Χιλιάδες βρέφη έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία λόγω του ιού Ζίκα – Μάθετε τα πάντα για αυτή την νευρολογική πάθηση

Η νέα απειλή της αμερικανικής –μέχρι στιγμής- ηπείρου λέγεται Ζίκα. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών Aedes aegypti και μέχρι στιγμής έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες της Αμερικής.

Η ταχύτατη εξάπλωσή του έχει να κάνει, σύμφωνα με επιστήμονες και με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  ο Ζίκα αναμένεται να εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα κουνούπια αρκετές φορές έχουν γίνει η αιτία να χαθούν εκατομμύρια άνθρωποι όπως στις περιπτώσεις της εξάπλωσης του κίτρινου πυρετού και του δάγκειου πυρετού, ιοί που σχετίζονται στενά με τον Ζίκα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός φερεται να σχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες και συγκεκριμένα με την μικροκεφαλία σε βρέφη, αλλά και με αποβολές σε έγκυες γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3.893 περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε βρέφη μόνο στη Βραζιλία οι οποίες φέρονται να συνδέονται με τον ιό Ζίκα. Οι γιατροί εντόπισαν τον ιό στο αμνιακό υγρό των προσβεβλημένων εμβρύων, στον πλακούντα, αλλά και στους εγκεφάλους εμβρύων μετά από αποβολές.

Από προηγούμενα ξεσπάσματα του Ζίκα στο Νότιο Ειρηνικό γνωρίζουμε πως ο ιός μπορεί να προσβάλλει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας παράλυση που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre Εξάλλου, ανάλογοι ιοί όπως του Δυτικού Νείλου είναι καλά γνωστό ότι προσβάλλουν τον εγκέφαλο.

Ωστόσο το ξέσπασμα του ιού στη Βραζιλία είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται με το πρόβλημα της εκ γεννετής μικροκεφαλίας. Οι αριθμοί επίσης εντείνουν τις ανησυχίες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, αφού η Βραζιλία είδε 20πλάσια αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας το 2015 σε σχέση με το 2014. Η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του Ζίκα είναι εφικτή και σίγουρα θα είναι ένα σημαντικότατο βήμα εκ μέρους των εθνικών ινστιτούτων υγείας. Πάντως με δεδομένο τον γοργό ρυθμό αύξησης των λοιμώξεων του Ζίκα στη Νότια Αμερική,  ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη εμβολίων θα μπορούσε να αφήσει χώρο για πολλά ακόμη κρούσματα, και ίσως τώρα, όπως λένε ειδικοί, να είναι η στιγμή να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

brazil-zika-birth-defects-b887e1f6-b446-11e5-9860-1d91036943d1

Τι είναι η μικροκεφαλία

Μικροκεφαλία ονομάζεται η κατάσταση στην οποία η περίμετρος της κεφαλής (ΠΚ) είναι μικρότερη από τον μέσο όρο μείον δύο σταθερές αποκλίσεις ή από την 2η εκατοστιαία θέση για την ηλικία και το φύλο. Απαραίτητη προϋ- πόθεση η σωστή μέτρηση της ΠΚ (πλαστική μεζούρα) και η χρήση των κατάλ- ληλων διαγραμμάτων (πρόωρα, αγόρια, κορίτσια). Η αιτιολογία είναι ετερογενής και περιλαμβάνει αίτια που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και καταστροφικά, τα οποία μπορούν να επιδρά- σουν πριν ή μετά τη γέννηση. Οι κλινικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν τη μικροκεφαλία είναι επίσης ποικίλες. Γενικά έχουμε νοημοσύνη χαμηλότερη του μέσου όρου, όχι όμως πάντα. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται και σοβαρότερα νευρολογικά προβλήματα όπως σπαστικότητα και επιληψία (ανθεκτική).

