Ελάτε να φτιάξουμε ένα χειμωνιάτικο φαγάκι με χοιρινό και λάχανο που τώρα βρίσκεται στα φόρτε του. Εκτός από βασικό συστατικό για νόστιμες σαλάτες, μπορεί να συνοδεύσει τέλεια το φαγητό σας αν μαγειρευτεί σωστά. Είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες κατατάσσεται στα κορυφαία λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η γλυκοζινόλη και οι ισοθειοκυανάτες που περιέχονται στο λάχανο, εκτός από την αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.
Υλικά:
4 χοιρινά φιλέτα κομμένα σε φέτες
1 λάχανο κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300γρ. ντομάτες ολόκληρες σε βάζο
3 κόκκους μπαχάρι
1 κανέλλα ξύλο ολόκληρη
100γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
200γρ. νερό
αλάτι
πιπέρι μαύρο τριμμένο
100γρ. oίνος λευκός
Εκτέλεση:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίξτε το ξερό κρεμμύδι να σοταριστεί. Έπειτα προσθέστε το λάχανο και αφήστε να μαραθούν σιγά-σιγά σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε την ντομάτα και τα μπαχαρικά . Ανακατέψτε καλά και προσθέστε και το νερό. Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί με κλειστό το καπάκι για 30’ λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο το λάχανο, ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει καλά και προσθέστε τα κομμάτια του χοιρινού. Σοτάρετε καλά και από τις δύο πλευρές και στο τέλος σβήστε με κρασί. Αλατοπιπερώστε. Βγάλτε το χοιρινό φιλέτο και σερβίρετέ το πάνω από το λάχανο σε βαθύ πιάτο.