Αρχική Γωνιά του μαθητή Χτες βράδυ στο Αστεροσκοπείο ταξιδέψαμε μέχρι... τον Κρόνο και μαγευτήκαμε από τον πλανήτη με τα φωτεινά δαχτυλίδια

Χτες βράδυ στο Αστεροσκοπείο ταξιδέψαμε μέχρι... τον Κρόνο και μαγευτήκαμε από τον πλανήτη με τα φωτεινά δαχτυλίδια

IMG_20150708_202500

Χτες βράδυ στο Αστεροσκοπείο ζήσαμε κάτι μαγικό. Για εμάς που δεν είχαμε παρακολουθήσει ξανά ξενάγηση και παρακολούθηση των αστεριών μέσα από το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο στο Λόφο των Νυμφών, αυτό που ζήσαμε μας ξεπέρασε. Βέβαια, και η αθρόα προσέλευση του κόσμου φαίνεται πως ξεπέρασε τους ξεναγούς μας, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι με το ενδιαφέρον και την αγάπη του κόσμου για τα μυστήρια του Σύμπαντος. Ας είναι βέβαια καλά, που αντιμετώπισαν το γεγονός με χαμόγελο και όλη τους την καλή διάθεση να μας... βάλουν σε τάξη και να μας εξηγήσουν όσα περισσότερα πραγματικά μπορούσαν.

IMG_20150708_203253

Μετά την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, σιγά σιγά ανηφορίσαμε όλοι μαζί στην Πνύκα, εκεί όπου ορθωνόταν επιβλητικό το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο, που μόλις νύχτωσε για τα καλά μάς ταξίδεψε μέχρι τον Κρόνο. Μέχρι όμως να νυχτώσει φρόντισαν οι ξεναγοί, που μας είχαν χωρίσει σε γκρουπάκια, να μας δώσουν μια μικρή γεύση από το συγκλονιστικό ταξίδι στο Διάστημα. Αφροδίτη και Δίας, Μεγάλη Άρκτος, Πολικός Αστέρας -σε νοητή προέκταση από τη Μεγάλη Άρκτο- και ακριβώς κάτω από αυτόν ο Βόρειος Πόλος και άλλα πολλά για τα οποία πήραμε μια ιδέα, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουμε να ξαναπάμε για να συνεχίσουμε αυτό τον υπέροχο εμπλουτισμό γνώσεων και την -εν τη κυριολεξία- διεύρυνση οριζόντων.

IMG_20150708_211119

IMG_20150708_211934

Και τώρα έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τον πλανήτη που θαυμάσαμε χτες βράδυ. Τον Κρόνο.

Saturn_eclipse_exaggerated

Παρατηρώντας τον βλέπουμε κάτι ασυνήθιστο: έχει ένα πράγμα σαν δαχτυλίδι - δακτύλιο που τον περιβάλλει. Δεν είναι λιγάκι περίεργο; Τι στο καλό είναι αυτός ο δακτύλιος γύρω από τον πλανήτη και γιατί τον έχει;

Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι γύρω από τον Κρόνο, τον κάνουν έναν από τους ομορφότερους πλανήτες. Παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο, ο οποίος, μη μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έβλεπε, καθώς και το φαινόμενο της "εξαφάνισης" των δακτυλίων ανά περιόδους, νόμισε ότι επρόκειτο για τρία σώματα.

Το φαινόμενο της "εξαφάνισης" εξήγησε το 1666 ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χόυχενς, που εξήγησε ότι οι δακτύλιοι έμοιαζαν να εξαφανίζονται κάθε φορά που το επίπεδο πάνω στο οποίο βρίσκονται συνέπιπτε με το επίπεδο της παρατήρησής τους από τη Γη.

Ο Χόυχενς ήταν επίσης ο πρώτος που εισήγαγε την υπόθεση πως οι δακτύλιοι δεν ήταν όλα στερεά σώματα αλλά αποτελούνταν από μικρότερα σώματα σε περιστροφή γύρω από τον πλανήτη.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως κάποιοι πλανήτες, έχουν αρκετά μεγαλύτερη δύναμη βαρυτικής έλξης (έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα) σε σχέση με τη Γη.

Επίσης, εκεί έξω στο διάστημα, υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που ταξιδεύουν προς το άγνωστο με συγκεκριμένη ταχύτητα.

Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να προήλθαν από ”εκρήξεις” πλανητών και γενικά από τέτοια φαινόμενα και είναι (για να το πούμε έτσι απλά)... ό,τι απέμεινε.

Έτσι, λόγω της ισχυρής βαρυτικής έλξης - βαρύτητας κάποιων πλανητών, αυτά τα αντικείμενα, περνώντας μπροστά από έναν τέτοιο πλανήτη, έλκονται από αυτούς και πολύ απλά... γίνονται ”δορυφόροι” τους!

Δηλαδή ”αρπάζονται” από την βαρυτική έλξη του πλανήτη και πλέον μπαίνουν σε ”αιώνια” τροχιά γύρω από τον συγκεκριμένο πλανήτη, με συγκεκριμένη όμως πορεία.

Έτσι, με τα χρόνια, όλο και περισσότερα τέτοια αντικείμενα ”μπαίνουν στο παιχνίδι”, με αποτέλεσμα να το βλέπουμε σαν ένα δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη!

Οι πλανήτες που περιβάλλονται απο δακτύλιο είναι ο Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας και Ουρανός.

Η διαφορά σε σχέση με τη Γη, είναι η βαρυτική έλξη.

Σκεφτείτε το έτσι απλά: σε αυτούς τους πλανήτες η βαρυτική έλξη είναι τόσο δυνατή, που έλκουν αντικείμενα από πολύ μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τη Γη!

Έτσι μαζεύουν πολύ ”σαβούρα” και βλέπουμε από μακριά αυτούς τους όμορφους δακτυλίους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.