Δευτέρα 13 Ιανουαρίου

Χριστουγεννιάτικος πύργος με σου

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και οι προετοιμασίες για το εορταστικό δείπνο της οικογένειας είναι πυρετώδεις. Τα έχετε όλα κατά νου αλλά ακόμα δεν έχετε καταλήξει στο επιδόρπιο. Εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή που είναι πολύ διαδεδομένη τέτοιες μέρες στο εξωτερικό. Ελάτε λοιπόν να σας δείξουμε πώς μπορείτε να φτιαξετε έναν Χριστουγεννιάτικο πύργο με σου, το λεγόμενο Κρόκ Αμπούς.

Υλικά:

Για τα σου (35 – 40 κομμάτια περίπου)

1 φλ. τσαγιού νερό
80 γρ. βούτυρο
Λίγο αλάτι
Λίγη ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά

Για την κρέμα

500 ml γάλα
4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
3 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
2 κουτ. σούπας βούτυρο

Για την καραμέλα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας νερό
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Αρχικά φτιάχνουμε τα σου. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και να διαλυθεί καλά το βούτυρο, ανακατεύοντας ανα διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε με μια γρήγορη κίνηση όλο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, έτσι ώστε να πάρουμε μια ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί γύρω από την κουτάλα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει, για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη μεταφέρουμε στο μπολ του μίξερ. Ρίχνουμε ένα – ένα τα αβγά, χτυπώντας συνεχώς τη ζύμη στο μίξερ. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα αβγά, θα έχουμε μια ζύμη λεία και μαλακιά. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και αλευρώνουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα και «κόβουμε» τη ζύμη με το κορνέ σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. (Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα κενό ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους).Βάζουμε τα Σου σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 190°C για 25-30 λεπτά περίπου (θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα, μόλις πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα στην επιφάνειά τους και λίγο πιο ανοιχτό ξανθό στη μέση).

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, χτυπάμε και αραιώνουμε το μίγμα με λίγο κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Στο τελευταίο στάδιο συναρμολογούμε το γλυκό. Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ και γεμίζουμε ένα–ένα τα Σου.Βάζουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει καραμέλα.

Σχηματίζουμε με τα Σου έναν πύργο πάνω σε μια πιατέλα κολλώντας τα μεταξύ τους για να σταθεροποιηθούν με λίγη κρέμα ή καραμέλα.Βουτάμε ένα πιρούνι στην καραμέλα και κάνουμε διάφορα σχέδια σαν κλωστές πάνω και γύρω από τον πύργο των σου.Τοποθετούμε τον πύργο των Σου στο ψυγείο μέχρι να τον σερβίρουμε.

Ροή Ειδήσεων