεικνύεται από τη φροντισμένη και καλαίσθητη έκδοση που φέρει τη σφραγίδα του Βρετανικού Μουσείου.

Κάποιες πόλεις σε τούτο τον πλανήτη έλαμψαν στο πέρασμα του χρόνου χάρη στους ανθρώπους τους και τις ιδέες τους

«Γέννησαν» και έγραψαν την ιστορία και όλος ο κόσμος πλέον έχει επηρεαστεί και συνεχίζει να επηρεάζεται από αυτές. Διασκορπισμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη,  έχουν συναρπαστικές ιστορίες να διηγηθούν, ενώ η διαφορετικότητά τους επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη θεωρία μας: Ο κόσμος είναι πανέμορφος απ’ άκρη σ’ άκρη!

Από τη Ρώμη μέχρι την Μπανγκόκ, από τα απέραντα δάση μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους του πολύβουου αστικού τοπίου, στις σελίδες του βιβλίου ξεπροβάλλουν η γοητεία και τα καλά κρυμμένα μυστικά 25 τόπων που διαδραμάτισαν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας, καθόρισαν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και αποτελούν ονειρικούς προορισμούς για τους λάτρεις των ταξιδιών.

Κέντρα πλούτου, δύναμης και πολιτισμού, αυτές οι ιστορικές πόλεις ενώνουν την παγκόσμια κοινότητα, συγκαταλέγονται στις σπουδαιότερες του κόσμου και αποτελούν ζωντανά τεκμήρια της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου ή εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που έχει εξαφανιστεί.

Η ιστορία που κουβαλά κάθε πόλη είναι μοναδική

Στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτεται στον αναγνώστη η οικουμενική ιστορία κάθε πόλης μέσα από μικρά, περιεκτικά κείμενα, που δίνουν το στίγμα κάθε περιοχής. Ξέρατε ότι η Ιεριχώ κατοικείται εδώ και 12.000 χρόνια πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη Γη; Πόσα γνωρίζετε για τη δυναστεία των Μινγκ, μία από τις σπουδαιότερες αυτοκρατορικές δυναστείες που έχει γνωρίσει ο κόσμος και χάρη σε αυτήν η Κίνα γνώρισε τεράστια ανάπτυξη τόσο στην διπλωματία και την οικονομία, όσο και στη λογοτεχνία και τις τέχνες; Γιατί είναι τόσο σημαντικός σταθμός στην παγκόσμια ιστορία η Γαλλική Επανάσταση; Τι το γοητευτικό έχει να μας προσφέρει ο χαμένος πολιτισμός των Αζτέκων και ποια η επιρροή του στο σύγχρονο Μεξικό;

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της Δημοκρατίας. Εδώ γεννήθηκαν η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική, η πολιτική, η ελεύθερη σκέψη.

Κάθε σελίδα και ένα συναρπαστικό ταξίδι, ιδωμένο με έναν τρόπο που η ιστορία συναντά την ανθρωπολογία και τον πολιτισμό. Κάθε πόλη έχει τη δική της συνεισφορά στην παγκόσμια ιστορία και όλα όσα εκτυλίχθηκαν καταγράφονται με συνοπτικό τρόπο.

Ένα βιβλίο πλούσιο σε συγκλονιστικά γεγονότα για τους μεγάλους στρατηλάτες και καλλιτέχνες, τους σημαντικότερους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα με μια πολύ ζωηρή εικονογράφηση. Από σχεδιαστικής και τυποτεχνικής άποψης, το βιβλίο είναι αληθινό κομψοτέχνημα.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ

 

Χαρίστε στα παιδιά σας τα βιβλία που σας προτείναμε, γιατί σίγουρα θα τα απολαύσουν όσο και εμείς!