Αρχική InfoMommy Υγεία Υπαρκτός ο κίνδυνος καρκίνου στις γυναίκες μετά από ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαση

Υπαρκτός ο κίνδυνος καρκίνου στις γυναίκες μετά από ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαση

ormones

Πολλές είναι οι γυναίκες που, προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προχωρούν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT).  Σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία, ακόμη και για λίγα χρόνια, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσαν στοιχεία από 52 δημοσιευμένες επιδημιολογικές έρευνες πάνω στη σχέση ορμονικής θεραπείας και καρκίνου.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά 40% μετά από ολιγοετή ορμονική θεραπεία, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει ποτέ τέτοια θεραπεία.

«Για τις γυναίκες που κάνουν την ορμονική θεραπεία για πέντε χρόνια, ξεκινώντας στα 50 τους περίπου, θα υπάρξει ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου των ωοθηκών για κάθε 1.000 άτομα και ένας έξτρα θάνατος για κάθε 1.700 άτομα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Αν και η χρήση της εν λόγω ορμονικής θεραπείας εμφάνισε μείωση πριν από μια δεκαετία, αρκετά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν ακόμη να την κάνουν για να μετριάσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Μέχρι σήμερα, οι επίσημες οδηγίες των ειδικών αναφέρουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ως ανύπαρκτο ή ως μικρή πιθανότητα μετά από μακρόχρονη μόνο θεραπεία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν είναι αμελητέος, αλλά επί πλέον είναι υπαρκτός ακόμη και μετά από σχετικά βραχύχρονη θεραπεία.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν ορμονική θεραπεία επί μια πενταετία, είχαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, ακόμη και μ δέκα χρόνια αφ’ ότου την είχαν σταματήσει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.