Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Χριστούγεννα στο Πήλιο! Μια περιοχή, που η ιστορία της θα ικανοποιήσει τη φαντασία των παιδιών! Μια βόλτα στη σπηλιά του Χείρωνα στις Μηλιές, κοντά στη μεγάλη γέφυρα Ντε Κίρικο, ο Μουτζούρης του Πηλίου, το όμορφο λαογραφικό μουσείο με τις Χριστουγεννιάτικες εκθέσεις και το χιονοδρομικό! Τι άλλο θέλετε;

Χριστούγεννα στο Πήλιο! Μια περιοχή, που η ιστορία της θα ικανοποιήσει τη φαντασία των παιδιών! Μια βόλτα στη σπηλιά του Χείρωνα στις Μηλιές, κοντά στη μεγάλη γέφυρα Ντε Κίρικο, ο Μουτζούρης του Πηλίου, το όμορφο λαογραφικό μουσείο με τις Χριστουγεννιάτικες εκθέσεις και το χιονοδρομικό! Τι άλλο θέλετε;

203311-xania-agriolefkes_lift2

Πορταριά, Μακρινίτσα, Βυζίτσα, ακόμη Άγιο Λαυρέντη, Δράκεια, Κορώπη - Εδώ που χτίστηκε το Μαντείο του Κορωπαίου Απόλλωνα για να προστατεύει την αρχαία Κορώπη και να προσφέρει τις συμβουλές του στον αρχαίο Κόσμο.

… όπου και να πάτε το Πήλιο είναι μοναδικό!

Στους πρόποδες του “Βουνού των Θεών”, θα συναντήσετε τα πάντα! Υπέροχη φύση και οξυγόνο, ησυχία και απομόνωση ή πολυκοσμία- ανάλογα με τις ανάγκες σας-  πουθενά αλλού τόσο πράσινο, τόσο γαλάζιο και λευκό. Αρκεί να χιονίσει!

Βόλος και  Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

b_1341913659

Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο γεννήθηκε στη πόλη του Βόλου το 1888, έζησε σ' αυτήν ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, τη ύμνησε μέσα από τα έργα του, με πολλά εικαστικά σύμβολα και στοιχεία όπως το τρένο που καπνίζει, καμινάδες και ράγες αλλά και Αργοναύτες και Κένταυρους!

ac8717f117172c129a27516cb01b2828_XL

Υπάρχουν Κένταυροι;

Ο Κένταυρος είναι πλάσμα της Ελληνικής μυθολογίας, Στην ιστορία και την τέχνη οι Κένταυροι απεικονίζονται μεν ανθρωπόμορφοι, με ανθρώπινο το άνω τμήμα του κορμού, και ζωικό (αλογίσιο) το κάτω.

Διασημότεροι Κένταυροι

Στα βιβλία της Ελληνικής Μυθολογίας συναντάμε αρκετούς. Ο πιο γνωστός είναι ο Χείρων, σοφός και μορφωμένος, και εξαιρετικός μουσικός και θεραπευτής του Αχιλλέα, του Ηρακλή και άλλων ηρώων.΄

Η ιστορία του είναι πάνω κάτω η εξής: οι θεοί τον είχαν κάνει αθάνατο μα πληγώθηκε από δηλητηριασμένο  βέλος. Υπέφερε πολύ και παρακάλεσε τους θεούς να τον απαλλάξουν από το μαρτύριο του πόνου. Καθώς ήταν αθάνατος, ο Δίας για να τον βοηθήσει τον μεταμόρφωσε σε ουράνιο τοξότη. Από τότε έγινε το σύμβολο του αστερισμού Τοξότη και φέγγει στον ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου.

Κάποιοι λένε ότι οι Κένταυροι ζουν ακόμα αλλά έχουν εγκαταλείψει τις σπηλιές τους και ζουν στις στέπες της Κεντρικής Ασίας. Μάλλον κάνουν λάθος! Αν τύχει να δείτε κάποιον καβαλάρη σε αυτό το μέρος του κόσμου, να σας πλησιάζει απειλητικά, τρέξτε γρήγορα να φύγετε. Μπορεί να είναι πράγματι Κένταυρος που ψάχνει για μπελάδες!

