Δωρεάν η χορήγηση αντιικών φαρμάκων

Σε μια προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπιστεί η νόσος H1N1 και να περιοριστεί η εισαγωγή στις ΜΕΘ, το ΚΕΕΛΠΝΟ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο τρόπο προμήθειας αντιιικών από τα φαρμακεία, τα οποία από σήμερα θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και να διατίθενται επίσης δωρεάν σε όσου μολύνθηκαν από τη γρίπη.
Ειδικοί λοιμωξιολόγοι και βιοπαθολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η διάγνωση και έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται άμεσα με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων στα άτομα υψηλού κινδύνου. Δηλαδή ακόμη και όταν αισθανθούν αδιαθεσία θα πρέπει να επισκεφτούν άμεσα γιατρό. Το νέο μέτρο τέθηκε σε ισχύ καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, αρκετοί είναι αυτοί που δεν ξεκινούν άμεσα τη θεραπεία είτε επειδή δεν βρίσκουν διαθέσιμα φάρμακα είτε επειδή είναι ακριβά και δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Υπενθυμίζει ότι η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων πραγματοποιείται δωρεάν και από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στις ομάδες υψηλού κίνδυνου ανήκουν όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή (είτε από νόσο, είτε από χημειοθεραπεία), σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, έγκυοι, παχύσαρκοι και βαριά υπέρβαροι και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Yγείας.

Επιπλέον, όσοι δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και είναι υγιείς, δεν θα πρέπει να «παραμελούν» τον εαυτό τους, σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμείνουν πέραν των 48 ωρών.

Αντιικά φάρμακα κατά του ιού της γρίπης Η1Ν1 μπορούν πλέον να βρουν σε όλα τα φαρμακεία οι ασθενείς διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μετά τα προβλήματα διάθεσης των σκευασμάτων που παρουσιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η αλυσίδα διανομής από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες παρουσίασε δυσκολίες με αποτέλεσμα να εμφανισθούν ελλείψεις στην αγορά που υποχρέωσαν το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής, πως οι φαρμακοποιοί μπορούν να προμηθεύονται αντιικά φάρμακα από τα νοσοκομεία δωρεάν με απλό πρωτόκολλο παραλαβής. Τα φάρμακα θα πρέπει στη συνέχεια να τα διαθέσουν επίσης δωρεάν στους ασθενείς.