Υπ. Παιδείας: Απέρριψε το αίτημα της ΚΕΔΕ για υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους δήμους – H απάντηση του Γ. Πατούλη

Στην κατηγορηματική απόρριψη του αιτήματος της ΚΕΔΕ για την παραχώρηση της ευθύνης λειτουργίας των νηπιαγωγείων στους Δήμους, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνα και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Το αίτημα της ΚΕΔΕ απορρίπτεται κατηγορηματικά καθώς προσκρούει και στο Σύνταγμα της χώρας και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των 12 μεταρρυθμίσεων – τομών για ένα ισχυρό επιτελικό κράτος με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή προτείνεται η μεταφορά συγκροτημένων δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικά, στην απόφαση αναφέρεται ότι οι κρατικές δομές που προτείνονται να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι τα Νηπιαγωγεία, τα Κοινωνικά Ιδρύματα, τα Νηπιαγωγεία, τα Γραφεία του ΟΑΕΔ, οι Δομές πρόληψης και οι Δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου), πλην του υγειονομικού προσωπικού τους.

Αντίθετη η ΑΔΕΔΥ

Την αντίθεσή της στην πρόσφατη απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με την οποία ζητείται -μεταξύ άλλων- και η υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους δήμους, εξέφρασε και η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «τοπικοί άρχοντες» θέτουν ως στόχο την υπαγωγή των νηπιαγωγείων, αλλά και συνολικά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στους Δήμους για ευνόητους λόγους.

Οι προσπάθειες αυτές, που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 δεν ευοδώθηκαν ποτέ χάρη στην οργανωμένη αντίδραση σύσσωμου του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και στις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε ανώτατο βαθμό, όπως η 2592/99 απόφαση του ΣτΕ, η οποία ρητά αναφέρει: «Δεν μπορούν να μεταφερθούν αρμοδιότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό γιατί το άρθρο 16 του Συντάγματος ρητά το απαγορεύει».

Με την απόφασή της αυτή η ΚΕΔΕ επαναφέρει την απόπειρα υποβάθμισης του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής, την ώρα που οι θεσμοί επιτάσσουν τον «εξορθολογισμό» σε πόρους και δαπάνες, καθώς και τις γενικευμένες περικοπές στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές. Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα και να απορρίψουν το αίτημα της ΚΕΔΕ ως αντισυνταγματικό και παράνομο, σταματώντας κάθε συζήτηση για το θέμα, που είναι λυμένο εδώ και δεκαετίες.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να θεσμοθετηθεί διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά σε ένα Δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο, το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους και του Υπουργείου Παιδείας. Να πραγματοποιηθούν μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη των νηπίων και προ νηπίων.

%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf-2

Απάντηση Γ. Πατούλη στον Κ. Γιαβρόγλου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας λειτουργίας των νηπιαγωγείων στους δήμους

Απάντηση στην κατηγορηματική αντίθεση  του υπουργού  Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων  Κ. Γιαβρόγλου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων στους δήμους, δίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του.

Ο κ. Πατούλης υποστηρίζει ότι είναι «η ώρα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος και για την αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αναγνωριστεί από όλους το δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει η ίδια για τις τοπικές υποθέσεις , όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο», αναγνωρίζοντας   παράλληλα την «ανάγκη να διατηρεί η Κεντρική Κυβέρνηση τις αρμοδιότητές της στο πρόγραμμα της προσχολικής εκπαίδευσης, αποκεντρώνοντας όμως παράλληλα τη διοικητική οργάνωση και λειτουργία σε πρώτη φάση των νηπιαγωγείων , αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές των Δήμων».

Ο  κ. Πατούλης  αναφέρει  ότι «στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ  που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη από τις 1-3 Δεκεμβρίου, στο κείμενο των αποφάσεων συμπεριλήφθηκε η πρόταση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να μεταφερθούν στους δήμους μια σειρά από αρμοδιότητες , μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, της κεντρικής κυβέρνησης . Ανάμεσα στις αρμοδιότητες αυτές είναι και η αρμοδιότητα για τα νηπιαγωγεία της χώρας».

Συμπληρώνει δε ότι « η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, αφού ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η ΚΕΔΕ  είχε ανοίξει το θέμα και είχε προκαλέσει διάλογο πάνω σε αυτό. Η Επιτροπή Παιδείας της ΚΕΔΕ είχε μάλιστα εξειδικεύσει την πρόταση αυτή και είχε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης το οποίο εγγυόταν τόσο το δημόσιο χαρακτήρα του νηπιαγωγείου, όσο και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους χωρίς να υπάρξουν προβλήματα για τους μικρούς μαθητές.  Άλλωστε υπήρχε η εμπειρία της επιτυχούς μετάβασης της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών από το Κράτος στους Δήμους και η εμπειρία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί».

%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf-3

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ακόμη ότι  εδώ και μερικούς μήνες με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους , την αλλαγή του Καλλικράτη και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

«Κρίνουμε λοιπόν σκόπιμο, τονίζει,  στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, να ανοίξουμε ως θεσμός  τη συζήτηση για την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του Κράτους, στη βάση της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Μελετώντας μάλιστα την ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία διαπιστώνουμε ότι στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης κρίσιμες αρμοδιότητες  όπως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Πρωτοβάθμια Υγεία,  ασκούνται σε τοπικό επίπεδο , από την Αυτοδιοίκηση. Αντιμετωπίζονται ως τοπικές υποθέσεις που αφορούν τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- διακυβέρνησης», υπογραμμίζοντας ότι  σε έναν τέτοιο  διάλογο οι δήμοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις.

Μάλιστα επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ ( Οκτώβριος του 2016) με τίτλο Subnational Goverments AROUND THE World αναφέρει ότι « παγκοσμίως η πρώτη δαπάνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά την εκπαίδευση και ειδικότερα δε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ περιλαμβάνει νηπιαγωγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρότασή μας θίγει κατεστημένες καταστάσεις. Όμως δεν μπορούν οι καταστάσεις αυτές  να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Θεωρούμε αδικαιολόγητο από τη μια να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα να λειτουργούν με δίδακτρα νηπιαγωγεία κι από την άλλη, να ανακαλύπτουν κάποιοι συνταγματικά κωλύματα για να ασκούν  την ίδια λειτουργία οι Δήμοι», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.