Και φεύγουμε για ταξίδι με τρένο!

trenaki

… ο ιστορικός «Μουτζούρης»!

Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών, το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903.

Ο θρυλικός πλέον "Μουτζούρης" συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996, ύστερα από 25 χρόνια ακινησίας, σκαρφαλώνει και πάλι στο Πήλιο με 25 χλμ. την ώρα.

Ξεκινά από τα Λεχώνια, παίρνει την ανηφόρα σφυρίζοντας όπως παλιά, και διασχίζει τους παραδοσιακούς οικισμούς Ανω Γατζέα όπου σταματά για λίγο, και συνεχίζει για Αγία Τριάδα, Άγιο Αθανάσιο Πινακάτων, Αργυρέϊκα τερματίζει στις Μηλιές.

Στο σταθμό των Μηλεών γίνεται η αναστροφή της κατεύθυνσης της μηχανής που μπορείτε να παρακολουθήσετε, πάνω στην ειδική πλατφόρμα που βρίσκεται στο άκρο του σταθμού, με διεύθυνση προς τα Λεχώνια, για να πάρει το δρόμο της επιστροφής!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.: 24210.28.555 -

Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό: 11:00 από Ανω Λεχώνια για Μηλιές  -    16:00 από Μηλιές για Ανω Λεχώνια

afbcdn_sphotos_a_a.akamaihd.net_hphotos_ak_ash3_21910_10151311932236103_883759358_n

Και φτάσαμε στις Μηλιές!

Νερά και μονοπάτια! Οι επισκέπτες που ήρθαν με το τρένο μπορούν να κάνουν υπέροχες βόλτες στα στενά καλντερίμια και να πάνε και στη γειτονική Βυζίτσα, στις Πινακάτες, στον Αγ. Γιώργη και να θαυμάσουν το τοπίο, την αρχιτεκτονική και τα παλιά αρχοντικά που είναι καλοδιατηρημένα. Πολλά ξωκλήσια και μοναστήρια, μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής. Και βέβαια το υπέροχο μουσείο.

main

Μουσείο Μηλέων Ν. Πηλίου

Το μουσείο παρουσιάζει τη ζωή των κατοίκων στο χωριό, τις παραδόσεις και την ιστορία του χωριού. Δανείζει εκπαιδευτικό υλικό και φιλοξενεί εκθέσεις.

Στο εσωτερικό του Μουσείου ο περιορισμένος εκθεσιακός χώρος επέβαλε την παρουσίαση των εκθεμάτων σε πανό που θυμίζουν τις σελίδες ενός τεράστιου εικονογραφημένου βιβλίου με κατατοπιστικά κείμενα, πλούσιο  φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα επιλεγμένα για να παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε θέματος.

pilio_0533657001387630933

Ξεκινώντας από τη Μυθολογία του Πηλίου και την αναφορά στο μαντείο του Απόλλωνα που λειτουργούσε από τον 5π.Χ. αιώνα στην περιοχή, ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ίδρυση και λειτουργία της Μηλιώτικης Σχολής και το έργο των Μηλιωτών λογίων της εποχής του Διαφωτισμού, Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππίδη.

Ένα πανό είναι αφιερωμένο στο τρενάκι του Πηλίου και άλλο στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο που έζησε για λίγο στο χωριό. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης  για την εποχή της άνθησης του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και για την πυρπόληση από τους Γερμανούς το ’43 και την καταστροφή από τους σεισμούς του ΄55.

