Αρχική Γωνιά του μαθητή Υπερκινητικά… παιχνίδια για παιδιά με υπερκινητικότητα… στο διάβασμα!

Υπερκινητικά… παιχνίδια για παιδιά με υπερκινητικότητα… στο διάβασμα!

Ο προγραμματισμός σύντομων διαλειμμάτων αποτελεί απαραίτητη συνθήκη στην καθημερινή μελέτη των παιδιών με ΔΕΠΥ στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Οι μικρές παύσεις από το διάβασμα είναι χρήσιμες, ώστε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ‘φροντίσουν’ την ανάγκη του παιδιού να κινηθεί, νωρίτερα από το ίδιο το παιδί. Παρακάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες με τη μορφή παιχνιδιών από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου Νοημάθηση, οι οποίες δίνουν στα παιδιά με ΔΕΠΥ την πολύτιμη δυνατότητα να κινηθούν σε προκαθορισμένο χώρο την ώρα της μελέτης, αλλά και να ολοκληρώσουν το μαθησιακό στόχο τους κιναισθητικά.

1.Ζητάμε από το παιδί να αναπαραστήσει με βιωματικό τρόπο τα βασικά σημεία του κειμένου που διάβασε (π.χ. να υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα στη διάρκεια των βασικών γεγονότων της ιστορίας).

2.Γράφουμε τις λέξεις της ορθογραφίας σε ξεχωριστές κάρτες και τις δείχνουμε μία-μία στο παιδί. Όταν το παιδί παρατηρήσει τη λέξη στην κάρτα, θα πρέπει να σηκωθεί από το γραφείο, να κάνει ένα γύρω τρέχοντας και να επανέλθει για να γράψει τη λέξη στο χαρτί του.

3.Γράφουμε τις λέξεις-κλειδιά του μαθήματος που θέλουμε να διδάξουμε σε κάρτες και τις κρύβουμε σε διαφορετικά σημεία μέσα στο δωμάτιο του παιδιού ή την τάξη. Καλούμε το παιδί να εντοπίσει τις κάρτες με τις λέξεις μέσα στο χώρο, παίζοντας το παιχνίδι του ‘κρυμμένου θησαυρού’.

4.Ζητάμε από το παιδί πρώτα να παρατηρήσει για ένα λεπτό τα πράγματα που υπάρχουν στο χώρο. Στη συνέχεια του λέμε να αγγίξει συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων, τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό (π.χ. άγγιξε πέντε κόκκινα πράγματα που βλέπεις μέσα στο δωμάτιο).

5.Παίζουμε με το παιδί το παιχνίδι του καθρέφτη, δηλαδή κάνουμε μία-ή περισσότερες, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που έχουμε επιλέξει-κινήσεις, και ζητάμε από το παιδί να τις επαναλάβει. Στη συνέχεια κάνουμε αντιστροφή ρόλων, δηλαδή το παιδί κάνει την/τις κινήσεις και εμείς μιμούμαστε.

6.Παίζουμε με το παιδί τα ‘αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;’. Μέσα από αυτό το παιχνίδι και αφού επαναληφθεί για αρκετές εβδομάδες, οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος ενισχύονται, παρέχοντας στο παιδί καλύτερο αυτοέλεγχο.

Ο σεβασμός της ανάγκης του παιδιού με υπερκινητικότητα για κίνηση, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το γονέα, τον εκπαιδευτικό, τον ειδικό θεραπευτή. Εντάσσοντας κινητικά παιχνίδια με δομημένο καθημερινό πρόγραμμα μελέτης, καλύπτουμε τη φυσική ανάγκη του παιδιού για οριοθετημένη και στοχευμένη διοχέτευση της ενέργειάς του, με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Ιδέες για παιχνίδια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ

5 τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά με ΔΕΠΥ στα Μαθηματικά

Μήπως η υπερκινητικότητα είναι απαραίτητη στα παιδιά με ΔΕΠΥ;

Πώς να μάθετε στα παιδιά με ΔΕΠΥ να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.