Αρχική InfoBaby Τοκετός «Υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβω πότε θα έρθει η ώρα να γεννήσω;»

«Υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβω πότε θα έρθει η ώρα να γεννήσω;»

Θα έχετε ακουστά περιπτώσεις εγκύων που έτρεξαν στο μαιευτήριο πεπεισμένες ότι ο πελαργός τους «χτύπησε την πόρτα» και τελικά επέστρεψαν στο σπίτι πάλι με την κοιλιά στο στόμα ή για άλλες τόσες που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επισκεφθούν το μαιευτήριο, επειδή δεν κατάλαβαν πως το μικρό τους ήθελε να κάνει τη μεγάλη του έξοδο!

Ωστόσο, οι πιο πάνω περιπτώσεις είναι σπάνιες, αρκεί να γνωρίζετε τα σημάδια που σας προμηνύουν το ευχάριστο γεγονός του φυσιολογικού τοκετού.

Ο Βασίλειος Μπαγιώκος, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος σημειώνει τα σημάδια της έναρξης του φυσιολογικού τοκετού:

Λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία που ο γιατρός σάς έχει καθορίσει, ίσως να παρατηρήσετε ότι πλέον δεν αισθάνεστε πίεση στους πνεύμονες αλλά στην ουροδόχο κύστη. Αυτό, όπως θα σας επισημάνει και ο γιατρός σας, συμβαίνει επειδή το έμβρυο αρχίζει να παίρνει «θέση εξόδου».

Οι συσπάσεις της μήτρας αν και δεν είναι τόσο έντονες όσο κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορούν να γίνουν αισθητές και μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αυτές οι συσπάσεις προετοιμάζουν το έδαφος! Δηλαδή προκαλούν τη λέπτυνση και τη βράχυνση του τραχήλου, ώστε να είναι «έτοιμος» για τις συσπάσεις του τοκετού.

Ενδέχεται να έχετε διάρροια και τάση προς έμετο. Ο οργανισμός σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση προκειμένου να προετοιμαστεί και ο «χορός» των ορμονών σας προκαλεί κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Η φύση προνοεί για το έντερό σας λίγο πριν τον φυσιολογικό τοκετό.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι πιο έντονες λίγες μέρες πριν τον τοκετό και είναι πιθανό να έχουν ροζ χρώμα εξαιτίας της διαστολής του τραχήλου. Καθώς ο τράχηλος της μήτρας ξεκινά να διαστέλλεται, ίχνη αίματος μαζί με βλέννα αρχίζουν να κάνουν πλέον αισθητή την ύπαρξή τους. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να γνωρίζετε ότι απομένουν περίπου έως 3 μέρες μέχρι τον τοκετό.

Πρόωρη ρήξη μεμβρανών (το γνωστό «έσπασαν τα νερά»). Εάν αυτό συμβεί πριν ακόμα επισκεφθείτε το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε, να περιμένετε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα κρατήσετε το νεογέννητο αγκαλιά. Συμβαίνει περίπου στο 1% των γυναικών και εάν δεν έχετε καμία από τις παραπάνω ενδείξεις τοκετού, ίσως ο γιατρός σας προβεί στην πρόκλησή του, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος λοίμωξης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.