Βιβλία σε φωτοτυπία, δάσκαλοι σε φωτογραφία, σχολεία σε κηδεία

Το κουδούνι των σχολείων χτύπησε σήμερα το πρωί. Όχι μόνο για να αρχίσουν τα μαθήματα αλλά και μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Δεν το λέμε εμείς αλλά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Β. Κουλαϊδης: «Θα είναι η πιο δύσκολη σχολική χρονιά μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο».

Συγχωνευμένα σχολεία με τάξεις των 28-30 παιδιών, με ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, με εξαθλιωμένους, οικονομικά, εκπαιδευτικούς, χωρίς πιστώσεις στις σχολικές επιτροπές και μετακύληση του κόστους λειτουργίας των σχολείων στους απένταρους δήμους και στους φοροχτυπημένους γονείς. Ένα σκηνικό αποσύνθεσης του δημοσίου σχολείου. Γονείς και μαθητές αγανακτισμένοι, όχι τόσο γιατί υπάρχουν προβλήματα αλλά γιατί βιώνουν τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση ακόμα και της βασικής εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα με τα βιβλία είναι γνωστό. Όσοι περίμεναν σήμερα να πάρουν βιβλία, μάλλον πρέπει να πουν «καλά Χριστούγεννα»! Στο 40% των σχολείων δεν μοιραστήκαν σχεδόν καθόλου, στα περισσότερα δόθηκαν κάποια και μόνο στα λιγοστά ακριτικά σχολεία η κάλυψη ήταν επαρκής. 4 μόνο βιβλία είναι έτοιμα για τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές. 2 μόνο για τη Α’ γυμνασίου, 1 για τη Β’ και κανένα για τη Γ’.

Οι «λύσεις» των φωτοτυπιών και των dvd απλά παραπέμπουν στην προχειρότητα και κυρίως την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται πλέον το δημόσιο σχολειό. Το ευτράπελο της ιστορίας είναι ότι η ίδια υπουργός που τώρα δίνει φωτοτυπίες, πέρυσι είχε δώσει οδηγία στους δασκάλους να καταργήσουν τις εργασίες, υπό μορφή φωτοτυπιών, που έδιναν στα παιδιά με δική τους πρωτοβουλία, για μελέτη στο σπίτι. Τους συνιστούσε να αρκεστούν στο σχολικό βιβλίο!

Δεν έγινε κάποιο λάθος ή παράλειψη. Είναι σαφής η σκοπιμότητα να λειτουργήσει η φετινή αναμπουμπούλα ως πρόβα για την πλήρη κατάργηση της δωρεάν διανομής σχολικών βιβλίων. Όσοι μας θεωρήσουν καχύποπτους, ας ανατρέξουν στο προσχέδιο νόμου για την Ανώτατη εκπαίδευση. Προβλεπόταν η πλήρης κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Μετά από αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών αποσύρθηκε η διάταξη. Η πρόθεση όμως παραμένει.

Για όσους είναι δύσπιστοι, ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των γεγονότων. Τέλη του 2010 η υπουργός αποφασίζει να καταργήσει τον οργανισμό που εκδίδει τα σχολικά βιβλία (ΟΕΔΒ). Τον αφήνει με έναν εργαζόμενο σε κάθε τμήμα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ούτε καν απαντά στο αίτημα για πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι ο ΟΕΔΒ θα έχει καταργηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. 5.000 τόνοι χαρτί βρίσκονται διαθέσιμοι στις αποθήκες του αλλά αυτοί ανοίγονται μόλις τον Ιούνιο. Το υπουργείο προχωρά στη σύναψη τέτοιας συμφωνίας με ιδιωτική εταιρεία που προκαλεί καταγγελία της αντιπολίτευσης το Μάρτιο στη Βουλή, η υπουργός σπεύδει να αποποιηθεί τις ευθύνες της, ρίχνοντας το φταίξιμο τώρα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την καθυστέρηση της έγκρισης.
Ο πρόεδρός του όμως την εκθέτει: «η απόφασή μας πάρθηκε σε παραδεκτό χρόνο και ανακοινώθηκε γραπτώς και προφορικώς (!)στην κα Διαμαντοπουλου. Αυτή είναι και η μόνη αδιάψευστη αλήθεια.»
Η αδιαφορία του υπουργείου είναι τέτοια που ούτε καν έκανε τον κόπο να «μαζέψει» από τα βιβλιοπωλεία όσα βιβλία δεν είχαν πουληθεί την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, κάνει πάρα πολύ μεγάλο κόπο να αποδείξει ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», να κάνει επικοινωνιακή πολιτική «προωθώντας» τις θέσεις της σε όλα τα media, να δίνει συνεντεύξεις. Είπε πολλά η υπουργός αυτή την περίοδο. Δεν μας είπε ένα: τι κατάλαβε από την προηγούμενη θητεία της ως κοινοτικός επίτροπος ότι κάνει ένας υπουργός ευρωπαϊκής κυβέρνησης όταν δημιουργηθεί ένα τέτοιο μπάχαλο στο υπουργείο του, όποιος κι αν φταίει; Ναι, δεν κάνει χαρακίρι. Παραιτείται όμως!!!
Από ό,τι βλέπουμε όμως δεν είναι θέμα ευθιξίας. Είναι σχέδιο. Καμία δωρεάν παροχή σε μαθητές ή φοιτητές. Το «ψηφιακό σχολειό» έχει στηθεί κατόπιν επιταγής του μνημονίου και πλέον όποιος θέλει ας μπαίνει στο διαδίκτυο. Δεν ενδιαφέρει αν έχει και μπορεί να χειρίζεται υπολογιστή, αν έχει σύνδεση στο internet. Aν ένα παιδί μπορεί να μάθει κοιτάζοντας μόνο μια οθόνη. Αν ο εκπαιδευτικός θα μετατραπεί σε server. Αν χιλιάδες πανεπιστημιακές μελέτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά ως προς την όραση αλλά και τη διανοητική και ψυχική τους υγεία όταν περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

QUIZ : όταν τα παιδιά θα μπαίνουν στο internet και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε το «παράθυρο» του ψηφιακού σχολείου είτε του Facebook, σε ποιο θα κάνουν περισσότερα LIKE ???

Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής.

π ρ ο τ α σ η φροντιστήρια, Βεΐκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627

e-mail : [email protected]