Αρχική Διάφορα Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο της απογαλάκτισης

Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο της απογαλάκτισης

chicco-apogal-590_bΗ απογαλάκτιση είναι μια σταδιακή διαδικασία που συνήθως διαρκεί για μήνες, κατά την διάρκειά της οποίας είναι απαραίτητο το μωρό να μάθει σε ένα νέο τρόπο διατροφής: θα πρέπει στην πραγματικότητα να συνηθίσει το γεγονός ότι από την εμπειρία του πιπιλίσματος του στήθους ή του μπουκαλιού θα περάσει στην κατάποση της στερεάς τροφής που προσφέρεται με ένα κουταλάκι.

Κατά την περίοδο αυτή το παιδί εξερευνά νέες γεύσεις, ανακαλύπτει τρόφιμα με χρώματα και διαφορετικές υφές, και αρχίζει να αναπτύσσει τα δικά του γούστα τα οποία θα ακολουθεί μέχρι την ενηλικίωση.

Είναι σημαντικό να πούμε πως η στερεά τροφή δεν θα πρέπει να δίνεται στο μωρό πριν τον 4 μήνα της ζωής του αρχικά γιατί δεν είναι χρήσιμη και δυνητικά γίνεται επιβλαβής. Το νευρομυϊκό σύστημα των μωρών κάτω των 4 μηνών δεν τα βοηθάει να καταπιούν κάτι άλλο εκτός από το γάλα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο απογαλακτισμός είναι η πρώτη σημαντική στιγμή στον μερικό διαχωρισμό από την μητρική φιγούρα, και σαν αποτέλεσμα αυτού έρχεται η μερική αυτονομία του. Συνεπώς η μητέρα θα πρέπει να σέβεται τους ρυθμούς του παιδιού και να ενθαρρύνει την "επισιτιστική ανεξαρτησία" του με ένα χαλαρό τρόπο και χωρίς καταναγκασμό.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται κατά την εισαγωγή νέων τροφών:

Τα νέα τρόφιμα πρέπει να εισάγονται ένα κάθε φορά. Αυτό είναι ένα χρήσιμο προληπτικό μέτρο για τον εντοπισμό τυχόν τροφικών δυσανεξιών.

Τα νέα τρόφιμα θα πρέπει να προσφέρονται σταδιακά. Ο απογαλακτισμός συνοδεύεται από την ωρίμανση του μηχανισμού που επιτρέπει τη λήψη και την πέψη της τροφής: η ημι-στερεά τρόφιμα που τοποθετείται στο στόμα του μωρού πρέπει να επιτρέπεται να κατέβει ενεργά προς το λαιμό για μπορεί να το καταπιεί. Οι δομές του στομάχου και του εντέρου βοηθούν στην πέψη των θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, είναι σημαντικό ο απογαλακτισμός να διεξάγεται σωστά, έτσι ώστε το εντερικό τοίχωμα να αναπτύσσεται κανονικά.

Τα τρόφιμα πρέπει να προσφέρονται χωρίς επιβολή. Εάν το μωρό αρνείται ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, είναι σκόπιμο να μην επιμείνετε και αντί αυτού να προσπαθήσετε να του το δώσετε ξανά την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η άρνηση των νέων γεύσεων προδίδει τη φυσική τάση του μωρού στη γεύση του γάλακτος η οποία είναι πολύ καθησυχαστική και απολύτως φυσιολογική, και μια δυσπιστία προς την τροφή που ποτέ δεν έχει δοκιμάσει.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι αναγκάζοντας το παιδί να γευτεί κάτι που δε θέλει, είναι πιθανό να του δημιουργήσει μια απόρριψη για το φαγητό που θα διαρκέσει στο χρόνο: το να μαθαίνουν να τρώνε και να πίνουν μόνα τους έχει μια πολύ σημαντική αξία στην συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού.

Η άρνηση στη δοκιμή των τροφίμων είναι μια κοινή εμπειρία. Συνιστάται το ίδιο φαγητό να προσφέρεται σε διαφορετικές ημέρες μέχρι τουλάχιστον 10 προσπάθειες, πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι στο μωρό δεν αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό.

baby-bread-590

Πότε να ξεκινήσω τον απογαλακτισμό;

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την έναρξη του απογαλακτισμού, είναι όμως σημαντικό να μην καθυστερεί πολύ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόωρος ή ο αργοπορημένος απογαλακτισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο πρόγραμμα διατροφής.

Ο απογαλακτισμός πριν από τους 4 μήνες δεν ενδείκνυται. Αν η μητέρα είναι ακόμη σε θέση να θηλάζει το μωρό της, δεν είναι σκόπιμο να του στερήσει τα πραγματικά οφέλη του μητρικού γάλακτος. Εάν υπάρχει επαρκής παροχή γάλακτος, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ενσωματώσει άλλες τροφές για να αντισταθμίσει την έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Πρόωρος απογαλακτισμός δεν συνιστάται ακόμη και στην περίπτωση της χρήσης ξένου γάλακτος: Τα ένζυμα αναπτύσσονται σωστά γύρω στον 5ο μήνα και ως εκ τούτου, το στομάχι και έντερα του μωρού δεν είναι ακόμα σε θέση να αφομοιώσουν τα τρόφιμα.

Η υπερβολική καθυστέρηση του απογαλακτισμού είναι λάθος, διότι, μετά από 6 μήνες, το γάλα δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για πρωτεΐνη, σίδηρο, άλλες θρεπτικές ουσίες. Το μωρό είναι έτοιμο να διπλασιάσει το βάρος του και να αναπτυχθεί, και χρειάζεται μια μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών ουσιών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.