Εσύ έπλυνες τα χέρια σου;

Διακοπές ακόμα και τα παιδιά σίγουρα το έχουν ρίξει στο παιχνίδι. Ναι, αλλά όταν τελειώσουν με αυτή την “πολύτιμη” ασχολία -ιδίως όταν γίνεται εκτός σπιτιού-, η πρώτη τους δουλειά είναι να τρέξουν να πλύνουν τα χέρια τους; Οι γιατροί το λένε και το ξαναλένε. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης απέναντι στη μετάδοση μικροβίων – και δεν εννοούμε μόνο το κοινό κρυολόγημα. Σοβαρότερες αρρώστιες, όπως η μηνιγγίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η γρίπη, η ηπατίτιδα Α και οι περισσότεροι τύποι μολυσματικής διάρροιας μπορούν να αποφευχθούν με ένα απλό πλύσιμο των χεριών.   
Παρ’ όλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι, παρά την έξαρση κάποιων μορφών ιώσεων, όλο κι περισσότερο «βαριούνται» να ασχοληθούν με το πλύσιμο –πόσο μάλλον το σωστό- των χεριών τους. Έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το σύνολο του πληθυσμού δείχνει πτωτική τάση στη διάθεσή του να καθαρίζει τα χέρια σε πολύ σημαντικές περιπτώσεις όπως είναι η έξοδος από την τουαλέτα. Έτσι, ενώ 8% του πληθυσμού δεν σαπούνιζε τα χέρια του ενώ έβγαινε από την τουαλέτα (το ίδιο καλά βέβαια πρέπει να τα σαπουνίζουμε και πριν την είσοδό μας) το 2009, το ποσοστό ανέβηκε στο 15% το 2010. Και ακόμη, 31% δεν έπλενε τα χέρια πριν από το φαγητό το 2009, ενώ το 2010 ο αριθμός έφτασε το 35%. Περισσότερο αδιάφοροι να σαπουνίσουν τα χέρια τους εμφανίζονται οι άνθρωποι μετά από ένα φτάρνισμα, αφού το ήδη υψηλό ποσοστό, 36%, του 2009 έφτασε το 2010 το 39%.

Πώς πρέπει να πλένεις τα χέρια σου   
Είναι καλύτερα το πλύσιμο να γίνεται με ζεστό νερό και όχι με κρύο γιατί έτσι σκοτώνονται καλύτερα τα μικρόβια. 
Τα χέρια πρέπει να σαπουνίζονται και να τρίβονται για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα, ώστε να καθαριστούν και τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα ή κάτω από τα νύχια. 
Μετά το σαπούνισμα, ακολουθεί ξέπλυμα των χεριών και σκούπισμα σε καθαρή πετσέτα.
Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να μάθουν από μικρά να πλένουν σωστά και τακτικά τα χέρια τους. Όσο πιο νωρίς αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια, το πιθανότερο είναι να τη διατηρήσουν και στο μέλλον.