Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Υγιεινές τηγανητές πατάτες!

Υγιεινές τηγανητές πατάτες!

fried potatoes
Από τα πιο δημοφιλή φαγητά σε όλο τον κόσμο, οι τηγανητές πατάτες είναι σίγουρα το αγαπημένο φαγητό των μικρών –αλλά και των μεγάλων. Όσο νόστιμες όμως και αν είναι δεν θεωρούνται από τα πιο υγιεινά φαγητά που τρώμε και φυσικά, όχι οι πατάτες αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος –το τηγάνισμα, το οποίο επιβαρύνει την υγεία μας με βλαβερές ουσίες αλλά και με τις πολλές θερμίδες λόγω του λαδιού που απορροφούν.

Το «κακό» κρύβεται στο ακρυλαμίδιο που είναι μια διατροφική απειλή που παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία, όπως στο τηγάνισμα. Πρόκειται για μια νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος, της ασπαραγίνης, με σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε υψηλές θερμοκρασίες. Τόσο η ασπα­ραγίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε στα αμυλούχα τρόφιμα, όπως η πατάτα. Οπότε η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανό­τητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο.

 
Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου τουλάχιστον στις σπιτικές τηγανητές πατάτες, υπάρχουν κάποιες απλές και πολύ αποτελεσματικές συμβουλές: 
• Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.
• Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε, βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 ΄. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις καλά και τηγανίστε τις.
• Φροντίστε κατά το τηγάνισμα η θερμοκρασία του ελαιολάδου να μην ξεπερνά τους 175° C.
• Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
• Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.
Η θερμοκρασία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα οξείδωσης των ελαίων. Κάντε το τηγάνισμα λιγότερο βλαβερό με 7 απλά βήματα: 
• Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο.
• Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
• Βάλτε πολύ λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι, τόσο όσο να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνειά του.
• Φροντίστε να φτάσει σε μέτρια θερμοκρασία (160° C). Φτιάξτε μία τηγανιά μόνο και όχι δεύτερη στο ίδιο λάδι.
• Στραγγίζετε καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσετε, γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και οι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι.
• Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
• Αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.

Φυσικά ακόμα και με αυτόν τον τρόπο τηγανίσματος, συνίσταται η κατανάλωση με μέτρο. Δεν έχουν οριστεί ανώτατα όρια πρόσληψης για το ακρυλαμίδιο, όμως είναι καλό να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που μπορεί να το αναπτύξουν.

Διαβάστε επίσης

Αν τρώτε πολλές τηγανητές πατάτες, κινδυνεύετε!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.