Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης: "Το διαδίκτυο είναι το φως. Μην το κρύβετε από τα παιδιά σας. Να τα μάθετε πώς να το χρησιμοποιούν χωρίς να κινδυνεύουν"

Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης: "Το διαδίκτυο είναι το φως. Μην το κρύβετε από τα παιδιά σας. Να τα μάθετε πώς να το χρησιμοποιούν χωρίς να κινδυνεύουν"

sfakianakis-patratora«Το διαδίκτυο είναι το φως και δεν θα πρέπει να το στερείται κανείς. Αρκεί να μην παραβιάζονται οι κανόνες για τη χρήση του». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του προχθές το βράδυ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποστράτηγος κ. Μανώλης Σφακιανάκης σε ημερίδα που όπως ανέφερε η Dimokratiki.gr πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου όπου μίλησε για το διαδίκτυο και τους κινδύνους που απειλούν μικρούς αλλά και μεγάλους από τη χρήση του χωρίς τους απαραίτητους κανόνες. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου.

Χάρη στην συνεχή επαγρύπνηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και τη συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της, η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και συνδράμει ξένους οργανισμούς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο για να διαπράξουν διάφορα αδικήματα. Για τη δράση της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης έχουν τιμηθεί πολλές φορές από ξένους οργανισμούς.

«Είδαμε νωρίς το τσουνάμι του ηλεκτρονικού εγκλήματος και θωρακίσαμε με το απαραίτητο προσωπικό τη Διεύθυνση. Η υπηρεσία μας έχει τιμηθεί διεθνώς και έχουμε κριθεί από τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Ακολουθούμε μια ιδιότυπη στρατηγική που παρουσιάσαμε το 2014 στις Βρυξέλλες. Αυτή πλέον ακολουθείται από πολλούς χώρους», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εκπαιδεύσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες για τη χρήση του διαδικτύου .

«Το διαδίκτυο είναι το φως. Μην το κρύβετε από τα παιδιά σας. Από πολύ μικρή ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο αλλά με κανόνες. Χωρίς αυτούς θα χάσετε το παιχνίδι. Να μάθετε και τα παιδιά σας πώς να το χρησιμοποιούν χωρίς να κινδυνεύουν», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και συμπλήρωσε πως είναι λάθος να κάνουν οι γονείς baby sitting με τάμπλετ.

Οι κίνδυνοι της παιδικής πορνογραφίας

«Οι κανόνες είναι εύκολοι και δεν θα πρέπει να τους αγνοείτε. Επίσης δεν θα πρέπει να κάνετε τα παιδιά φοβικά με το ίντερνετ. Αυτό είναι λάθος. Εμείς λέμε πως τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται από πολύ νωρίς στη χρήση του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και πρέπει να είναι καλά ενημερωμένα», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε πως όλες οι λειτουργίες στηρίζονται πλέον στο ίντερνετ.

«Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια με τη χρήση του διαδικτύου. Μόνο όταν είναι κλειστός και βγαλμένος από την πρίζα ο υπολογιστής», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης που μίλησε και για την παιδική πορνογραφία.

Όπως δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν εντοπιστεί αρκετοί παιδόφιλοι σε όλο τον κόσμο. Τόνισε επίσης πως στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου σε ένα χώρο που λέγεται dag.net γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και διακινείται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Σε συνεργασία με την Ιντερπόλ έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση αξιωματικών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου. Όπως εξήγησαν οι συνεργάτιδες του κ. Σφακιανάκη έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για την προστασία των ανηλίκων στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν πολύ το Facebook και τα Chat rooms. Υποδύονται πως είναι παιδιά και παραπλανούν τα ανήλικα και τα βάζουν να κάνουν άσεμνες πράξεις. Τους αποσπούν δεδομένα και φωτογραφίες και μετά τα προσθέτουν σε πορνογραφικό υλικό. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει αρκετούς παιδόφιλους από τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν.

iStock_000016262685Large2

Bullying και Cyberbullying

«Έχουν καταγραφεί αρκετές παρεξηγήσεις των παιδιών στα σχολεία ως περιστατικά βίας. Αυτό είναι λάθος, τα περιστατικά πρέπει να φιλτράρονται. Εμείς δεν ποινικοποιούμε το χαμόγελο ή την καζούρα των παιδιών μας. Αν ακούγαμε αυτά που λέγονται η μισή κοινωνία θα έπρεπε να είναι στα δικαστήρια. Αξιολογούμε τα περιστατικά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταγράψει 12 περιστατικά βίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια χώρα bullying επειδή κάποιοι θέλουν να περάσουν αυτό το μήνυμα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε και για κάποια περιστατικά που στιγμάτισαν τις ζωές κάποιων οικογενειών. Αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας μαθήτριας που βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας του εκβιασμού, που της γίνονταν από ένα συμμαθητή της. Η κοπέλα για 22 ημέρες έκανε συνεχώς απόπειρες για να αυτοκτονήσει. Αιτία για την ταλαιπωρία που υπέστη ήταν ο ανταγωνισμός στο σχολείο. Ο δράστης μετά από προσπάθειες του Εισαγγελέα και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε. Πριν λίγες ημέρες συνελήφθη και ένας 22 χρονος που εκβίαζε νεαρά κορίτσια μέσω του Facebook. «Για το λόγο αυτό η δημοσίευση φωτογραφιών των δραστών από τη διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αναγκαία», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, που αναφέρθηκε και σε μια άλλη περίπτωση κοριτσιού, που διασύρθηκε, εξαιτίας ενός βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Youtube.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στις αυτοκτονίες που έχουν αποτραπεί από την υπηρεσία του, χάρη στην χρήση ειδικών προγραμμάτων, που εντοπίζουν τους χρήστες του διαδικτύου που επιδιώκουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. «Οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες όταν οι γονείς χάνουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Το κλειδί σε όλα είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών των οικογενειών. Σε μηνύματα που έρχονται από διάφορους που θέλουν να σας εκβιάσουν δεν θα απαντάτε ποτέ. Θα ενημερώνετε τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης. Να σημειωθεί πως από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά στο ίντερντετ και να μην πέφτουν θύματα παιδόφιλων.

Εθισμένα στο διαδίκτυο πολλά παιδιά και έφηβοι
«Πρόκειται για μια μάστιγα που προκαλεί προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας είναι σε έξαρση το φαινόμενο. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη. Από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμόσουμε το συμφωνητικό καλής χρήσης του διαδικτύου που θα υπογράφουν οι γονείς και τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε πως το σχετικό κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Και σε αυτή την περίπτωση το κλειδί είναι η επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς. Τα παιδιά έχουν φθάσει στο σημείο να λένε τα εσώψυχά τους σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο ίντερνετ. Αντί να κατασκοπεύετε τα παιδιά σας να γίνετε φίλοι με αυτά», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης. Παρουσιάστηκε και βίντεο που έδειξε τον εθισμό με το διαδίκτυο. «Να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ΕΛΑΣ και το κράτος είναι σε επαγρύπνιση και υπάρχει συντονισμός σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης διηγείται άγνωστες περιπτώσεις bullying που αναστάτωσαν την ελληνική κοινωνία

ΠΡΟΣΟΧΗ! Καμμιά φωτογραφία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Αυστηρή οδηγία του Σφακιανάκη προς γονείς και χρήστες των κοινωνικών δικτύων

Σήμα κινδύνου στους γονείς από την Αστυνομία να μην ποστάρουν τα παιδιά τους στο Facebook

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων – Μάθε πώς να προφυλάσσεις την ιδιωτικότητά σου


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.