Χίος: Η Παναγία Αγιογαλούσαινα και ο θρύλος της λεπρής πριγκίπισσας

Χίος: Η Παναγία Αγιογαλούσαινα και ο θρύλος της λεπρής πριγκίπισσας

Η Γιορτή της Παναγίας συνδέεται με αμέτρητους θρύλους και θαυμαστά “έργα” σε όλη την Ελλάδα. Η Χίος μπορεί να έχει για προστάτιδα την Αγία Μαρκέλλα, ωστόσο είναι το νησί που φιλοξενεί και την “Παναγία Αγιογαλούσαινα”, έναν ναό που αξίζει να γνωρίσει κανείς, καθώς έχει πολύ ενδιαφέρουσα για τους απανταχού χριστιανούς ιστορία…

Η mixanitouxronou.gr ανατρέχει σε αυτήν και μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Εκκίνηση από το μικρό παραδοσιακό χωριό, το Άγιο Γάλα, που αποτελεί και ένα από δυτικότερα κατοικημένα σημεία της Χίου. Εκεί ξεχωρίζει το μοναδικό ομώνυμο σύμπλεγμα τουλάχιστον τριών σπηλαίων, το μεγαλύτερο από τα οποία φτάνει σε βάθος περίπου 200 μέτρων. Στην είσοδο και στο εσωτερικό των σπηλαίων, βρίσκονται δύο ιδιαίτεροι ναοί. Σήμερα στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Αγιογαλούσαινας έχει διασωθεί μόνο το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1721 και η παράσταση της Πλατυτέρας.

Η λεπρή πριγκίπισσα που θεραπεύτηκε

Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του χωριού Άγιο Γάλα, η οποία παλιότερα ονομαζόταν Άγιος Θαλελαίος, βρέθηκε εξόριστη από τον ίδιο της τον πατέρα μία όμορφη πριγκίπισσα που έπασχε από τη νόσο του Χάνσεν. Η λεπρή κοπέλα βρήκε καταφύγιο στο σπίτι μιας μαυροφορεμένης γυναίκας, η οποία τη φρόντιζε και την προστάτευσε.

Ένα βράδυ η γυναίκα είδε στον ύπνο της ένα παράξενο όραμα και αμέσως έτρεξε να το πει στην πριγκίπισσα. Εκμυστηρεύτηκε στην κοπέλα να πάει στο σπήλαιο και να πιει νερό από την πηγή του για να γίνει καλά. Η πριγκίπισσα πίστεψε στα λόγια της μαυροντυμένης γυναίκας, έκανε αυτό που της είπε και θεραπεύτηκε.

Αμέσως μετά, πήγε στον βασιλιά πατέρα της και του ζήτησε να χτίσει μια εκκλησία δίπλα στο σημείο που πήγαζε το θεραπευτικό νερό. Ο πατέρας της συμφώνησε και άρχισαν οι εργασίες. Καθώς το έδαφος δεν ήταν ομαλό στο συγκεκριμένο σημείο, οι τεχνίτες αποφάσισαν να χτίσουν το εκκλησάκι στην απέναντι πλευρά. Κάθε πρωί που επέστρεφαν στη δουλειά τους, έβλεπαν ότι τα εργαλεία τους είχαν μετακινηθεί στο σημείο που είχε αρχικά υποδείξει η νεαρή κοπέλα για το χτίσιμο της εκκλησίας.

Η εκκλησία τελικά χτίστηκε στην είσοδο του σπηλαίου και ονομάστηκε Παναγία Αγιογαλούσαινα, εξαιτίας του λευκού σταλακτικού υγρού που πηγάζει από σταλακτίτη σε σχήμα μαστού, το οποίο μοιάζει με γάλα και θεωρείται ότι περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες, δηλαδή πρόκειται για αγίασμα.

Αν και σήμερα από τον βυζαντινό ναό της Παναγίας Αγιογαλούσαινας έχει απομένει μόνο το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1721 και η παράσταση της Πλατυτέρας, το σημείο όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι αλλά και η ιστορία πίσω από το όνομα του ναού, συνεχίζουν να τραβούν τα βλέμματα επισκεπτών που ταξιδεύουν στο νησί κυρίως για θρησκευτικό τουρισμό

Στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι χτισμένο και το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, ωστόσο ταξιδιώτες καταφτάνουν στο νησί και στο χωριό, κυρίως τον δεκαπενταύγουστο, όπου εορτάζει η Παναγία Αγιογαλούσαινα, ενώ το πανηγύρι που γίνεται εννέα μέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, αποτελεί το μεγαλύτερο πανηγύρι της Χίου και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Δείτε την εκκλησία της Παναγίας Αγιογαλούσαινας και το εσωτερικό του ναού, όπου ξεχωρίζει το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο:

πηγή φωτος: chios.gr

Διαβάστε ακόμα:

Η πανσέληνος του Αυγούστου ΔΕΝ είναι η μεγαλύτερη του έτους -και μερικοί ακόμα μύθοι που αξίζει να γνωρίζουμε

“Ταξίδι προς την Ελευθερία”: Ένα φοβερό επιτραπέζιο εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση

Πάτρα: Σε σοβαρή κατάσταση έγκυος με κορωνοϊό – Χρειάζεται άμεσα καισαρική