Χταπόδι στιφάδο

ac8d3ca5864b4be9ec23bb394793381dΤο στιφάδο αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μαγειρευτά φαγητά. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης συνειρμικά το συνδέουμε με λαγό ή κουνέλι. Κι όμως, η καλοκαιρινή του εκδοχή με χταπόδι δεν υπολείπεται ούτε σε γεύση αλλά ούτε και σε νοστιμιά!

Υλικά:

2 κιλά χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές κέτσαπ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 κόκκους μπαχάρι
3 φύλλα δάφνης
ξίδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τόσο νερό όσο να το σκεπάζει, ρίχνετε ξίδι και βράζετε μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα μπολ. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι, προσθέτετε τα κρεμμύδια καθαρισμένα και τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες και σοτάρετε. Προσθέτετε και το χταπόδι, συνεχίζοντας για λίγο ακόμη το σοτάρισμα, και κατόπιν σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.