Αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη δημόσια επίπληξη
Ένα επεισόδιο που προκάλεσε αίσθηση σημειώθηκε σε εκκλησία της Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για την 28η Οκτωβρίου. Ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος φέρεται να επέπληξε δημόσια τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, Ηλία Φλάμπουρα, εξαιτίας της ενδυμασίας του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα που ο εκπαιδευτικός εκφωνούσε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, ο μητροπολίτης βγήκε από το ιερό και τον διέκοψε, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Με τα πουκάμισα έξω ήρθες στην εκκλησία; Απαράδεκτος, αίσχος!».
Παρά τη διακοπή, ο δάσκαλος ολοκλήρωσε κανονικά την ομιλία του, δηλώνοντας αργότερα ότι τα λόγια του αποτελούσαν «απάντηση σε όσους τον προσέβαλαν δημοσίως».
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του μητροπολίτη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας ενός εκπαιδευτικού που υπηρετεί με ήθος και συνέπεια».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν με το παράδειγμά τους και όχι με την εξωτερική τους εμφάνιση», ενώ γίνεται έκκληση στους θεσμικούς παράγοντες «να δείχνουν σεβασμό απέναντι στο έργο και την αποστολή των δασκάλων».
Το γεγονός έχει ανοίξει συζήτηση στο νησί σχετικά με τα όρια της εκκλησιαστικής παρέμβασης σε δημόσιες τελετές, αλλά και για τη διακριτικότητα που πρέπει να διέπει τους χώρους εκπαίδευσης και λατρείας, ιδιαίτερα όταν αυτοί συμπλέκονται σε κοινές εκδηλώσεις.
Ποιος είναι ο εκπαιδευτικός
Ο Ηλίας Φλάμπουρας, διευθυντής του σχολείου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου της εκπαίδευσης που συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την αγάπη για τη διδασκαλία.
Ο Ηλίας Φλάμπουρας αποτελεί μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία του ζακυνθινού εκπαιδευτικού κόσμου
Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου
Ο κ. Φλάμπουρας υπηρετεί επί σειρά ετών στη Δημόσια Εκπαίδευση και σήμερα είναι διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, ενός από τα ιστορικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού. Υπό τη διεύθυνσή του, το σχολείο αναπτύσσει δράσεις εξωστρέφειας, αξιοποιεί την τεχνολογία στην καθημερινή διδασκαλία και συμμετέχει σε παιδαγωγικά προγράμματα που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, ο ίδιος δραστηριοποιείται ενεργά και στον ακαδημαϊκό χώρο. Έχει υπογράψει εργασίες που αφορούν τη σχέση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών, καθώς και τη διερεύνηση της ποιότητας υπηρεσιών σε θεματικά πάρκα αναψυχής – μελέτες που αναδεικνύουν την προσήλωσή του στην επιστημονική έρευνα και στη συνεχή επιμόρφωση. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, προωθώντας την καινοτομία και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία.
Υπηρετεί επί σειρά ετών στη Δημόσια Εκπαίδευση και σήμερα είναι διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου
Την περασμένη Τρίτη ο Ηλίας Φλάμπουρας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του ’40, με λόγο συγκινητικό, εμποτισμένο με αγάπη για την πατρίδα και την παιδεία. Η ομιλία του έτυχε θερμής υποδοχής από την τοπική κοινωνία, που τον αναγνωρίζει ως άνθρωπο με ήθος και παιδαγωγική ευαισθησία.
Τι λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν
Και το απρόοπτο επεισόδιο κατά τον εορτασμό της φετινής Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, εάν μπορούσε να το είχε αποφύγει, σίγουρα θα το είχε κάνει, λένε άνθρωποι που ξέρουν τον κ. Φλάμπουρα. Η ψυχραιμία που επέδειξε κατά τη φραστική επίθεση του μητροπολίτη την ώρα που εκφωνούσε τον πανηγυρικό λόγο για την ημέρα, απέδειξε, όπως λένε στη Ζάκυνθο, το ήθος του. Παρά τη δημόσια παρατήρηση από τον ιεράρχη, ο οποίος βγήκε από το ιερό και του φώναξε «Με τα πουκάμισα έξω ήρθες να βγάλεις λόγο τέτοια ημέρα στην εκκλησία; Απαράδεκτος, αίσχος!», εκείνος συνέχισε απτόητος την ομιλία του, ολοκληρώνοντάς την με αξιοπρέπεια και με τη φράση: «Επειδή στην αρχή της ομιλίας δέχθηκα μια επίθεση, αυτά ίσως ήταν μια απάντηση σε εκείνους που μου επιτέθηκαν».
Έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών
Το περιστατικό προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά του μητροπολίτη και εκφράζοντας αμέριστη συμπαράσταση προς τον δάσκαλο: «Η στάση αυτή συνιστά απαράδεκτη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου που υπηρετεί επί σειρά ετών με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την εκπαίδευση στη Ζάκυνθο. Ο δάσκαλος δεν υπηρετεί το ένδυμα, αλλά την ψυχή· δεν διδάσκει με το περίβλημα, αλλά με το παράδειγμα».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει με κάλεσμα προς όλους τους θεσμούς να επιδεικνύουν σεβασμό στο έργο των εκπαιδευτικών και να αποφεύγουν συμπεριφορές που προσβάλλουν την παιδαγωγική τους αξιοπρέπεια».
Δείτε την επίμαχη σκηνή στο 20.30
Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

 
                             
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
                             
                             
                             
                            