Παράλληλα ξεδιπλώνεται στα πανό η παραδοσιακή ζωή των κατοίκων με εικόνες και στοιχεία για επαγγέλματα που σιγά - σιγά σβήνουν όπως του σιδερά και του φανοποιού, του σαμαρά και του πεταλωτή, του λιθογλύπτη και του ξυλογλύπτη καθώς και εικόνες από τις πολλαπλές ασχολίες των γυναικών. Εκτίθενται επίσης υφαντά και εργόχειρα της Μηλιώτισσας νοικοκυράς

afbcdn_sphotos_g_a.akamaihd.net_hphotos_ak_ash3_21910_10151311936096103_1709515012_n

Υπάρχει προγραμματισμένη μια έκθεση που ξεκινά 11 Δεκεμβρίου - Αρχές Ιανουαρίου με θέμα "Έθιμα Χριστουγέννων".

Η έκθεση για τα έθιμα του Δωδεκαήμερου είχε πρωτοπαρουσιαστεί στις Μηλιές το 1996 στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας. Με αφορμή τη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα που εγκαινίασε το Τοπικό Μουσείο τον Οκτώβριο 2012 η έκθεση θα παρουσιάζεται στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο ώστε η επαφή με το κοινό να είναι άμεση.

Στόχος είναι η γνωριμία με λιγότερα γνωστά έθιμα του Δωδεκαήμερου που ξεκινάνε με τη γιορτή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται με τον αγιασμό των υδάτων τα Φώτα.

Έθιμα για τη φωτιά του δωδεκαήμερου, σύμβολο της οικογενειακής θαλπωρής, για το άναμα, το πάντρεμα και το βάπτισμά της, πληροφορίες για το στόλισμα του Χριστόψωμου με διάφορα κεντίδια και για το νόμισμα στη βασιλόπιτα που δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

Η έκθεση προβάλλει τη μορφή του δικού μας Αγίου Βασιλείου – έργο του Ράλλη Κοψίδη - που έρχεται από την Καισαρεία βαστώντας πένα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι. Δείχνει και τους καλικάντζαρους, τον Μουρλό, τον Καλιβρούση, τον Ματρακούκο Ζυμαρορύτη - από το βιβλίο του Θάνου Βελούδιου - που ανεβαίνουν πάνω στη γη τα Χριστούγεννα και για 12 μέρες τρομάζουν και πειράζουν μικρούς μεγάλους με τις σκανταλιές τους.

Με το εκπαιδευτικό φυλλάδιο στο χέρι τα παιδιά ανακαλύπτουν αυτές και άλλες λεπτομέρειες που κρύβει η παράδοσή μας.

Μια υπέροχη εμπειρία, εάν βρεθείτε στην περιοχή!

Τετάρτη - Παρασκευή  10.00 π.μ. - 2.00.μ.μ.

Σάββατο και Κυριακή  10.00 π.μ.  - 3.00.μ.μ.

Διεύθυνση : Μηλιές Πηλίου , 370 10

Tηλ. : 6945 811081 & 24230 86604- Κα. Λαλιά

Δημοτική Κοινότητα Μηλεών: 24233 50300

09xionodromika-600-pil_117928_01433T

Και λίγο χιόνι!

-Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες απέχει δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό των Χανίων και 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου και 27 χλμ. από το Βόλο.

-Αναπτύσσεται στο όρος Πήλιο σε υψόμετρο 1471 μέτρων, υψόμετρο το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο, προσδίδοντάς του ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και το κλίμα.

-Διαθέτει τρεις χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα.

-Παρέχονται ευκολίες για τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου, όπως καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, δυνατότητα ενοικιάσεων και πωλήσεων εξοπλισμού χιονοδρομίας, όπως χιονοπέδιλων (σκι) και χιονοσανίδων (σνόουμπορντ) και ιατρείο.

-Λειτουργεί επίσης σχολή εκπαίδευσης σκι και σνόουμπορντ με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρονών και άνω με εκπαιδευμένο προσωπικό.

-Υπάρχουν πέντε χιονοδρομικοί διάδρομοι (πίστες) συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων: 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων, εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας.

-1 πίστα Δρόμων Αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χιλιομέτρων με μια διαδρομή σε ένα περιβάλλον από οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο!

 Καλή διασκέδαση!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.