Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ΕΦΕΤ στην ενημέρωση του για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διάδοσης του νέου κορονοϊού [2].
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού [3]με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν, τόνισε ο ΕΦΕΤ.
Τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων
Παράλληλα ο ΕΦΕΤ συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.
• Εφαρμογής σχολαστικού προγράμματος καθαρισμού – απολύμανσης των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά.
• Έγκαιρης αποκομιδής απορριμμάτων.
• Ορθής εφαρμογής προγράμματος μυοκτονίας – απεντόμωσης.
Καταναλωτές, μην ξεχνάτε την τήρηση των κανόνων υγιεινής
Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.
Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.
Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορονοϊό.
Καλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων.