Αρχική InfoTeens Υγεία "Χάσμα μηρών": Υπεύθυνο το διαδίκτυο για την εξάπλωση του φαινομένου

"Χάσμα μηρών": Υπεύθυνο το διαδίκτυο για την εξάπλωση του φαινομένου

b220847649Οι ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές ανησυχούν για μία νέα μόδα που έχει ξεσπάσει στους κύκλους των έφηβων κοριτσιών, έχει πυροδοτηθεί κυρίως από το διαδίκτυο και αφορά το λεγόμενο «χάσμα μηρών».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο νεαρές κοπέλες προσπαθούν να χάσουν βάρος έχοντας ένα συγκεκριμένο στόχο: να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αδύνατες στους μηρούς, έτσι ώστε να υπάρχει χάσμα στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός τους όταν τα πόδια τους είναι ενωμένα μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το να κατορθώσουν αυτό το φημισμένο κενό ανάμεσα στους μηρούς είναι μια επικίνδυνη και πρακτικά αδύνατη διαδικασία. Ωστόσο, πολλά διάσημα και εξαιρετικά αδύνατα μοντέλα έχουν αυτό το κενό, το οποίο παρουσιάζεται ως επίτευγμα ομορφιάς από διάφορα blogs και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Thigh-gapΈρευνες έχουν δείξει ότι η πίεση που ασκείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζει σπουδαίο ρόλο στις διατροφικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2011 στο Πανεπιστήμιο της Haifa, τα έφηβα κορίτσια που περνούσαν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας το Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια αρνητική εικόνα του σώματός τους. Παρ΄ όλα αυτά, οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν η επίτευξη του χάσματος ανάμεσα στους μηρούς αποτελεί αιτία θανάτου ή πόσα φαινόμενα διατροφικής διαταραχής οφείλονται στη νέα αυτή «μόδα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φωτογραφίες υπερβολικά αδύνατων προτύπων ομορφιάς που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και η αναπόφευκτη σύγκριση με αυτές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικής διαταραχής.

Η 22χρονη Σάρα εξομολογείται ότι οι ιστοσελίδες με αναφορές στο χάσμα των μηρών συνετέλεσαν στη μάχη που έδωσε με τη νευρική ανορεξία. Φωτογραφίες μοντέλων με λεπτά πόδια, μαρτυρίες και συμβουλές για το πως να επιτευχθεί το κενό και διάφορα άλλα κόλπα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τη νεαρή κοπέλα. Ύστερα από τέσσερις μήνες θεραπείας, η Σάρα έχει επιστρέψει από την κλινική στο διαμέρισμά της και συνεχίζει την αγωγή της επισκεπτόμενη μόνο τα εξωτερικά ιατρεία.

Η Διεθνής Ένωση Διατροφικών Διαταραχών αγωνίζεται για την εξάλειψη του φαινομένου μέσω της ιστοσελίδας www.Proud2BMe.org, η οποία προωθεί τη θετική εικόνα του σώματος και ενθαρρύνει την υγιή συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό και το βάρος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.