- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«ΧΟΠΑ Ήρωες 112» ή αλλιώς πώς τα μικρά παιδιά σώζουν τους παππούδες τους από εγκεφαλικό

Τα παιδιά μας σήμερα περνούν πολλές ώρες με τους παππούδες τους. Μένουν μαζί τους τα πρωινά, τα μεσημέρια, τα απογεύματα ακόμα και πολλά βράδια. Και είναι αλήθεια πως αυτές είναι από τις πιο όμορφες ώρες τους μέσα στην ημέρα και από τις στιγμές που θα θυμούνται για πάντα στη ζωή τους.

Δυστυχώς, όμως, αρκετοί παππούδες και αρκετές γιαγιάδες βρίσκονται σε μια ηλικία επικίνδυνη για την υγεία τους και πολλά δυσάρεστα μπορεί να συμβούν τη στιγμή που το παιδί είναι μόνο του μαζί τους.

Ξέρουν τα παιδιά πώς να αντιδράσουν σε μια τέτοια στιγμή;

Μπορεί παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους παππούδες τους σε μια δύσκολη στιγμή, τα πιο μικρά όμως ξέρουν τι να κάνουν;

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» έχουν στόχο να διδάξουν στα παιδιά νηπιακής ηλικίας (5 έως 6 ετών) πώς να βοηθήσουν κάποιον μεγαλύτερο που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι είναι οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η  ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Angels Initiative” και αποσκοπεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους και να μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Στόχοι του προγράμματος

Οι δύο βασικοί στόχοι του προγράμματος «Χόπα Ήρωες 112» (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Αμέσως) είναι αφενός η ενημέρωση παιδιών νηπιακής ηλικίας και των οικογενειών τους σχετικά με τα κυριότερα συμπτώματα ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου και αφετέρου η εκπαίδευση των παιδιών και των οικογενειών τους στην αναζήτηση βοήθειας καλώντας τον Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Το πρόγραμμα

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Διαρκεί 3 χρόνια και ξεκίνησε πιλοτικά σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια 12 ειδικών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα παιδιά νηπιαγωγείου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα έξι ωρών, ώστε να εξοικειωθούν με τα κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να μάθουν να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Πρωταγωνιστές του προγράμματος είναι οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112». Όχι, δεν πρόκειται για υπερήρωες μεγάλων ταινιών ή κόμιξ, αλλά για καθημερινά παιδιά τα οποία πηγαίνουν νηπιαγωγείο και έχουν εκπαιδευτεί για να σώσουν κάποιον μεγαλύτερο από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γνωρίστε τους «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Πρώτος στη σειρά είναι ο Πέτρος, που είναι ο παππούς του μικρού ήρωα Αλέξη και είναι συνταξιούχος Υπερήρωας.

Δεν υπάρχει καμιά γκριμάτσα που δεν μπορεί να αντιγράψει! Στο παρελθόν, ο Πέτρος χρησιμοποιούσε αυτή την υπερδύναμη για να μπερδεύει τον κακό Θρόμβο και να μην επιτεθεί και σε κάποιο άλλο θύμα.

Σήμερα, χρησιμοποιεί αυτές τις εκφράσεις του προσώπου του για να κάνει τον Αλέξη να γελάει μέχρι δακρύων.

Όμως, όταν ο κακός Θρόμβος επιτίθεται, ο Πέτρος χάνει τις δυνάμεις του και την ικανότητά του να ελέγχει το πρόσωπό του, με τη μία πλευρά να πέφτει προς τα κάτω.

Δεύτερος στη σειρά των Υπερηρώων είναι ο παππούς Χάρης.

Η δύναμη του Χάρη βρίσκεται στα δύο του χέρια. Μπορεί να σηκώσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο με το ένα του χέρι. Όταν, όμως ο Κακός Θρόμβος επιτεθεί, ο ήρωας Χάρης χάνει τη δύναμή του στο ένα του χέρι.

Πώς εμπλέκονται τα παιδιά

Τα παιδιά ακούν τις ιστορίες και αποφασίζουν ποιος είναι ο δικός τους υπερήρωας για να μπορέσουν να τον σώσουν σε περίπτωση εγκεφαλικού. Στόχος είναι τα παιδιά να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τι θα πρέπει να κάνουν όταν εμφανιστεί.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι η Δρ. Χαρίκλεια Πρώιου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και συντονίστρια η κα. Καλλιόπη Τσακπουνίδου, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ.

Μάθετε περισσότερα για τους «ΧΟΠΑ Ήρωες 112». [2]