- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Υπ. Παιδείας & Υγείας: Σχέδιο “Διπλή Ασπίδα” για την επιστοφή των μαθητών με εμβόλια και self-test για τη νέα σχολική χρονιά

Tα 4 δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών για τον κορωνοϊό

Παρά τους έντονους προβληματισμούς αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Covid-19 ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, τα υπ. Παιδείας και Υγείας φαίνεται ήδη να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάριο, προκειμένου τον Σεπτέμβριο όχι μόνο να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια, αλλά και να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν τμήματα και τάξεις.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, τα υπ. Παιδείας και Υγείας μελετούν το σχέδιο “Διπλή Ασπίδα”, το οποίο περιλαμβάνει τη συνέχιση της χρήσης των self tests από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και το νέο όπλο των εμβολίων. Δεδομένου, ότι τουλάχιστον το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech θα έχει λάβει έγκριση από την ΕΜΑ για χορήγηση σε εφήβους άνω των 12 ετών, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κληθούν από τα τέλη Αυγούστου να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη επιτρέπεται ο εμβολιασμός μαθητών που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ηλικίας άνω των 16 ετών.

Καθώς το κυριότερο μέτρο της αραίωσης των τάξεων, όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, δεν πρόκειται να ληφθεί, τον Σεπτέμβριο οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία με μάσκες, διαφορετικά διαλείμματα, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα, χρήση αντισηπτικών, τακτικούς αερισμούς χώρων, self tests και προαιρετικό εμβολιασμό.

Διχογνωμίες και προβληματισμοί

Όσο η Ευρώπη περιμένει την έγκριση του ΕΜΑ για την χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά άνω των 12 ετών (έγκριση που έχει ήδη δοθεί σε ΗΠΑ και Καναδά), οι συζυτήσεις για το κατά πόσο θα το κάνουμε στα παιδιά μας παίρνουν φωτιά.

Ενώ υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε [2] πως “η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών“, η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου δήλωσε [3], ότι “Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων” και πως “η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά.”

Ο δε καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, θεωρεί τον εμβολιασμό των παιδιών μεγάλο λάθος [4]: «Εγώ πιστεύω ότι είναι πραγματικά διεστραμμένη προσέγγιση να θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά. Tα παιδιά δεν κινδυνεύουν, τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συμβάλουν στο τείχος ανοσίας, καθώς κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό».