- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο μαμάδων παιδιών Γυμνασίου… το συντομότερο!

Το να είσαι μαμά δεν είναι εύκολο και αυτό φαίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες με ένα μωρό στη ζωή σου.

Πολλοί, ωστόσο, θα σε ενημερώσουν και θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν να ισορροπήσεις τη ζωή σου, όταν γίνεις πρώτη φορά μανούλα. Θα σε ρωτούν, θα ανησυχούν πολύ για εσένα και το μωρό, θα σου δίνουν συμβουλές και θα δείχνουν αρκετή κατανόηση στα όσα κάνεις.

Η μητρότητα, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Η μητρότητα είναι μια «δουλειά» που ακολουθεί τις γυναίκες διαρκώς στη ζωή τους και απαρτίζεται από πολλά και διαφορετικά στάδια.

Μία μαμά, η οποία είναι πλέον αντιμέτωπη με ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό στάδιο της ανάπτυξης ενός παιδιού – το Γυμνάσιο – σημειώνει κάτι που πολλές, ίσως, να είχαμε σκεφτεί, αλλά δεν είχαμε ξεστομίσει ποτέ.

«Υπήρχε μια περίοδος στη ζωή μου ως μαμά όπου όλοι ήταν περισσότεροι πρόθυμοι να μιλήσουν για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός. Ίσως, επειδή τα ξεσπάσματα των μωρών είναι πιο διαχειρίσιμα από εκείνα των εφήβων.

Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο, αλλά υπήρχε μια περίοδος που οι γονείς μιλούσαν πιο άνετα και αποδέχονταν ευκολότερα ότι το να μεγαλώνεις παιδιά ορισμένες φορές είναι σκέτη… τρέλα.

Και, αυτό ήταν κάτι αρκετά ανακουφιστικό, μέχρι που το ξεκίνησε το Γυμνάσιο.

Όταν το παιδί ξεκινά να φοιτά στο Γυμνάσιο σταματούν να ρωτούν πώς είσαι ΚΑΙ εσύ και όλοι σε ρωτούν: “Πώς τα πάει το παιδί στο Γυμνάσιο;”. “Όλα καλά”, απαντάς. Ξέρετε κάτι, όμως; Τίποτα δεν είναι καλό! Τίποτα δεν πάει καθόλου καλά!

Είναι εξουθενωτικό, τρομακτικό και πολύ περίπλοκο.

Υπάρχουν ομάδες που στηρίζουν τη μαμά που θηλάζει, τη μαμά που επιλέγει να μη δουλεύει ή τη μαμά που δουλεύει, αλλά εκείνο που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα γκρουπ που θα στηρίζει όλες εκείνες τις μαμάδες που παλεύουν να επιβιώσουν τα χρόνια που το παιδί τους πηγαίνει στο Γυμνάσιο. Πόσο θα ήθελα να υπάρξει μια τέτοια ομάδα!

Η κάθε μέρα με ένα παιδί που πηγαίνει στο Γυμνάσιο είναι μια καινούρια μάχη. Κάθε μέρα οι κανόνες αλλάζουν, η διάθεση των παιδιών αλλάζει.

Θα θέλει να σε αγκαλιάσει όπως εχθές; Θα γυρίσει μουτρωμένο από το σχολείο ή χαμογελαστό; Θα καθίσει να φάει μαζί σου ή θα στρέψει το κεφάλι του με αποδοκιμασία από την άλλη όταν του ζητήσεις;

Όταν ήμουν παιδί το Γυμνάσιο ήταν πολύ σκληρό. Αλλά ποτέ δεν κατάλαβα ότι μπορούσε να είναι εξίσου σκληρό και για τους γονείς ή τους καθηγητές. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι η μαμά μου μπορεί να έχανε ώρες ύπνου προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει ή να κλαίει επειδή εγώ υπερέβαλλα στις αντιδράσεις μου. Ας το παραδεχτούμε, λοιπόν. Το Γυμνάσιο είναι πολύ δύσκολο για όλους. Για τα παιδιά, για τους γονείς, για τους εκπαιδευτικούς.

Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν μιλάει για αυτό. Προτιμάμε να απαντάμε ένα “Όλα καλά” και να λογομαχούμε με τα παιδιά μας για τα κινητά τηλέφωνα.

Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω, ότι στον 21ο αιώνα που ζούμε τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα κινητά τηλέφωνα, τις δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις… ουφ! Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

Μερικοί μου λένε ότι τα πράγματα βελτιώνονται όταν η εφηβεία περάσει. Άλλοι ότι στο Λύκειο η κατάσταση χειροτερεύει. Όποια κι αν είναι η κατάσταση, ας συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Στο Γυμνάσιο οι απαιτήσεις αλλάζουν και όλα μοιάζουν πιο σοβαρά και αβέβαια. Γι’ αυτό και θέλω το παιδί μου να ξέρει ότι αυτή η φάση είναι απλώς μια… δύσκολη περίοδος για πολλούς ανθρώπους. Μιλήστε στα παιδιά σας και σε όλα τα παιδιά που δυσκολεύονται και αγχώνονται.

Και, γονείς, ας κάνουμε και εμείς το ίδιο. Ας είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Ας σταματήσουμε αμέσως να απαντάμε με ένα “Όλα καλά” κι ας πούμε την αλήθεια. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Ας γίνουμε εμείς η ομάδα στήριξης που έχουμε τόσο ανάγκη.

Κι αν είστε από τους τυχερούς που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο Γυμνάσιο ή το ξεπέρασαν, χαίρομαι για εσάς. Αν, πάλι, το Γυμνάσιο δεν είναι δύσκολο για εσάς τότε είναι δύσκολο για τα παιδιά σας ή τους φίλους των παιδιών σας ή για τα ανίψια σας ή τα παιδιά των γειτόνων σας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον επηρεάζει το Γυμνάσιο.

Για αυτό καταλήγω σε αυτό: να είστε ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ. Ποτέ δεν ξέρετε αν ο άνθρωπος που βλέπετε να περπατά στον δρόμο ή μιλάτε μαζί του… αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο».

Πηγή: scarymommy.com