Υπ. Παιδείας: Αυτές είναι οι αλλαγές που έγιναν στο Webex για να λειτουργήσει – Πώς κυλά η δεύτερη μέρα της τηλεκπαίδευσης

Το χθεσινό πρόβλημα που προκλήθηκε στην πλατφόρμα Webex γεγονός που δεν επέτρεψε στην τηλεκπαίδευση να ολοκληρωθεί επιτυχώς με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν το ηλεκτρονικό τους μάθημα αποκαταστάθηκε καθώς το ζήτημα προέκυψε λόγω τεχνικού ζητήματος της εταιρείας που το έχει.

Πώς ενισχύθηκε η πλατφόρμα Webex για να μην κρασάρει εκ νέου

Η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με ανακοίνωση που εξέδωσε μας ενημέρωσε σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στη λειτουργία της πλατφόρμας Webex ώστε σήμερα τα μαθήματα εξ αποστάσεως να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα:

– Έχουν υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις.

– Μετά το πέρας της σημερινής σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος. Κατόπιν αυτών, ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα.

– Εξαιτίας διαπιστωμένης υπερχρήσης του συστήματος, επισημαίνεται ότι μόνο εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα καλούνται να συνδέονται στο σύστημα.

Η πανδημία έχει επιφέρει διεθνώς μια σειρά από επιπτώσεις και μας έχει υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας μας συνολικά σε μικρό χρόνο. Οι συνθήκες είναι σαφώς πρωτόγνωρες για όλους, παρόλα αυτά από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, από κοινού Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι και σήμερα καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτοφανείς για όλον τον κόσμο.

Η εικόνα της σημερινής λειτουργίας του Webex

Mέχρι στιγμής ομαλά ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης με τη λειτουργία του Webex και λειτουργούν περισσότερες από 35.000 ψηφιακές τάξεις όμως τώρα το πρόβλημα εστιάζεται στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που αντιμετωπίζει πρόβλημα φόρτωσης και δεν επιτρέπει στους χρήστες να μπουν.

Το πρόβλημα με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Προκειμένου να γίνουν μαθήματα στο webex, πρέπει προηγουμένως το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο να ταυτοποιήσει τον κάθε χρήστη ώστε να του επιτραπεί η  είσοδος στην υπηρεσία webex . Για να γίνει είσοδος στην Τηλεδιάσκεψη WebEx πρέπει οι χρήστες να συνδεθούν στην κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης (SSO) με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Λόγω μεγάλου φόρτου όμως το ΠΣΔ “κράσαρε” με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ταυτοποιήσει όλους τους  χρήστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr υπάρχει πρόβλημα και με όσους εκπαιδευτικούς κάνουν τηλεκπαίδευση από το σχολείο τους καθώς αδυνατούν να μπουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ώστε να συνδεθούν με την ψηφιακή τους τάξη. Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν κατεβάσει την εφαρμογή του webex “μπαίνουν” χωρίς πρόβλημα στις ψηφιακές τάξεις.

Θα γίνονται σπαστά οι ώρες διδασκαλίας για την αποσυμφόρηση του συστήματος;

Μάλιστα, προς αποσυμφόρηση της πλατφόρμας μελετάται το σενάριο  να σπάσουν και οι σχολικές βάρδιες και πιθανά να ξεκινάνε πρώτα οι μαθητές Λυκείου και αργότερα αυτοί του Γυμνασίου. Πιθανότατα το κάθε σχολείο να προχωρήσει σε δικές του ρυθμίσεις μειώνοντας ώρες ή αλλάζοντας προγράμματα.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη

Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι αύριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πλατφόρμα Webex,  θα σταλούν εκ νέου κωδικοί σε ορισμένους εκπαιδευτικούς ώστε να αποσυμφορηθεί το σύστημα ενώ όπως είπε το πρόβλημα σύμφωνα με την εταιρεία προέκυψε αφενός από τον όγκο των εκατομμυρίων μαθητών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου από την χωρητικότητα των εξυπηρετητών που μεταφέρουν τα δεδομένα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συνολικά 35.000 τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων συνδέθηκαν διαδικτυακά  την πρώτη ώρα τηλεκπαίδευσης , χωρίς να αναφερθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα ανέφερε ο υφυπουργός.

Κανονικά σήμερα η τήρηση απουσιών

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς γυμνασίου και λυκείου και η κάθε σχολική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται εκ νέου ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τις σημερινές απουσίες όσων μαθητών ενώ θέλησαν να παρακολουθήσουν κανονικά το μάθημά τους αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω του κωλύματος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και δεν κατάφεραν να συνδεθούν στη ψηφιακή τους τάξη.