Χοιρινό ρολό με πορτοκάλι

Η σημερινή μας συνταγή είναι ιδανική για επίσημα καλέσματα αλλά και για την καθημερινότητα. Το χοιρινό είναι ένας κρέας που τρώνε εύκολα τα παιδιά οπότε πάντα αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή των μαμάδων. Η σάλτσα πορτοκαλιού «δένει» πολύ με τη γεύση του κρέατος και απογειώνει το πιάτο.

Ας μάθουμε και μερικά στοιχεία για τη διατροφική αξία του χοιρινού. Είναι γεγονός ότι υπολείπεται σε θρεπτικά συστατικά -όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και βιταμίνη Β12- των υπολοιπων κρεάτων, ωστόσο επειδή το λίπος του συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το πιο λιπαρό σημείο του χοιρινού είναι η κοιλιά, απ’ όπου προέρχονται το μπέικον και η πανσέτα, ενώ τα πιο άπαχα κομμάτια του είναι το ψαρονέφρι και το μπούτι.

Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι, ξεκοκαλισμένο, τυλιγμένο ρολό (ζητάμε να μας το ετοιμάσουν και να το περάσουν σε δίχτυ ελαστικό)
1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 πορτοκάλι, κομμένo στα 4
1/2 μάτσο θυμάρι (ή 2 κουτ. σούπας ξερό)
2 φύλλα δάφνη
200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας αλάτι
1,5 λίτρα ζωμός κρέατος
πιπέρι

Για τη σάλτσα

τα ζουμιά από το ψήσιμο
1 καρότο βρασμένο
μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Τρίβουμε το κρέας με το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα σκεύος που ίσα να το χωράει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, τη μισή μπίρα, το πορτοκάλι και το χοντρό αλάτι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ να μαριναριστεί. Το γυρνάμε όσο πιο συχνά μπορούμε, να μαριναριστεί ομοιόμορφα. Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στραγγίζουμε το κρέας (κρατάμε το πορτοκάλι), το σκουπίζουμε καλά και το ροδίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, στο λάδι. Θέλει ένα 10λεπτο για να ροδίσει ομοιόμορφα.

Το μεταφέρουμε σε μέτρια γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μπίρα, το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το πορτοκάλι, πιπέρι και όσο ζωμό κρέατος χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το κρέας. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό. Σουρώνουμε το ζουμί του κρέατος σε ένα στενό δοχείο που βάζουμε στην κατάψυξη για 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος το οποίο αφαιρούμε με κουτάλι.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη το καρότο με το ζουμί του κρέατος. Μεταφέρουμε το όλον σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να δέσει. Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας όση μουστάρδα επιθυμούμε και αλατοπίπερο. Στο τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι. Αφαιρούμε τους σπάγκους και κόβουμε το κρέας σε φέτες. Σερβίρουμε με τη σάλτσα.