Η πρωτοπαθής μικροκεφαλία περιλαμβάνει καταστάσεις στις οποίες ο εγκέφαλος είναι μικρός και ποτέ δεν αναπτύχθηκε κανονικά εξαιτίας γενετικών ή χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Στη δευτεροπαθή μικροκεφαλία συνεπάγεται ότι ο εγκέφαλος σχηματίσθη- κε φυσιολογικά αλλά ένα βλαπτικό αίτιο ανέστειλε την περαιτέρω ανάπτυξή του. Φυσιολογική περίμετρος κεφαλής στη γέννηση, που στη συνέχεια εμφανί- ζει μειωμένη αύξηση, συνήθως είναι ενδεικτική δευτεροπαθούς μικροκεφαλίας. Η περιγεννητική εγκεφαλική βλάβη δεν προκαλεί εμφανή ελάττωση της ΠΚ μέχρι την ηλικία των 3-6 μηνών. Η αναστολή της περαιτέρω ανάπτυξης του εγκεφάλου θα οδηγήσει σε πρώιμη κρανιοσυνοστέωση. Αυτή πρέπει να διακρι- θεί από την αληθή πρώιμη κρανιοσυνοστέωση στην οποία έχουν ανώμαλο σχήμα κεφαλής και ανύψωση κατά μήκος των ραφών. Η διερεύνηση παιδιών με μικροκεφαλία περιλαμβάνει λήψη καλού ιστορικού για ενδομήτρια έκθεση σε τερατογόνα (αλκοόλη, φάρμακα), οικογενειακού και περιγεννητικού ιστορικού.

Συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη για την μικροκεφαλία είναι προφανής:

  • Το μέγεθος του κεφαλιού του παιδιού είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Το μέγεθος του κεφαλιού μετράται ως η περιφέρεια του κρανίου στην κορυφή του κεφαλιού του παιδιού. Υπάρχουν τυποποιημένα διαγράμματα κανονικής ανάπτυξης ενός παιδιού και η μέτρηση συγκρίνεται με μετρήσεις άλλων παιδιών και διαχωρίζεται σε εκατοστημόρια (κατηγορίες με ποσοστά %).

Μερικά παιδιά έχουν απλά πιο μικρές κεφαλές, με την μέτρηση να πέφτει στο πρώτο εκατοστημόριο. Σε παιδιά με μικροκεφαλία, όμως, το μέγεθος του κεφαλιού είναι σημαντικά κάτω του μέσου όρου, ενδεχομένως ακόμη και κάτω από το πρώτο εκατοστημόριο για την ηλικία και το φύλο του.

Ένα παιδί με πιο σοβαρή μικροκεφαλία μπορεί επίσης να έχει μέτωπο με κλίση προς τα πίσω.

Αίτια 

Εκτός από τον ιό Ζίκα στην μητέρα κατά την περίοδο της κύησης, η μικροκεφαλία στο παιδί μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Κρανιοσυνοστέωση. Η πρόωρη σύντηξη των αρθρώσεων (ραφές) μεταξύ των πλακών οστών που σχηματίζουν το κρανίο ενός βρέφους. Η θεραπεία της κρανιοσυνοστέωσης απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση για το διαχωρισμό των συγκολλημένων οστών.
  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το σύνδρομο Down και άλλες ασθένειες ή παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μικροκεφαλία.
  • Εγκεφαλική ανοξία (μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο του εμβρύου). Ορισμένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή στον τοκετό μπορεί να μειώσουν την παροχή οξυγόνου στον εμβρυϊκό εγκέφαλο.
  • Λοιμώξεις του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές περιλαμβάνουν την τοξοπλάσμωση, τον κυτταρομεγαλοϊό, την ερυθρά και την ανεμοβλογιά.
  • Η έκθεση του εμβρύου σε ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ ή σε ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες στη μήτρα. Οτιδήποτε από αυτά θέτει το βρέφος σε κίνδυνο ανωμαλιών του εγκεφάλου.
  • Σοβαρός υποσιτισμός. Όταν το έμβρυο δεν λαμβάνει επαρκή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
  • Ανεξέλεγκτη φαινυλκετονουρία στην μητέρα. Πρόκειται για μια ανωμαλία κατά τη γέννηση, που εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να διασπάσει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη.

Πηγές:

http://www.mayoclinic.org, iatropedia.gr