Γραμμές βοήθειας για παιδιά: Κάθε παιδί που χρειάζεται φροντίδα και προστασία να έχει πρόσβαση σε μια γραμμή βοήθειας


“Ακούτε πάντα προσεκτικά  αυτά που  τα παιδιά θέλουν να σας πουν, οτιδήποτε κι αν είναι  αυτά. Εάν δεν ακούσετε τα μικρά θέματα όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν θα σας πουν τα μεγάλα θέματα όταν μεγαλώσουν, γιατί γι’ αυτούς ήταν πάντα μεγάλα.»
-Συμμετέχων στο Φόρουμ Νεολαίας, Διεθνής Διαβούλευση 2012, Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής

Σήμερα 167 γραμμές βοήθειας για παιδιά λειτουργούν σε 136 χώρες. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια τα παιδιά και οι νέοι που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας έχουν κάνει πάνω από 140 εκατομμύρια επαφές με γραμμές βοήθειας για παιδιά. Οι Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας παρέχουν συμβουλευτική σε παιδιά και νέους, αλλά και παραπομπή στις κατάλληλες  εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρονται από τους οργανισμούς-εταίρους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου 2012, οι γραμμές βοήθειας για παιδιά σε όλο τον κόσμο καλούμε τις κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ και άλλους εταίρους να συμπεριλάβουν στους Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs) την ενδυνάμωση και την προστασία των παιδιών.

Τηλεφωνικές γραμμές για παιδιά από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Durban της Νότιας Αφρικής, 17-19 Οκτωβρίου 2012, για την 6η Διεθνή Διαβούλευση του Διεθνούς Δικτύου των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (CHI).

Μετά από τρεις ημέρες από έντονες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την «Ενδυνάμωση των Συστημάτων Προστασίας του Παιδιού», οι γραμμές βοήθειας για παιδιά υιοθέτησαν ομόφωνα τα “ψηφίσματα Durban” καλώντας τις κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και τον ιδιωτικό τομέα να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί που χρειάζεται φροντίδα και προστασία θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια γραμμή βοήθειας.

“Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι καλούν τις γραμμές βοήθειας για παιδιά όταν έχουν ανάγκη από υποστήριξη. Το 2011 οι γραμμές βοήθειας λάβανε 14 εκατομμύρια επαφές. Κάθε λεπτό, 27 παιδιά ήρθαν σε επαφή με μία τηλεφωνική γραμμή. Έτσι, οι γραμμές βοήθειας για παιδιά βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με αυτή την ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας. Οι φωνές των παιδιών αυτών πρέπει να ακουστούν κατά τον καθορισμό των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, διαφορετικά οι στόχοι αυτοί θα παραμείνουν ανέφικτοι», δήλωσε η Νenita La Rose, εκτελεστική διευθύντρια του διεθνούς Δικτύου των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά (CHI).

Τα ψηφίσματα του Ντέρμπαν παροτρύνουν τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις του ΟΗΕ και τον ιδιωτικό τομέα να αναγνωρίσουν τις γραμμές βοήθειας για παιδιά ως ένα μοναδικό μηχανισμό που μέσα από τις φωνές των παιδιών μπορεί να ενδυναμώσει τα συστήματα προστασίας τους. Όλοι οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γραμμές βοήθειας για παιδιά για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η προσβασιμότητά τους σε όλα τα παιδιά, χωρίς χρέωση. Το πιο σημαντικό όμως είναι να περιλαμβάνονται η προστασία και η ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και μετά το 2015.

Στη Διεθνή Διαβούλευση, οι γραμμές βοήθειας για παιδιά ψήφισαν για να εξασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι διαθέσιμες σε κάθε χώρα, και να συνηγορήσουν για τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους. Σημαντική κρίθηκε επίσης και η συνεργασία με τις επιχειρήσεις στον χώρο των τεχνολογιών και των επικοινωνιών για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται οι επικοινωνιακές ανάγκες των παιδιών.

Στην Ελλάδα η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), μέλος του CHI, του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά,  λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του κυρίου Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια και περιλαμβάνει τις παρακάτω συμβουλευτικές γραμμές:
«Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων. Απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς για θέματα παιδιών και εφήβων. Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο με κόστος μια αστική μονάδα.
Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Μπορούν να τηλεφωνήσουν δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 20.30 το βράδυ και Σάββατο από τις 9.30 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι.. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:
email: [email protected],
Τηλ: 210 6431488, φαξ: 2106431127,  www.tilefonikigrammi.gr
Facebook group: Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία για παιδιά και εφήβους