Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί: Γιάννενα και Ζαγοροχώρια!

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί: Γιάννενα και Ζαγοροχώρια!

1

Ας ανέβουμε βόρεια στις γιορτές, μέχρι τα Γιάννενα και τα Ζαχοροχώρια!

Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα - γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 7,9 περίπου χιλιόμετρα. Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και τα βουνά της Ηπείρου καθρεφτίζονται στα νερά της. Χρονολογείται από το 10.000 π.Χ αν και στο παρελθόν η στάθμη της είχε μειωθεί αξιοσημείωτα, σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Στο μέσο περίπου της Λίμνης βρίσκεται μικρή νησίδα, στην οποία είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, ο οποίος έχει σήμερα 347 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στη νησίδα υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς.

 

2

Ένα από τα γραφικά Ζαγοροχώρια είναι ο Άγιος Μηνάς, ο οποίος βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι, όπως και το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, το Μεσοβούνι, η Αρίστη και ο Βίκος.

Ο Άγιος Μηνάς Ιωαννίνων βρίσκεται σε ένα καταπράσινο λόφο, ανάμεσα στο Καστράκι, στο Πάπιγκο και το Βίκο. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού και από εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Αγίας Ευαγγελιστρίας, το Μοναστήρι της Σπηλιώτισσας και τα χωριά Καστράκι και Κλειδί. Επιλέξτε για τη διαμονή σας έναν από τους όμορφα καταλύματα της περιοχής.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι κτίσμα του 19ου αιώνα, αλλά και το ναό του Αγίου Τρύφωνα που χτίστηκε το 1871.

3

Τα Άνω Πεδινά Ιωαννίνων είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου. Κατά την επίσκεψή σας εκεί αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διασχίσετε το καλντερίμι που οδηγεί στη Μονή της Ευαγγελιστρίας. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μία ευχάριστη διαμονή. Φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής.

Η Αρίστη τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής προορισμός, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χαράδρα του Βίκου. Το  μικρό χωριό Βίκος, με την μαγευτική θέα, που κόβει την ανάσα προς το φαράγγι είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Ο εντυπωσιακός Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο κέντρο της Αρίστης, στην κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο θα σας γοητεύσει!

Ήρεμη, νεφελώδης και ατμοσφαιρική, προσφέρει πολλές κοντινές εκδρομές. Τα  παλιά αρχοντικά της έχουν αναπαλαιωθεί με μεράκι. Η Αρίστη στα Ζαγοροχώρια, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, απέχει 48 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, τα Ιωάννινα ενώ το πλησιέστερο χωριό είναι ο Άγιος Μηνάς, σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων.

Τα όμορφα, πλακόστρωτα δρομάκια, η παλιά βρύση και στο γεφύρι του Βοϊδομάτη ενώ θα πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία, είναι οι εικόνες που θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας! Η Αρίστη είναι μια κούκλα!

4

Επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων! Μπιζάνι & 12ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αθηνών, Ιωάννινα, 45500, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ   -  τηλ. 2651092128

Τα παιδιά θα ξετρελαθούν: Απολαύστε ένα μαγευτικό ταξίδι στο παρελθόν της χώρας μας και στην ιστορία της μέσα από την αξιόλογη προσπάθεια του αείμνηστου Παύλου Βρέλλη, ιδρυτή του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας.

Στεγάζεται σ' ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, που θεμελιώθηκε το 1983 και τελείωσε το 1994.

Τα 150 κέρινα ομοιώματα του Μουσείου, σε φυσικό μέγεθος , και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές κυρίως της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σε θεματικές ενότητες.

5

Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται μέσα στο κάστρο Ιωαννίνων. Εγκαινιάστηκε το 1995.Στον ίδιο χώρο είχε χτιστεί το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ εκεί προϋπήρχαν τα ερείπια του κεντρικού σεραγιού του Αλή Πασά.

Στις επτά αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου, εκτίθενται σπουδαία ευρήματα ανασκαφών, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική ως την μεταβυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για νομίσματα, εικόνες και κεραμική, από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Περίοπτη θέση στη συλλογή του Μουσείου κατέχουν τα βυζαντινά γλυπτά από τους ναούς της Θεσπρωτίας, καθώς και μαρμάρινοι κίονες και κορινθιακά κιονόκρανα της παλαιοχριστιανικής περιόδου, από την ίδια περιοχή.

Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Ιωαννιτών  -Μουλαΐμίδου 10, Γιάννινα (Ελλάδα) 454 44 Γιάννινα - Τηλ & Φαξ: 2651037017 

 

6

Κάστρο Ιτς Καλέ : Περιέχει το Φετιχέ Τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά και το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και την αίθουσα έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας. Το Φετιχέ Τζαμί το έτος 2012 δεν είναι επισκέψιμο. Το όνομά του σημαίνει Τζαμί της Κατάκτησης και χτίστηκε το 1430 πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού. Αρχικά ήταν ξύλινο, μετά όμως το 1611 ξαναχτίστηκε πέτρινο.

Μέσα στο Κάστρο βρίσκεται επίσης και η Εβραϊκή Συναγωγή, το μοναδικό μνημείο που σώζεται από την άλλοτε ισχυρή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Την τελική μορφή την πήρε από τον Αλή Πασά το 1795.

Εντός του τείχους διαμορφώνονται δυο ακροπόλεις, η βορειανατολική και η ακρόπολη Ιτς Καλέ. Στη βορειοανατολική ακρόπολη ήταν χτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης, ήταν το τζαμί του Ασλάν Πασά που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο (τηλ. 26510-26356).

Περάστε μια βόλτα:Το σπήλαιο Περάματος βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Δείτε τα αξιοθέατα της περιοχής σε ένα υπέροχο βίντεο:

Περιηγηθείτε στο μουσείο Βρέλλη:


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.