Συνέντευξη: Η μπαλαρίνα που αρίστευσε στις Πανελλαδικές

Η Όλγα Κούτσικα είναι η πρώτη των πρώτων στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις με 19,9!

Διάβαζε συστηματικά από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Όμως ποτέ δεν άφησε τη μεγάλη της αγάπη: Το μπαλέτο. Η Όλγα Κούτσικα συγκέντρωσε 19.907 μόρια και μπήκε πρώτη στη Νομική της Αθήνας. Σε λίγες μέρες δίνει ακόμα ένα στοίχημα με τον εαυτό της, το εισιτήριο για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σήμερα μιλάει στο infokids για το μυστικό της επιτυχίας της.

Πέρασες πρώτη στη Νομική Αθηνών όμως δίνεις και εξετάσεις για το μπαλέτο. Δικηγορία ή χορός;

Η Νομική είναι η βασική μου προτεραιότητα και είναι κάτι που ήθελα να ασχοληθώ ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Άλλωστε και ο πατέρας μου είναι δικηγόρος ενώ και ο αδελφός μου σπουδάζει και εκείνος Νομική. Ωστόσο ποτέ δεν αισθάνθηκα πίεση για το τι θα επιλέξω να κάνω. Με το μπαλέτο ασχολούμαι από πέντε ετών όμως δεν είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορώ να χτίσω καριέρα. Ωστόσο επειδή έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια θέλω να ολοκληρώσω και σε αυτό τις σπουδές μου, χωρίς να αποκλείω και την επαγγελματική ενασχόληση με αυτό, στην Ελλάδα του 2012 με την τόσο ρευστή πραγματικότητα.

Διάβαζες από μικρή συστηματικά; Τι προσπάθεια απαιτεί μια τέτοια επιτυχία;

Από μικρή θυμάμαι να δουλεύω προγραμματισμένα. Η μητέρα μου, η οποία είναι φιλόλογος με βοηθούσε ώστε να δω ότι μπορώ να τα προλαβαίνω όλα: Και το διάβασμα αλλά και τις άλλες μου δραστηριότητες.

Πιστεύεις ότι ένα παιδί που δεν έχει διαβάσει συστηματικά όλα τα χρόνια στο σχολείο μπορεί να τα καταφέρει εντείνοντας την προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια;

Δεν το βρίσκω ακατόρθωτο γιατί γενικά πιστεύω ότι αν κάποιος έχει βάλει ένα στόχο και το παλέψει μπορεί να πετύχει. Όμως το βρίσκω λίγο δύσκολο αν έχει κάποιος πολλά κενά. Γενικά θεωρούσα άδικο το σύστημα των εξετάσεων, το να κρίνεται δηλαδή όλη η 12ετής πορεία στο σχολείο από ένα διαγώνισμα.

Εκτός από το δάβασμα για το σχολείο διάβαζες και εξωσχολικά βιβλία; Τι άλλο σου άρεσε να κάνεις;

Διάβαζα αρκετά λογοτεχνικά βιβλία που μου αρέσουν. Παράλληλα με το μπαλέτο, από την ηλικία των οκτώ έπαιζα και πιάνο, το οποίο όμως κάποια στιγμή το άφησα λόγω του φόρτου με την προετοιμασία για τις εξετάσεις. Τώρα όμως ελπίζω να έχω χρόνο να ξανασχοληθώ εντατικά.

Στερήθηκες πράγματα για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα;

Τον τελευταίο χρόνο φρόντιζα να βγαίνω τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα έξω με φίλους γιατί κάνει καλό.  Βέβαια όσο πλησίαζαν οι εξετάσεις αυτό γινόταν πιο αραιά. Από την άλλη πήγαινα τρεις φορές την εβδομάδα για χορό, κλασικό και σύγχρονο. Γενικά όμως πιστεύω ότι πρέπει ένα παιδί να ασχολείται και με ένα χόμπι.

Φροντιστήριο πήγες; Θεωρείς ότι είναι καλύτερα τα τμήματα ή τα ιδιαίτερα μαθήματα;

Εγώ πήγα σε φροντιστήριο για τα μαθήματα της κατεύθυνσης. Ήταν όμως ένα τμήμα με πέντε άτομα. Γενικά θεωρώ ότι είναι καλύτερα τα ολιγομελή τμήματα και ειδικά όταν οι μαθητές είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Αυτό επίσης ενισχύει και τον συναγωνισμό που ούτως ή άλλως υπάρχει και στις εξετάσεις. Το φροντιστήριο μου προσέφερε θα έλεγα προγραμματισμό ενώ τα συχνά τεστ με έκαναν να έχω μεγαλύτερη τριβή με την έννοια των εξετάσεων.

Με τις εξετάσεις είχες άγχος;

Όσο πλησίαζαν ναι. Το προηγούμενο βράδυ και το πρωί πριν μπω στην αίθουσα είχα περισσότερο. Όλο αυτό κρατούσε για λίγα λεπτά μέχρι να μας δώσουν τα θέματα, οπότε και έλεγα στον εαυτό μου: Τώρα έχεις τρεις ώρες να αποδείξεις τι ξέρεις. Είναι όπως όταν βρίσκεσαι στη σκηνή. Όταν ανέβεις τα ξεχνάς όλα και συγκεντρώνεσαι σ’ αυτό που κάνεις.

Διάβαζες αρκετές ώρες; Ξενυχτούσες;

Το περισσότερο που είχα διαβάσει κατά την περίοδο των εξετάσεων ήταν οκτώ ώρες. Γενικά μέχρι το Πάσχα είχα βγάλει την ύλη οπότε μετά έπρεπε να κάνω επαναλήψεις και νω δώσω έμφαση σε όποια σημεία δεν ήμουν σίγουρη. Δεν ξενύχτησα ποτέ όμως. Μετά τις 11 δεν μπορούσα να αποδώσω. Έτσι προτιμούσα να σηκωθώ νωρίτερα το πρωί αν ήθελα να διαβάσω κάτι ακόμα.

Τελείωσες το 1ο Γενικό Λύκειο του Ν. Ηρακλείου. Πιστεύεις ότι το δημόσιο σχολείο προσφέρει εξίσου καλή εκπαίδευση με τα ιδιωτικά;

Γενικά πιστεύω πως ναι. Στο σχολείο έγινε εφάμιλλη δουλειά με αυτή του φροντιστηρίου. Οι καθηγητές ήταν πολύ καλοί και στη δουλειά τους και σαν άνθρωποι. Με στήριξαν αρκετά ψυχολογικά.

Σε αυτούς που είναι της άποψης ότι τα παιδιά της δικής σου γενιάς αλλά και μεγαλύτερα καλύτερα είναι να φύγουν στο εξωτερικό τι απαντάς; Πιστεύεις ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα ή ότι θα φτιάξουν τα πράγματα;

Θέλω να πιστεύω πως θα φτιάξουν όσο και αν ακούγομαι ρομαντική. Αν και είχα την ευκαρία να πάω για σπουδές στο εξωτερικό, θα το έκανα μόνο για κάποιο μεταπτυχιακό που ενδεχομένως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Επέλεξα όμως να μείνω εδώ και θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών θα φτιάξουν τα πράγματα.