Αρχική InfoMommy Υγεία Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής: Νέα φαρμακευτική πολιτική για φάρμακα προσβάσιμα σε όλους

Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής: Νέα φαρμακευτική πολιτική για φάρμακα προσβάσιμα σε όλους

koyroymplis

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής εστίασε κυρίως στην επιθυμία του υπουργείου να δημιουργηθεί ένα σύστημα πιο δίκαιο, παρά τους υφιστάμενους περιορισμούς και τις πιέσεις, που είναι πολλοί.  Τη στιγμή που η συμμετοχή του πολίτη έχει -δυστυχώς- από το 12% εκτοξευτεί στο 30%, το θετικό είναι ότι έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία, βρέθηκε κοινός τόπος.

Η φαρμακευτική πολιτική της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου έχει 2 στόχους: Αφενός το φάρμακο να είναι προσβάσιμο σε όλους, αλλά συγχρόνως να είναι ένα φάρμακο φτηνό και ποιοτικό, αφετέρου δε να προχωρήσει σε νέα τιμολογιακή πολιτική και διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα διορθωθούν όλα τα λάθη των τελευταίων ετών είτε αυτά είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Από τη μέχρι τώρα εκτίμηση, υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η τιμή πολλών φαρμάκων. Θα ολοκληρώσουμε τον τρόπο τιμολογιακής πολιτικής με σταθερό πλαίσιο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης,

Υπάρχει σκέψη για ετήσια τιμολογιακή πολιτική αντί για το κάθε εξάμηνο που είχαμε μέχρι τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική παραγωγικότητας των εταιριών. Είχαμε μέχρι σήμερα οχτώ rebate που δεν ήταν όλα νόμιμα και δημιουργούσαν προβλήματα. Στο εξής θα υπάρχει ένα rebate όγκου που θα είναι νόμιμο, ασφαλές, δίκαιο και όχι οριζόντιο.

Θα ισχύει αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2015 και υπολογίζεται ότι θα φέρει εξοικονόμηση περί τα 160 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτή θα δοθεί υπέρ των αδύνατων ασφαλισμένων, με μείωση συμμετοχής.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει την αύξηση του του ΦΠΑ σε 11% στα φάρμακα, ενώ θα υπάρξει επιτροπή που θα εξετάσει κλειστούς προϋπολογισμούς για τα καινοτόμα φάρμακα, αρχής γενομένης αυτό της ηπατίτιδας. Μιλώντας για τα εμβόλια, ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας θέλει να βγει το κόστος των εμβολίων από τον προϋπολογισμό του φαρμάκου γιατί αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια επένδυση που θα προσφέρει πολλά στον τόπο. Όπως χαρακτηριστικά είπε "Στην Ελλάδα παράγεται ποιοτικό γενόσημο φάρμακο, καθώς η χώρα διαθέτει εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα και τεχνογνωσία. Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή γενοσήμου στη χώρα".


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.