- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Υπάρχει κίνδυνος ο κορoνοϊός να μεταδίδεται μέσω των τροφίμων; – Τι ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ΕΦΕΤ στην ενημέρωση του για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διάδοσης του νέου κορονοϊού [2].

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του κορονοϊού  μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού [3]με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν, τόνισε ο ΕΦΕΤ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων

Παράλληλα ο ΕΦΕΤ συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

• Εφαρμογής σχολαστικού προγράμματος καθαρισμού – απολύμανσης των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά.

• Έγκαιρης αποκομιδής απορριμμάτων.

• Ορθής εφαρμογής προγράμματος μυοκτονίας – απεντόμωσης.

Καταναλωτές, μην ξεχνάτε την τήρηση των κανόνων υγιεινής

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.

Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορονοϊό.

Καλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων.