Αρχική Γωνιά του μαθητή Χρήσιμες συμβουλές για να γράψουμε μια ωραία έκθεση!

Χρήσιμες συμβουλές για να γράψουμε μια ωραία έκθεση!

cute kids writingΗ έκθεση είναι ο ‘καθρέφτης’ του μαθητή. Ο μαθητής δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι γράφει με σκοπό να στείλει μηνύματα σε κάποιον. Θα πρέπει λοιπόν να διδάξουμε στα παιδιά ότι δτην έκθεση δεν γράφουμε
ό,τι μας έρχεται και όπως μας έρχεται στο μυαλό αλλά "ντύνουμε" τις ιδέες (σκέψεις) μας με σωστές, ταιριαστές και όμορφες λέξεις και φράσεις για να κάνουμε τους άλλους να μάθουν, να σκεφτούν και να ευχαριστηθούν από το γραπτό μας. Βάζουμε τις ιδέες σε μια σειρά με τις παραγράφους αλλά και σε σειρά μέσα στην παράγραφο. Χρειάζομαστε ηρεμία για να συγκεντρωθούμε και να βρούμε τις ιδέες και το υλικό που θα αξιοοπιήσουμε στα πλαίσια της ανάπτυξης του ζητούμενου θέματος.

Προσέχουμε τις οδηγίες και τις επισημάνσεις

Κάθε κείμενο έχει ένα δικό του τρόπο γραφής (π.χ αφήγηση, περιγραφή, κριτική, απόφαση,περίληψη βιβλίου κ.α.) Τί μου ζητάει το θέμα; Ό,τι και να μου ζητάει σκέφτομαι να γράψω γι' αυτό, όχι για άλλα που μου έρχονται στο μυαλό. Η πρώτη παράγραφος είναι η εισαγωγή και η τελευταία ο επίλογος (συμπέρασμα, κεντρική ιδέα,τελικό σχόλιο, συναισθήματα, υπόσχεση για το μέλλον...) Στον επίλογο, φέρνουμε στη σκέψη μας πάλι το θέμα και γράφουμε ένα τελικό συμπερασματικό σχόλιο. Αν δεν έχω καθόλου ιδέες, κοιτώ τις οδηγίες, μου, τα κείμενα στην ενότητα, το λεξιλόγιο, ή, ρωτώ το δάσκαλό μου. Για να βοηθηθώ στην κατανόηση του θέματος, κάνω δικές μου ερωτήσεις για το θέμα και τις απαντώ. Δεν ξεχνώ ότι μια λέξη ή μια εικόνα μπορεί να μου φέρει μια ιδέα η οποία θα "ξεκλειδώσει" τη σκέψη και θα με βοηθήσει να αναπτύξω όλα όσα σκέφτομαι σχετικά με το θέμα.

Στην έκθεση

  • περιγράφω τόπους, θυμάμαι,διηγούμαι, φαντάζομαι, χαρακτηρίζω ανθρώπους, εξηγώ κάτι, κρίνω και λέω τη γνώμη μου για κάτι, περιγράφω συναισθήματα, προτείνω πράγματα...
  • κάνω παραγράφους
  • γράφω με σωστές περιόδους
  • βάζω κόματα και άλλα σημάδια στίξης

Παράδειγμα

"Το ωραιότερο βιβλίο που διάβασα"

Τα βιβλία στη ζωή μας../γιατί τα χρειαζόμαστε (1η)
Την περίληψη του βιβλίου (2η, 3η )
Γιατί αυτό το βιβλίο είναι ξεχωριστό; (4η)
Ένα μήνυμα για τους άλλους (επίλογος)

Σκέφτομαι και γράφω

Τι μου ζητούν να σκεφτώ;

  • Βρίσκω 2-3 σπουδαίες ιδέες από το κείμενο του βιβλίου και τις γράφω στο πρόχειρο
  • Κάνω 2-3 σπουδαίες ερωτήσεις για το θέμα και προσπαθώ να τις απαντήσω
  • Κάνω μια παράγραφο για κάθε ιδέα ή για κάθε ερώτηση
  • Πώς θα αρχίσω; Διαλέγω κάτι όμορφο ή ασυνήθιστο
  • Πώς θα τελειώσω; (θυμάμαι για τον επίλογο)

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.