Επικίνδυνα τα ψηλά τακούνια

Αναμφίβολα τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι ό,τι πιο γοητευτικό για τα πόδια μιας γυναίκας αλλά η αλήθεια είναι ότι κρύβουν πολλές παγίδες και κινδύνους για την υγεία.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και οστεοαρθρίτιδα, ενώ μπορεί ακόμα και να αλλάξουν μόνιμα τον τρόπο βαδίσματος μιας γυναίκας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον τρόπο βαδίσματος γυναικών που φορούν συστηματικά τακούνια και γυναικών που φορούν μόνο ίσια παπούτσια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι γυναίκες που φορούν συστηματικά ψηλοτάκουνα κάνουν πιο μικρά και «επιθετικά» βήματα ακόμη και όταν δεν φορούν ψηλοτάκουνα, ενώ οι δεύτερες έχουν συνήθως μεγαλύτερο και πιο σταθερό διασκελισμό.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι στις γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια οι μύες στην καμάρα του ποδιού παραμένουν σφιγμένοι για πολλή ώρα αφού έχουν βγάλει τις γόβες τους.

Ένα άλλον ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες που φορούν καθημερινά, ακόμη και στη δουλειά τους, τακούνια, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την κίνησή τους, ενώ ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται λόγω της ανομοιογενούς επιβάρυνσης μυών και συνδέσμων.

Οι ειδικοί για ακόμη μια φορά επισημαίνουν τον κίνδυνο σε όσες φορούν συστηματικά ψηλοτάκουνα και επιχειρούν να κάνουν γυμναστική, καθώς με την άσκηση μπορεί να επιβαρυνθούν απότομα τένοντες που είναι ευαίσθητοι λόγω τακουνιών και να προκληθούν κακώσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες να μην φοράνε τακούνια για περισσότερο από μια-δύο μέρες την εβδομάδα.