Υπολογισμός Κύησης – Μάθε Πόσο Εβδομάδων Έγκυος Είσαι

pregnancy-test-photoΟ υπολογισμός της ημερομηνίας της σύλληψης είναι εξαιρετικά δύσκολος επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Πρότυπου Ιατρικού Κέντρου WomanCenter.

Η γενική παραδοχή είναι ότι αν μία γυναίκα έχει κανονικούς εμμηνορρυσιακούς κύκλους, τότε η ωορρηξία της θα συντελεστεί κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ημέρας του μήνα. Η ωορρηξία είναι το χρονικό διάστημα εκείνο όπου μπορεί να συμβεί η σύλληψη λόγω του ότι τότε είναι διαθέσιμο ένα ωάριο. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν παρουσιάζουν ωορρηξία κάποια συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα, ενώ για πολλές η ημέρα της ωορρηξίας διαφέρει από μήνα σε μήνα. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα σπερματοζωάρια μπορεί να παραμείνουν ζωντανά μέσα στο σώμα της γυναίκας για 3-5 ημέρες μετά την επαφή, αυτό καθιστά τον υπολογισμό της ημερομηνίας σύλληψης ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Προσδιορισμός σύλληψης

Οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου καθώς και υπερηχογραφικές μετρήσεις για να υπολογίσουν την ηλικία της κύησης και να προσδιορίσουν την ημερομηνία σύλληψης του εμβρύου. Ωστόσο, αυτά είναι μόνο κάποια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να εκτιμήσουν τις πιθανές ημερομηνίες – η ακριβής ημερομηνία σύλληψης του εμβρύου είναι τελικά πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, ενώ και η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού δεν αποτελεί ακριβές εργαλείο για τον προσδιορισμό της σύλληψης από τη στιγμή που κι αυτή δεν είναι παρά μια εκτιμώμενη ημερομηνία (μόνο το 5% των γυναικών γεννά την πιθανή ημερομηνία τοκετού).

Η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό γεγονός. Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα εκδήλωσής της είναι η απουσία εμμήνων. Αν ο κύκλος σας είναι αρκετά τακτικός και περάσουν δέκα ημέρες από τότε που κανονικά έχετε περίοδο, μπορείτε να υποπτευθείτε ότι είστε έγκυος. Μη σπεύσετε αμέσως στο γιατρό αν η περίοδός σας έχει καθυστερήσει μερικές ημέρες. Δύο στις τρεις γυναίκες χάνουν μια περίοδο κάποια στιγμή της ζωής τους, για λόγους άσχετους με την εγκυμοσύνη. Ένα βαρύ κρυολόγημα, μια αναιμία, ορισμένες χρόνιες ψυχολογικές καταστάσεις ακόμα και κούραση ενδέχεται να διαταράξουν τον κύκλο μιας γυναίκας. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, ο γιατρός δεν μπορεί εύκολα να βεβαιώσει την εγκυμοσύνη λίγες ημέρες μετά την απουσία εμμήνων.

Τεστ εγκυμοσύνης

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε έναν μήνα, τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη και συνήθως σωστή απάντηση. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλών ειδών τεστ εγκυμοσύνης και είναι όλα σχεδιασμένα να εξακριβώνουν την ύπαρξη χοριακής γοναδοτρόπου ορμόνης, μιας ορμόνης δηλαδή που βρίσκεται στα ούρα της μητέρας και πιστοποιεί ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τεστ για να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη. Αυτά είναι:

 • Το κλασικό βιολογικό τεστ
 • Τα ανοσολογικά τεστ
 • Το σύντομο τεστ
 • To βραδύτερο τεστ
 • Τα κλασικά τεστ εγκυμοσύνης

Διάρκεια κύησης

Η διάρκεια της κύησης μπορεί να ποικίλει πολύ για φυσιολογικές αιτίες, έως πέντε εβδομάδες. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, όσον αφορά το πότε θα γεννήσει. Μια γυναίκα μπορεί κατ’ εκτίμηση να υπολογίσει πότε θα γεννήσει, μετρώντας 280 ημέρες μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου της, ενώ μια πιο ακριβής εκτίμηση γίνεται μέσω των υπερήχων. Όμως οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 4% των γυναικών γεννούν τελικά με βάση τις προβλέψεις των υπερήχων, ενώ ένα 30% γεννούν με χρονικό περιθώριο σφάλματος πάνω από δέκα μέρες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Σημάδια ότι είστε έγκυος

 • Απέχθεια για τρόφιμα
 • Εναλλαγές στη διάθεση
 • Πρήξιμο στη κοιλιά
 • Συχνοουρία
 • Κούραση
 • Ναυτία

Συμβουλές μέχρι να σιγουρευτείτε ότι είστε έγκυος

 •  Εάν νιώθετε ναυτία το πρωί, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν μπορείτε, φάτε κάτι στεγνό, όπως φρυγανιά ή ένα μπισκότο, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας φέρει γλυκό τσάι.
 • Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να κοιμάστε όποτε μπορείτε. Το να νιώθετε κουρασμένη μπορεί να χειροτερέψει αυτή την κατάσταση.
 • Να τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού αντί για πλούσια γεύματα, αλλά μην σταματήσετε να τρώτε.
 • Να πίνετε πολλά υγρά.
 • Ζητήστε από τους ανθρώπους γύρω σας να σας βοηθήσουν.
 • Προσπαθήστε να αποσπάτε τον εαυτό σας από αυτή την σκέψη. Συχνά, η ναυτία χειροτερεύει όταν το σκέφτεστε συνέχεια.
 • Αποφύγετε φαγητά και μυρωδιές που σας ενοχλούν. Θα βοηθούσε εάν κάποιος άλλος μαγείρευε. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προτιμήστε τα άνοστα, μη-λιπαρά φαγητά, όπως βραστές πατάτες και μακαρόνια, που είναι εύκολα στην ετοιμασία.

Σε κάθε περίπτωση όλα όσα έχουμε αναφέρει προηγουμένως είναι πάρα πολύ σημαντικά. Πρωτού όμως πάρετε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σας συμβουλεύουμε να ενημερωθείτε από το γιατρό σας, καθώς η δοκιμασία της εγκυμοσύνης δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες.