Η ψυχολόγος εξηγεί
Νιώθεις την ανάγκη να είσαι συνεχώς παρών/παρούσα, να απασχολείς το μικρό σου, να παίζετε μαζί, να το βοηθάς στα πάντα; Νιώθεις τύψεις αν δεν είσαι μαζί του, αν πρέπει να κάνεις κάτι άλλο;
Η ψυχολόγος Μαρία Παραγιουδάκη εξηγεί τι είναι η υπερδιαθεσιμότητα σε μία εξαιρετική και διαφωτιστική ανάρτηση για κάθε γονιό, που νοιάζεται για την ανατροφή του παιδιού του.
Ειδικότερα, επισημαίνει, ότι η υπερδιαθεσιμότητα είναι κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς στις μέρες μας. Πρόκειται για τη συνεχή ανάγκη να είμαστε πάντα «εκεί», έτοιμοι να καλύψουμε κάθε ανάγκη και επιθυμία του παιδιού μας, πιστεύοντας πως αυτό είναι σημάδι καλής γονεϊκότητας. Όμως, στην πραγματικότητα μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες.
Όταν δυσκολευόμαστε να είμαστε διαθέσιμοι, τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να λύνουν προβλήματα μόνα τους και να αντιμετωπίζουν μικρές απογοητεύσεις. Η υπερπροστασία μπορεί να οδηγήσει σε παιδιά που δεν είναι ανεξάρτητα και που συχνά αδυνατούν να διαχειριστούν δυσκολίες. Μαθαίνουν να έχουν συνεχώς έναν ενήλικα κοντά τους που θα τα βοηθά, θα τα απασχολεί, θα τα διασκεδάζει.
Πώς βοηθάμε το παιδί μας πιο σωστά;
Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, το «να είμαστε παρόντες» δεν σημαίνει να επεμβαίνουμε σε όλα, να πρέπει να τα απασχολούμε συνεχώς, να μην τα αφήνουμε λεπτό να παίξουν με κάτι μόνα τους.
Και συνεχίζει: «Είναι σημαντικό να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, αφήνοντάς τα να δοκιμάσουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, καθώς και να τους δίνουμε χώρο και χρόνο να παίξουν με τα παιχνίδια τους και να απασχοληθούν χωρίς τη συνεχή παρουσία μας. Ακόμη και το να βαρεθούν έχει οφέλη, γιατί τα βοηθάει να γίνουν πιο δημιουργικά και να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους να απασχοληθούν».
Και όταν μας χρειαστούν ή στις στιγμές που θα μοιραστούμε μαζί τους, μπορούμε να τους προσφέρουμε υποστήριξη, αλλά καλό είναι να μάθουν, ότι δεν θα είμαστε δίπλα τους για να λύνουμε κάθε μικρό πρόβλημα ή και για να παίζουμε διαρκώς μαζί τους.
Εσύ νιώθεις πως πρέπει να είσαι συνεχώς παρούσα;