Αυτό το σαββατοκύριακο επιλέγουμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (11-12/2)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τα σαββατοκύριακα διοργανώνει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά που θέλουν να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

Το Σάββατο στο Μουσείο θα αναβιώσει το δρώμενο της καμήλας. Το έθιμο υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που το συναντάμε, καθώς και την εποχή που γίνεται. Έτσι, εκτός από τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, σε ορισμένες περιοχές το έθιμο της καμήλας τελείται την Καθαρά Δευτέρα, συνδέεται με την διονυσιακή παράδοση και έχει σκωπτικό χαρακτήρα. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν την καμήλα με καφάσια, πανιά και ξύλα και με πειράγματα, μουντζουρώματα και αυτοσχεδιασμούς θα μεταμορφωθούν σε καμηλιέρη και τη συνοδεία του.

Ώρα: 11.00 – 13.00
Κόστος συμμετοχής €15 (€12 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)

Kυριακή 12 Φεβρουαρίου

Στο εργαστήριο του Φεβρουαρίου τα παιδιά θα ταξιδέψουν στα νησιά της άγονης γραμμής κι ένας άγνωστος κόσμος θα ζωντανέψει μπροστά τους με εικόνα και λόγο. Θα περιπλανηθούμε στην έκθεση ‘Άγονη Γραμμή’, θα πούμε παραμύθια και θα δώσουμε μορφή σ’ όλα αυτά που είδαμε πλάθοντας με πηλό. Τα παιδιά θα παίξουν με τον πηλό και θα ανακαλύψουν πώς μπορούν με τα χέρια τους να δώσουν μορφή στην άμορφη μάζα. Θα πλάσουν, θα κόψουν, θα φτιάξουν μπάλες και σκουληκάκια, θα συνδέσουν και θα φτιάξουν ζωάκια, σπίτια κι ό,τι άλλο δουν τα μάτια τους σ’ αυτό το ταξίδι.

Ώρα: 11.00 – 12.30
Κόστος συμμετοχής: €10 (€7 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)

Θεματικές διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες

Ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, και η συνοδεία του

Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ακολουθώντας μια διαδρομή και συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την αρχαιολόγο – μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Μαθαίνουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και την Αρχαία Κυπριακή Τέχνη, και μέσα από επιλεγμένα εκθέματα παρουσιάζονται διάφορες πτυχές που αφορούν στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Τον Φεβρουάριο οι ξεναγήσεις εμπνέονται από τις Απόκριες και σχηματίζουν διαδρομές που τα παιδιά θα μάθουν για το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα και τον θεό Διόνυσο.

Ώρα: 11.00 – 12.30
Κόστος συμμετοχής: Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά
Ενήλικες: €7
Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4