Αρχική Αληθινές Ιστορίες Χρυσούλα Ζαγοριανού: Η παλαιότερη μαία της Ρόδου μάς αφηγείται την ιστορία της

Χρυσούλα Ζαγοριανού: Η παλαιότερη μαία της Ρόδου μάς αφηγείται την ιστορία της

Η Χρυσούλα Ζαγοριανού-Ντέλη, 91 έτους σήμερα είναι η μοναδική μαία της Ρόδου μαζί με την Ελεονόρα που πέθανε η οποία ξεγέννησε όλη τη Ρόδο και τα νησιά ξεκινώντας να ξεγεννά γυναίκες στο σπίτι τους, τότε που οι κίνδυνοι για τη ζωή τους ήταν πολλοί! Τα χρόνια δίπλα στον μαιευτήρα –γυναικολόγο Θανάση Καραγιάννη, θρυλική μορφή από το Νοσοκομείο ακόμα τότε που οι νοσοκόμες ήταν Ιταλίδες καλόγριες και οι γιατροί ήταν Ιταλοί, η πρώτη κλινική του Καραγιάννη και τα γέλια οι χαρές με κάθε νεογέννητο που έγινε αργότερα μαμά και την ξεγέννησε κι αυτήν η Χρυσούλα!

2dbe26130686d030cf49af52718db211

Θυμάστε την πρώτη φορά που ξεγεννήσατε γυναίκα; Πώς ήταν αυτή η πρώτη εμπειρία;

Ήμουν στο νοσοκομείο μαθήτρια ακόμα, είχα μόλις ένα μήνα κανονικής εργασίας. Ερχόταν μία γυναίκα έλεγε «πονώ» της λέγαμε «δεν είναι ώρα σου», έφευγε, Μετά ήταν κοντά το σπίτι της, πάλι «πονώ…», «δεν είναι ώρα σου…» έφευγε! Την τελευταία φορά ήρθε με μεγάλους πόνους. Τη βάζουμε στο φορείο για την αίθουσα τοκετού και γέννησε πάνω στο φορείο. Αυτήν ξεγέννησα πρώτη. Ήταν εύκολος τοκετός, αν και ήταν πρωτάρα. Η άλλη, Αθηναία, ο άντρας της δούλευε σε τράπεζα, της λέει ο γιατρός «θα κάνεις καισαρική…»! Ήμουν εγώ υπηρεσία, νύχτα, έρχεται η κοπέλα με πόνους, την ετοιμάζω, τη βάζω στο κρεβάτι, σφίγγουν οι πόνοι, παίρνω ένα αποστειρωμένο υποσέντονο, τη ξαπλώνω πάνω, την ξεγεννάω, έτοιμη!

Πώς είναι αυτή η πρώτη αίσθηση να βγαίνει το μωρό, να κλαίει…

Ωραία πράγματα… Έχει χαρά, όση δεν μπορείς να φαντασθείς, και ευθύνη. Κι όταν υπάρχει συνεργασία… παντού, σε όλες τις δουλειές αυτό… Μια περίοδο όμως όταν ήμουν ακόμα στο νοσοκομείο μαθητευόμενη, το 1948 με 1949 πάθαιναν μία ασθένεια οι έγκυες…, ίκτερο, έκαναν αποβολές και πέθαιναν και τα μωρά και οι μάνες. Μετά δεν γινόταν πια αυτό. Έρχονταν από τα χωριά, από τα νησιά δεν γεννούσαν πια στο σπίτι. Κι από την Αθήνα έρχονταν να γεννήσουν στη Ρόδο, μέχρι κι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γιατί ακουγόταν ότι έχουμε καλό γιατρό!

1b8f7ccbe480f263d1b3fb5d59175b6a

Πόσα μωράκια ξεγεννήσατε εσείς, έχετε κάνει κανένα υπολογισμό;

Πού να τα θυμούμαι τώρα κοπέλα μου, που με βρίσκουν οι γυναίκες στο δρόμο, με φιλούν και δεν ξέρω ποιες είναι! Μία βεβαίωση που μου είχε κάνει ο Καραγιάννης, για να ακολουθήσω τον άντρα μου στην Κω που υπηρετούσε εκεί ως αστυνομικός και να δουλέψω στο νοσοκομείο της Κω, έλεγε ότι από την 1-1-1951 έως 15-4-1967 είχα συνεργαστεί με το γιατρό σε 8.000 γέννες και γυναικολογικά περιστατικά. Θυμάμαι που έγραψε: «απέκτησε πείραν εξαιρετικήν και ευρητάτην»… Ο γιατρός στο γραφείο, κι εγώ δίπλα του στην καρέκλα, με δίδασκε. Αλλά είχε και εμπιστοσύνη. Όταν του έλεγα κάτι σε ένα δύσκολο τοκετό το παραδεχόταν… Τα μωρά που ξεγέννησα, γίνανε γυναίκες και τις ξεγέννησα μετά και σαν μαμάδες. Με βλέπανε, τρέχανε στην αγκαλιά μου, με φιλούσανε «η Χρυσούλα είν ΄εδώ… η Χρυσούλα είναι εδώ…» λέγανε. Αλλά κι εμείς εκεί μέσα δεν κάναμε οκτάωρα, κάναμε εικοσιτετράωρα. Και μετά για να βγω στη σύνταξη ξαναπήγα στο νοσοκομείο της Ρόδου στη Μαιευτική! Πήγα για τρία χρόνια, κι έμεινα έντεκα!

Τότε βέβαια δεν μπορούσατε να βρείτε το φύλο του μωρού έτσι δεν είναι; Δεν υπήρχε υπέρηχος!

Εμείς τα βρίσκαμε με τ΄ αυτί! Με το στηθοσκόπιο άκουγε ο γιατρός, ένα στηθοσκόπιο σαν χωνί. Κατά προσέγγιση βέβαια. Τα κορίτσια έχουν λεπτό παλμό στο στηθοσκόπιο και πιο γρήγορο. Τα αγόρια έχουν πιο δυνατό. Τα κορίτσια κάνουν μικρή κοιλιά και τα αγόρια μεγαλύτερη. Τα δίδυμα τις περισσότερες φορές τα ανακαλύπταμε, κι αυτό το καταφέρναμε με την ψηλάφηση! Είχε κούραση, αλλά είχε και χαρά. Περιμέναμε να βραδιάσει να ξεκουραστούμε και μόλις νύχτωνε άρχιζε η εργασία από την αρχή. Τη νύχτα ξεκινούν οι πόνοι στις περισσότερες!

Πηγή: Rodiaki.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter